În timp ce așteaptă undă verde din partea țărilor occidentale pentru a-și folosi armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în adâncul Rusiei, Ucraina se bazează pe dronele produse pe plan intern, care sunt considerabil mai ieftine decât rachetele și nu mai puțin eficiente.
În ultimele luni, Ucraina a crescut numărul de lovituri folosind drone de producție internă împotriva infrastructurii critice rusești esențială pentru alimentarea mașinii de război a Rusiei. Confruntată cu atacuri folosind zeci de drone simultan, apărarea antiaeriană rusă s-a dovedit a fi supraîntinsă și nu întotdeauna eficientă.
„În ciuda capacităților extinse de apărare aeriană ale Rusiei, există limitări pentru protejarea eficientă a tuturor țintelor”, a declarat Mattias Eken, expert în apărare și securitate la RAND Europe, pentru Kyiv Independent.
De la începutul lunii septembrie, Ucraina a desfășurat două atacuri în masă asupra Rusiei, folosind cel puțin 144 de drone într-una și 158 în cealaltă, potrivit autorităților ruse.
Guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, a declarat că o clădire rezidențială din orașul Ramenskoie a fost avariată în urma ultimului atac. Potrivit lui Vorobiov, o femeie de 46 de ani a fost ucisă, iar alți trei civili au fost răniți. Orașul este situat la 46 de kilometri sud-est de Moscova.
Atacul din 10 septembrie a vizat diverse regiuni rusești, inclusiv Briansk, Moscova, Tula, Kaluga, Belgorod, Kursk, Oriol, regiunile Voronej și Krasnodar. Ministerul rus al Apărării a susținut că cel mai mare număr de drone — 72 — a fost doborât peste regiunea Briansk, urmat de regiunea Moscova (20) și Kursk (14).
„Dacă Ucraina menține presiunea asupra obiectivelor industriale și militare rusești și asupra potențialelor ținte, aceasta va avea o consecință semnificativă asupra modului în care Rusia luptă”, a declarat Samuel Bendett, de la Centrul pentru o nouă securitate americană. Cercetătorul a spus că Ucraina recurge la atacuri combinate la distanță lungă folosind diferite tipuri de drone.
Pe măsură ce Ucraina își crește producția de drone, apărarea antiaeriană rusă își arată tot mai mult vulnerabilitatea. Țintele ucrainene recente au inclus rafinării de petrol, aerodromuri, depozite de arme și muniții. Cu zeci de drone care intră peste noapte pe vastul teritoriu rusesc, apărarea antiaeriană rusă nu poate acoperi totul.
„Folosirea unui număr mare de drone joacă un rol crucial în depășirea și epuizarea sistemelor de apărare antiaeriană ale Rusiei. La fel de important este asigurarea faptului că costul dronelor rămâne mai mic decât al rachetelor desfășurate pentru a le intercepta”, a spus Eken.
„Utilizarea strategică de către Ucraina a loviturilor cu drone cu rază lungă de acțiune ridică provocări pentru Moscova, creând dileme în planificarea apărării”. Cu toate acestea, lansarea de către Ucraina a unui număr mare de drone nu este singura problemă care creează provocări pentru apărarea antiaeriană a Rusiei.
Potrivit lui Eken, radarele tactice rusești sunt optimizate pentru detectarea avioanelor, mai degrabă decât a țintelor mici, cu mișcare lentă, cum ar fi dronele. Sistemele antiaeriene rusești, cum ar fi Panțir S1, Tunguska și Strela, se chinuie adesea să detecteze dronele mici până când acestea se află în imediata apropiere, la aproximativ 3-4 kilometri, aproape de raza minimă de acțiune efectivă pentru distrugerea lor cu rachete.
„În timp ce sisteme precum Panțir și Tunguska sunt echipate cu tunuri cu tragere rapidă ca rezervă, eficiența lor împotriva dronelor mici a fost pusă la îndoială”, a adăugat Eken.
Pentru a contracara dronele ucrainene, forțele ruse încearcă să-și reorganizeze unitățile de apărare antiaeriană. „Rușii împrumută o pagină din manualul ucrainean chiar acum”, a spus Bendett, descriind abordările recente ale armatei ruse.
Rusia a început să lanseze unități mobile de apărare antiaeriană, așa cum face Ucraina. Ministerul rus al Apărării intenționează, de asemenea, să folosească mitraliere mobile de calibru mare și arme ușoare de apărare antiaeriană montate pe camioane și jeep-uri, a spus Bendett, numind aceasta o „soluție pe termen lung”.
„Mulți comentatori ruși sunt foarte supărați de incapacitatea guvernului lor de a face față acestei amenințări”, a spus Bendett.
„Și fac apel pentru unități de voluntari precum cele care există în Ucraina, unde cetățenii obișnuiți patrulează și sunt cu ochii pe cer ascultând semnale acustice și vizuale pentru a încerca să găsească și să distrugă aceste drone”.
Cu toate acestea, această abordare necesită cooperare între armată și societatea civilă, ca în Ucraina. Dar asta nu este cazul în Rusia astăzi și va dura timp pentru a se dezvolta, a adăugat expertul.
Potrivit Eken, Rusia va trebui probabil să-și modernizeze tehnologia radar pentru a contracara în mod eficient prezența tot mai mare a dronelor mici, rentabile. Această tehnologie integrează sisteme optice și acustice de detectare.
„În plus, bruiajul cu frecvență radio va fi probabil un instrument valoros în abordarea acestei probleme. Privind în viitor, dezvoltarea de noi muniții anti-drone echipate cu siguranțe de proximitate, precum și progresele în microunde și lasere, ar putea oferi soluții pe termen mediu și lung”, a spus Eken, adăugând că procesul de dezvoltare și implementare a acestor tehnologii ar putea dura „câțiva ani”, în timp ce industria rusă de apărare este deja „sub tensiune” din cauza războiului în curs.
În timp ce Rusia încearcă să-și îmbunătățească capacitățile de apărare aeriană, Ucraina a anunțat primul test de succes al unei rachete balistice de producție proprie și a prezentat o nouă dezvoltare - racheta dronă Palianiția.
Experții nu cred că noua dronă cu motor turboreactor va aduce schimbări semnificative pe câmpul de luptă, dar au evidențiat capacitatea acesteia, similară unei drone, de a-și ajusta ținta și traiectoria în timpul zborului.
În ceea ce privește potențialele atacuri cu rachete balistice din Ucraina, ar putea fi și mai ușor de contracarat pentru Rusia, cel puțin în teorie, a spus Eken.
Sistemele rusești de apărare antiaeriană au fost concepute în primul rând pentru a intercepta bombardiere de mare viteză, rachete de croazieră și rachete balistice. Acest lucru este evident mai ales în orașe precum Moscova, unde este desfășurat unul dintre puținele sisteme staționare permanente de apărare antirachetă din lume, A-135.
„Cu toate acestea, interceptarea rachetelor balistice avansate este notoriu de dificilă în practică, având în vedere viteza și traiectoria lor”, a adăugat Eken.