Armata rusă „intră la apă” în Ucraina. O barjă cu militari și armament, distrusă de ucraineni pe frontul de est

Marti, 20 Septembrie 2022, ora 11:02
7578 citiri
Armata rusă „intră la apă” în Ucraina. O barjă cu militari și armament, distrusă de ucraineni pe frontul de est
Rușii încep să piardă teritoriile din Luhansk în fața trupelor ucrainene. FOTO: Facebook/ Ministerul ucrainean al Apărării

O barjă rusească încărcată cu militari și armament a fost distrusă în timp ce încerca să creeze un punct de trecere peste râul Nipru, în zona Nova Kakhovka, potrivit Comandamentului de Sud al Ucrainei.

Pe Frontul de Est, ucrainenii au recucerit localitatea Bilohorivka din apropierea orașului Lisiceansk. Este vorba despre un teritoriu de dimensiuni mici, însă cu o valoare simbolică deosebită, deoarece arată că rușii încep să piardă teritoriile din Luhansk.

Separatiștii ruși din Donbas încep să simtă tot mai puternic presiunea contraofensivei ucrainene și vor organizarea imediată a unor „referendumuri” locale astfel încât Donețk și Luhansk să fie recunoscute ca fiind teritorii rusești și să fie anexate la Rusia.

Pe de altă parte, armata ucraineană continuă atacurile aeriene asupra blindatelor rusești în regiunea Harkov. Imagini video din timpul unui astfel de atac au fost postate pe Twitter.

Volodimir Zelenski: „Rușii au două opțiuni - să fugă sau să se predea”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că ritmul ajutorului internaţional acordat Ucrainei trebuie să corespundă ritmului în care armata eliberează teritorii de sub ocupaţia rusă.

„În regiunea Harkov – stabilizăm situaţia, ne menţinem poziţiile cu fermitate. Atât de ferm încât ocupanţii intră în panică. Ei bine, am avertizat că soldaţii ruşi din Ucraina au doar două opţiuni: să fugă de pe pământul nostru sau să se predea. Colaboratorii au variante similare – fie vor încerca să evadeze, şi rămâne de văzut dacă Rusia îi va lăsa să intre pe teritoriul său, chiar dacă le-a dat paşapoarte, fie colaboratorii vor fi condamnaţi conform legislaţiei actuale a Ucrainei", a spus Zelenski, care a precizat că a condus o şedinţă a Statului Major.

El a mulţumit poliţiei naţionale pentru restabilirea rapidă a ordinii în noul teritoriu eliberat, dar şi Serviciului de Securitate al Ucrainei – pentru faptul că acum lucrează cu o eficacitate remarcabilă.

„Nu pot dezvălui toate detaliile, dar datorită Serviciului de Securitate al Ucrainei, suntem acum încrezători că ocupanţii nu vor avea niciun punct de sprijin pe pământul ucrainean. Important: situaţia de la frontiera de stat şi protecţia frontierei noastre au fost discutate în cadrul şedinţei. Şeful Serviciului Frontierei de Stat a transmis un raport. Statul va oferi toată puterea necesară pentru a ne proteja graniţa”, a spus şeful statului ucrainean.

Pentru Zelenski, ritmul este foarte important acum. „Ritmul de stabilizare în zonele eliberate. Ritmul de mişcare al trupelor noastre. Ritmul restabilirii vieţii normale în teritoriul eliberat. Şi ritmul de sprijin din partea partenerilor. Vorbim despre acest lucru cu sinceritate - ritmul de acordare a ajutorului pentru Ucraina trebuie să corespundă ritmului mişcării noastre”.

Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Zelenski le bate iar obrazul partenerilor: Avem nevoie de decizii. Doar suficiente sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă pot alunga aviaţia rusă
Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că anul acesta nu poate fi doar un an de discuţii, ţara sa având nevoie de decizii ale partenerilor săi. El a argumentat că doar...
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Habeck la Kiev: "Ucraina are nevoie de tot sprijinul"
Vicecancelarul german Robert Habeck a făcut o vizită la Kiev, însoțit de o delegație economică din Republica Federală. Pe lângă sprijinul acordat de statul german Ucrainei, s-a vorbit și...
#razboi Ucraina, #teritorii ocupate ucraina, #Lugansk separatisti, #Volodimir Zelenski , #Razboi Ucraina