Armand Goşu, despre scurgerea de documente clasificate ale SUA: „În operaţiuni de dezinformare, 99% din informaţie este corectă”

Marti, 11 Aprilie 2023, ora 11:55
4049 citiri
Armand Goşu, despre scurgerea de documente clasificate ale SUA: „În operaţiuni de dezinformare, 99% din informaţie este corectă”
Armand Goșu explică că după evenimentele de la 11 septembrie, a crescut numărul celor cu acces la documente secrete FOTO Twitter

Analistul de politică externă Armand Goşu a afirmat că analiştii americani presupun că scurgerea de documente clasificate ale SUA a plecat din zona politică, nu din cea a intelligence-ului.

Goşu a menţionat, într-un interviu la Prima News, că poate acest caz a plecat ca o scurgere de informaţii şi a fost preluată apoi de intelligence-ul occidental, menţionând că ne aflăm într-o zonă mlăştinoasă, cu jumătăţi de adevăruri.

Acesta mai adaugă că informaţiile prezentate de presa americană nu ar fi lucruri noi pentru cei care urmăresc războiul din Ucraina.

“Nu cred că informaţiile au ieşit prin ofiţeri de informaţii. Sunt nişte fotografii. E vorba de cineva care a întins aceste rapoarte printate pe jos, în casă sau pe birou, şi le-a fotografiat. În marginea acestor fotografii vedem câte un capsator, vedem diverse lucruri. E cineva care a avut acces la aceste printuri acasă, le-a fotografiat.

Dacă ne uităm la informaţiile care au fost puse în circulaţie de presa americană, care le-a analizat până acum, o să descoperim cu o oarecare satisfacţie că nu e un lucru cu totul nou. Cei care urmăresc războiul au mai auzit informaţiile astea acum o lună, acum şase săptămâni, acum trei săptămâni, acum două săptămâni. Foarte puţine lucruri cu adevărat noi sunt aici.

Analiştii americani presupun că e vorba de cineva din zona politică, nu din zona intelligence-ului care a fotografiat aceste rapoarte şi le-a încărcat pe Discord, undeva sub 20 de oameni au avut acces în prima fază în acel grup. Asta se întâmpla la începutul lunii ianuarie. De acolo au trecut pe Telegram, au pus ruşii mâna pe ele, au pus în circulaţie un document modificat. La 28 februarie şi apoi la 2 martie, prima dată când avem confirmarea că încep să le pună în circulaţie”, a explicat Armand Goşu.

El a precizat că după evenimentele de la 11 septembrie 2001 a crescut numărul celor care au acces la aceste rapoarte.

“Cel mai probabil scenariu ar fi ăla în care politicienii americani sau funcţionari, dar nu de intelligence americani, undeva pe la Senat. De ce? Pentru că, după 11 septembrie, a crescut mult numărul celor care au acces la tipul ăsta de rapoarte.

În acelaşi timp, eu nu văd că aceste rapoarte sunt pentru uzul militarilor sau pentru uzul decidenţilor, să spunem, de rang înalt. Pe alocuri pare o revista presei, e drept, bine făcută. Nu ştim în momentul ăsta, că noi nu am văzut documentele. Noi doar citim ce ne scrie Washington Post sau New York Times despre ele.

Nu îmi dau seama în ce măsură pun în dificultate sau ameninţă reţelele de intelligence americane din Rusia. Asta mi s-ar părea cel mai grav lucru. Ruşii spun că asistăm la o mare, o uriaşă operaţiune de dezinformare şi ar putea să fie şi ceva de genul ăsta. Ne-am putea da seama în timp dacă de fapt e dezinformare sau e un eşec al serviciilor secrete americane”, a mai declarat analistul de politică externă.

Armand Goşu a menţionat că sunt multe planuri în aceste documente scurse şi nu ştim ce anume se urmăreşte.

“În acelaşi timp, sunt atât de sofisticate serviciile de inteligence occidentale că pot transforma o scurgere de informaţii, mică sau mare, nu ştim. De fapt, marea problemă e că nu ştiu pe ce documente. Documentele pe care le avem sunt puse la dispoziţie de canalele Telegram ruseşti. Ei le-au preluat, sunt modificate în Photoshop, spun experţii.

Presa americană, care a avut acces la aceste foldere, nu a pus în circulaţie documente. Poate că sunt, dar nu le-am găsit eu. (…) Nu ştim de ce a pus în circulaţie să facă ce, să facă jocul Rusiei? Păi, de pildă, informaţia că Wagner încearcă să cumpere arme de la o ţară NATO, de la Turcia, nu cred că avantajează Rusia.

Să pună în circulaţie informaţii privind capacitatea foarte proastă a conducerii militare ruseşti de a face faţă iar nu ajută Rusia, să confirme faptul că de la Ministerul Apărării de la Moscova până la comandanţi sau comandamente zonale sunt toate penetrate de agenţi americani, iar nu e avantajul Rusiei. Sunt multe planuri aici şi nu ştim exact ce se urmăreşte”, a mai declarat Armand Goşu.

El a adăugată că în operaţiuni de dezinformare, 99% din informaţie este corectă.

“În operaţiuni de dezinformare, 99% din informaţie este corectă. Diferenţa o face 1%. În cazul nostru, trebuie să fim foarte atenţi. Cam 90% din ce am citit, dar eu am citit ce mi-a dat presa americană sau presa rusă. Deci e deja cunoscut. E o diferenţă mică şi acum e de văzut cum joacă şi în favoarea cui. Îi ajută pe ucraineni?

Le confirmă ruşilor faptul că ucrainenii au pierderi mari sau că sunt foarte slabi militari, că nu au la dispoziţie decât nouă batalioane, că se termină muniţia, deci nu au de ce să se teamă ruşii? Nu îmi dau seama exact.

Suntem într-o zonă cu mult nisip, mlăştinoasă, servicii jumătăţi de adevăruri sau poate să fi plecat ca o scurgere de informaţii care să fi fost apoi preluată şi utilizată de intelligence occidental, care se pricepe la tipul ăsta de operaţiuni. Nu vă închipuiţi că doar ruşii se pricep la dezinformare şi occidentalii sunt foarte buni ca să te convingă de ceva”, a mai completat Armand Goşu.

O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
O fostă republică sovietică se rupe de Rusia: Aliat al Occidentului în curtea din spate a lui Putin
În timp ce atenția internațională s-a concentrat asupra războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu, cu temeri privind un conflict între Iran și Israel, în Caucaz se desfășoară o...
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
#razboi Ucraina, #documente secrete, #servicii de informatii, #armand gosu , #Razboi Ucraina