Armata lui Putin ar fi folosit bombe cu fosfor pe Insula Șerpilor VIDEO

Sambata, 02 Iulie 2022, ora 07:37
3380 citiri
Armata lui Putin ar fi folosit bombe cu fosfor pe Insula Șerpilor VIDEO
În imaginile video se vede un avion care lansează muniţie FOTO Twitter

Armata ucraineană acuză Rusia că a folosit muniţie incendiară cu fosfor în atacuri desfăşurate vineri asupra Insulei Şerpilor, la doar o zi de când Moscova şi-a retras forţele din avanpostul strategic din Marea Neagră, relatează The Guardian.

"Astăzi, în jurul orei 18.00... avioane SU-30 ale Forţelor aeriene ruse au desfăşurat atacuri cu bombe cu fosfor pe Insula Zmiinyi", a arătat aceasta într-o declaraţie, referindu-se la Insula Şerpilor.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Ministerul rus al Apărării a descris, joi, retragerea ca un "gest de bunăvoinţă" menit să arate că Rusia nu va sta în calea eforturilor ONU de a organiza exporturi protejate de cereale din Ucraina.

Vineri, armata ucraineană a acuzat Rusia că nu este capabilă "să-şi respecte chiar propriile declaraţii".

Declaraţia a fost însoţită de imagini video care arată un avion care lansează muniţie cel puţin de două ori pe insulă şi ceea ce par a fi dâre albe care se ridică.

Armele cu fosfor, care lasă o dâră albă specifică pe cer, sunt arme incendiare a căror folosire împotriva civililor este interzisă de o convenţie internaţională, dar permisă pentru ţinte militare.

Ucraina a acuzat Rusia că le-a folosit de mai multe ori de când şi-a invadat vecinul, la sfârşitul lui februarie, inclusiv în zone civile, acuzaţii pe care Moscova le-a negat.

Au decis să „elibereze” insula ca „gest de bunăvoință”

La 30 iunie, invadatorii ruși au anunțat că au părăsit Insula Șerpilor, aflată la doar 45 km de România. În cadrele surprinse din satelit era vizibil fumul de la arderea echipamentului militar.

Ministerul Apărării al Federației Ruse susținea că ocuparea insulei nu mai este o miză, în plus, din cauza bombardamentelor constante, era prea scump să păstreze insula.

Astfel, au decis să „elibereze” insula ca „gest de bunăvoință”.

Potrivit revistei Forbes, plecareal armatei ruse din Insula Șerpilor a costat bugetul rus aproape un miliard de dolari . Cea mai mare pierdere, desigur, a fost crucișătorul de rachete Moskva, în valoare de 750 de milioane de dolari.

În plus, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus cel puțin 8 sisteme antiaeriene de tip Tor, Panțîr și Strela cu o valoare totală de peste 100 de milioane de dolari și 4 ambarcațiuni de apă de diferite clase cu o valoare totală de aproximativ 50 de milioane de dolari.

De asemenea, apărătorii ucraineni au transformat în fier vechi trei sisteme antiaeriene de rachete și tunuri „Shell C1” ale ocupanților.

Potrivit unei evaluări generale, Forțele Armate ale Ucrainei au ”spart” echipament militar rusesc care valora 915 milioane de dolari. Cu toate acestea, suma poate fi mai mare, deoarece lista pierderilor poate să nu fie completă.

În timpul eliberării, Forțelor Armate ale Ucrainei au doborât unul dintre cele patru elicoptere rusești, care, probabil, ar fi trebuit să ajute la evacuarea invadatorilor. De asemenea, rușii au decis să-și distrugă echipament pentru ca acesta să nu ajungă la ucraineni.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Vladimir Putin a lansat recent o încercare ciudată de a se autointitula noul Iisus Hristos și de a se poziționa la nivel religios în legătură cu războiul din Ucraina. Dar, în realitate, un...
#razboi Ucraina, #Insula Serpilor, #bombe fosfor razboi ucraina , #Razboi Ucraina