Pentru prima dată, înalți reprezentanți ai armatei americane au recunoscut ceea ce Kievul a descoperit pe câmpul de luptă: tancul M1A1 Abrams este vulnerabil la un atac de la înălțime.
Cele 31 de tancuri de luptă principale (MBT) M1A1 Abrams donate Ucrainei de către SUA au avut parte de probleme de când au început să fie utilizate pe linia frontului.
În luna aprilie a acestui an, statul major ucrainean a declarat că a decis să retragă M1A1 Abrams de pe linia frontului din cauza pierderilor în timpul operațiunilor, după cum a relatat AP.
Analiștii militari au sugerat diverse motive: complexitatea tancului, era prea greu pentru a funcționa în condițiile ucrainene, nu era fiabil din punct de vedere mecanic și așa mai departe.
Potrivit site-ului francez Opex360, un oficial militar american a sugerat că pierderile de tancuri se datorează faptului că forțele ucrainene „nu au adoptat tactici care ar fi putut face tancurile [Abrams] mai eficiente”, ignorând „abordarea armelor combinate” care fusese aprobată în timpul fazei de antrenament.
Motivul real, pe care comandanții ucraineni l-au descoperit în timpul desfășurărilor inițiale, a fost că tancul, la fel ca majoritatea vehiculelor blindate care operează în Ucraina, s-a dovedit deosebit de vulnerabil la atacurile dronelor cu vedere la prima persoană (FPV).
Pentru prima dată, generalul de brigadă Geoffrey Norman, directorul programului Future Combat Vehicles al armatei SUA, a recunoscut în timpul unui interviu acordat site-ului Breaking Defense că: „M1A1 Abrams este excepțional de bine protejat împotriva focului direct de la alte vehicule de luptă”, dar ”nu a fost proiectat pentru a fi protejat împotriva atacurilor de la înălțime pe care le vedem [în Ucraina], fie că este vorba de rachete ghidate antitanc, muniții cu planare sau drone”.
Ucraina a încercat să rezolve problema prin dotarea tancurilor Abrams cu așa-numitele „cuști de acoperire” oferite de inițiativa „Frontul de oțel” a magnatului oțelului Rinat Ahmetov.
Ucraina a primit primele 31 de tancuri M1A1 Abrams în septembrie 2023, și au fost trimise în luptă la începutul anului 2024, dar a pierdut primul tanc în februarie, în timpul luptei intense din jurul orașului Avdiivka. Potrivit site-ului de informații cu sursă deschisă (OSINT), Oryx, încă 13 au fost distruse de atunci, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din flotă a fost pierdută.
Tancul M1A1 Abrams, ca practic toate tancurile de luptă principale, a fost proiectat cu 50 de ani în urmă, cu mult înaintea celorlalte muniții de atac de top, ca să nu mai vorbim de dronele FPV. Accentul s-a bazat pe scenarii tradiționale de luptă, în care s-a concentrat pe blindajul frontal puternic fixat pe carenă și pe turelă. Acest lucru a oferit protecție maximă împotriva efectelor focului direct al tancurilor și rachetelor ghidate inamice.
Blindajul tancului Abrams – la fel ca cel al contemporanilor săi: Challenger din Marea Britanie, Leopard din Germania și T64, T72, T 80 etc. sovietic/rusesc – utilizează materiale compozite formate din straturi de oțel, ceramică și chiar uraniu sărăcit, precum și blindaj reactiv exploziv (ERA), pentru a oferi protecție maximă împotriva proiectilelor de mare viteză care străpung blindajul.
Acoperișul și partea superioară a carenei nu sunt la fel de puternic blindate ca partea frontală și aceasta este o vulnerabilitate de care profită armele moderne antitanc, cum ar fi racheta Javelin din SUA, NLAW anglo-suedeză, precum și dronele FPV după cum a demonstrat războiul din Ucraina.
Această slăbiciune este deja abordată de generalul Norman și de programul său Future Combat Vehicles, precum și de omologii săi din Marea Britanie, Franța, Germania și, fără îndoială, China și Rusia. De mai bine de 100 de ani tancul a fost regele câmpului de luptă și, deși acea supremație este amenințată de drone, designerii de tancuri nu vor permite ca acest avantaj să continue pe termen lung.
Războiul prin procură al... Vezi tot
In primele patru zile care s-au scurs de la... Vezi tot