Armata rusă ar fi pierdut "momentumul" în ofensiva din Ucraina. Moscova nu s-a așteptat la o rezistență atât de puternică

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 20:29
22606 citiri
Armata rusă ar fi pierdut "momentumul" în ofensiva din Ucraina. Moscova nu s-a așteptat la o rezistență atât de puternică
Pod distrus în Kiev preventiv de armata ucraineană pentru a îngreuna înaintarea tancurilor ruse FOTO Nexta

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a atenţionat Congresul că în Ucraina capitala Kiev ar putea cădea rapid în mâinile armatei ruse, au declarat vineri, 25 februarie, agenţiei EFE două surse la curent cu această informaţie.

Membrii Congresului SUA, care săptămâna aceasta nu au activitate la Washington, au avut joi două reuniuni prin teleconferinţă cu secretarul american de stat, Antony Blinken, şi cu cel al apărării, Lloyd J. Austin, cu şeful Statului Major, Mark A. Milley, precum şi cu responsabila Trezoreriei, Janet Yellen.

În timpul acestor discuţii, reprezentanţii guvernamentali au atras atenţia că trupele ruse încercuiesc capitala ucraineană dinspre nord, sud şi est, astfel că aceasta ar putea fi cucerită rapid.

Dincolo de situaţia de pe teren, oficialii americani au abordat şi următorii paşi ai răspunsului SUA în războiul din Ucraina. Congresmenii s-au arătat interesaţi în primul rând de modul în care administraţia americană va continuă să trimită Ucrainei echipamente militare în condiţiile în care părţi întregi ale acestei ţări cad sub controlul armatei ruse.

În timpul acelor reuniuni s-a discutat şi despre cum ar putea SUA să ajute economic miile de refugiaţi care fug de războiul din Ucraina.

Armata rusă se loveşte însă de o rezistenţă mai puternică decât se aştepta, inclusiv în înaintarea către capitala Kiev, şi pare că ofensiva ei a pierdut din impulsul iniţial, a declarat vineri pentru Reuters un responsabil militar american de rang înalt.

Rachete ruseşti au lovit vineri Kievul, unde au fost distribuite arme populaţiei, căreia i s-a cerut să pregătească inclusiv cockteiluri Molotov în aşteptarea asaltului forţelor ruse, iar în oraş au loc deja lupte, începute prin infiltrarea unor sabotori.

Însă responsabilul militar american, ce a vorbit cu condiţia anonimatului, observă că ofensiva militară nu decurge tocmai aşa cum şi-a dorit Moscova.

''Evaluarea noastră este că ruşii întâmpină o rezistenţă mai puternică decât se aşteptau'', iar în pofida atacurilor aeriene sistemul de comandă şi control al armatei ucrainene ''rămâne intact''. ''(Trupele ruse) nu înaintează către Kiev la fel de rapid pe cât credeam noi că ei anticipau că o pot face. Mai degrabă, în continuare încearcă să înainteze către Kiev'', remarcă oficialul american.

Pe de altă parte însă, mai constată acesta, Rusia încă nu şi-a mobilizat majoritatea forţelor strânse în jurul Ucrainei, estimarea sa fiind că în prezent doar circa o treime din acestea sunt efectiv angajate în invazia ordonată de preşedintele Vladimir Putin.

SUA au de asemenea informaţii despre un asalt amfibiu rusesc la vest de oraşul-port Mariupol, cu un posibil desant de mii de soldaţi acolo, mai menţionează responsabilul militar american.

De la începutul ofensivei, precizează acesta, SUA au observat circa 200 de lansări de rachete ruseşti asupra ţintelor militare ucrainene, unele căzând în zone rezidenţiale.

Concluzia sa este că armata ucraineană chiar luptă cu îndârjire şi ''pe ansamblu, ruşii au pierdut puţin din impulsul iniţial'' al ofensivei lansate în zorii zilei de joi, la început cu lovituri cu aviaţia şi rachete vizând obţinerea superiorităţii aeriene şi paralizarea centrelor de comandă ale armatei ucrainene, urmate de incursiuni terestre din mai multe direcţii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv...
Depozit de combustibil din Rusia, în flăcări. A fost lovit de o dronă ucraineană
Depozit de combustibil din Rusia, în flăcări. A fost lovit de o dronă ucraineană
Guvernatorul regiunii Smolensk din vestul Rusiei a anunţat sâmbătă că o dronă ucraineană a lovit în timpul nopţii trecute un depozit de combustibil, provocând un incendiu, în timp ce un...
#razboi Ucraina, #inaintare kiev, #armara rusa, #Joe Biden, #Pentagon , #Razboi Ucraina