Atacul din Ucraina, acțiune ilegală și imorală ce ține de expertiza patologică a comportamentului uman

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Vineri, 25 Februarie 2022, ora 14:27
5714 citiri

Cu ceva timp în urmă, explicam cui mă întreba ori mă băga în seamă că, atâta timp cât nu are nicio justificare, niciun motiv și niciun obiectiv strategic de atins prin război, Federația Rusă nu va invada militar Ucraina, ci se va mulțumi cu demonstrațiile de forță și cu amenințarea cu forța, deja în desfășurare.

Deci, nu va fi război! concluzionau unii dintre cei care mă ascultau sau mă citeau. Nu pot să zic asta, răspundeam eu, deoarece există și comportamentul irațional.

Doar că eu nu cred că există 25 de generali, comandanți ai forțelor participante pe vremea aceea la amenințarea cu forța, care să execute misiunile ordonate de un ins irațional, care ar folosi puterea militară de care dispune în stat, pentru satisfacerea unor porniri de orgoliu. Fără ca generalii să fie convinși că misiunile pe care le au de îndeplinit au justificare reală, ce decurge din obiectivele strategice de atins prin război.

Și, totuși, războiul s-a declanșat de ieri dimineața, în Ucraina.

E drept că președintele rus Putin (cel care a ales să se identifice cu agresorul, ca și când războiul ăsta ar fi pe persoană fizică) a refuzat să îi zică războiului ăstuia război (ba, la Națiunile Unite, ambasadorul său a negat că „operația militară specială” ar fi război de agresiune) și că a indicat vreo două motive („genocidul” în desfășurare, în regiunile din Est, controlate de guvernul kievean și atingerea limitei de suportabilitate a populației ruse și rusofone de acolo, la umilințele la care ar fi fost expusă de guvernul de la Kiev) și vreo două obiective politice strategice („demilitarizarea” și „denazificarea”) de atins cu agresiunea militară rusă.

Dar aceste motive și obiective nu au fost niciodată susținute de argumente materiale credibile și au fost alese intenționat dintre cele care nu se regăsesc în limbajul corpului de documente de drept internațional. Ori se regăsesc, dar cu un cu totul alt conținut semantic decât cel agreat internațional (cum este cazul „menținerii păcii” ori cel al „demilitarizării”).

Și, ca să nu fie nicio confuzie, comunitatea internațională, prin vocea membrilor Consiliului de Securitate al ONU, dar și prin înalții funcționari publici internaționali (cum este secretarul general ONU) a spus Federației Ruse și chiar lui Putin direct că acțiunea sa militară agresivă asupra Ucrainei este ilegală, din perspectiva dreptului internațional și imorală, din perspectiva conduitei internaționale, consemnate în Charta ONU și în tratatele și convențiile subsecvente. Așa cum este această agresiune rusă complet lipsită de existența vreunei provocări din partea Ucrainei, de vreun motiv cât de cât credibil și de vreun obiectiv cât de cât rațional.

Și, totuși, de ieri dimineață, Federația Rusă agresează militar Ucraina vecină ei. În cooperare cu Belarus.

Adică, cei 25 de generali (cifra este desigur generică, deoarece nu am stat să îi număr câți sunt de-adevăratelea) au ignorat toate datele din care rezultă că ceea ce fac ei este împotriva dreptului internațional, împotriva normelor de comportament internațional și împotriva dreptului umanitar internațional (partea cu suferințele provocate populației civile din Ucraina, prin distrugeri, crime, dislocări și refugiați). Și au executat misiunile ordonate de președintele lor Putin. Ceea ce îi transformă, prin propria lor voință, în co-infractori de drept internațional.

În aceste condiții, mie mi se pare lipsit de sens ca să mai speculăm asupra motivelor reale, dacă există, pentru care Putin cu generalii săi a invadat Ucraina. Este evident că cu toții au ales să se plaseze în afara legii internaționale și în afara normelor de comportament internațional.

De ce au făcut asta? Cui îi pasă? A căuta răspunsuri la o asemenea întrebare ține de expertiza patologică a comportamentului uman și nu de analiza de securitate internațională.

Ca să nu mai vorbesc despre lipsa completă de sens a tentativelor de descifrare a eufemismelor și metaforelor putiniste (genocid, menținerea păcii, demilitarizare, denazificare, operații militare speciale), care țin loc de argumente pentru declanșarea invaziei rusești asupra Ucrainei. De ce ar sta cineva să răspundă la întrebarea „ce a vrut să zică Putin”, pe când răspunsul îl găsim în acțiunile sale și ale armatelor sale.

Cu toate astea zise, aș putea oferi o ipoteză despre ce se întâmplă zilele astea, în Ucraina, cu agresiunea armată rusească.

Dacă ignorăm retorica Kremlinului, ce rămâne sunt acțiunile militare din teren. Din ele rezultă că planurile militare ale generalilor lui Putin au o încărcătură psihologică pronunțată.

În sensul că multe, poate chiar jumătate dintre aceste acțiuni militare (fie că vorbim despre manevre și deplasări de trupe, fie că vorbim despre cucerirea unor obiective, localități sau aliniamente, fie că vorbim despre lovituri din aer) sunt menite să provoace o anumită schimbare în atenția publicului local și internațional, o anumită schimbare de opinie sau chiar de atitudine. Concomitent cu menținerea unei confuzii de percepție despre ce se întâmplă cu adevărat și mai ales despre ce intenții reies din planurile militare de invazie.

În acest context, se conturează tot mai clară ipostaza în care acțiunile militare rusești au fost concepute și se desfășoară pornind de la premisa că forțele rusești vor fi întâmpinate cu flori și cu urale de populația din Ucraina, că această populație va profita de prezența acelor forțe pentru a schimba guvernanții „naziști” cu alții anti-naziști și pentru a reveni la un moment dat la Patria Mamă Rusia.

Premisă care încă nu se verifică pe teatrul acțiunilor militare.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Republica Moldova ar fi următoarea țintă a lui Putin, avertizează un fost șef al CIA
Republica Moldova ar fi următoarea țintă a lui Putin, avertizează un fost șef al CIA
Un fost director al CIA și ex-comandant al trupelor americane, David Petraeus, avertizează asupra următorului pas pe care l-ar putea face președintele rus Vladimir Putin. El a declarat la...
Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina. Zelenski: „Ne vom pregăti pentru asaltul lor”
Rusia pregătește o nouă ofensivă în Ucraina. Zelenski: „Ne vom pregăti pentru asaltul lor”
Forţele ruseşti se pregătesc pentru o nouă ofensivă împotriva apărătorilor ucraineni la sfârşitul lunii mai sau la vară, dar Kievul are un plan de luptă clar al său, a declarat...
#razboi Ucraina, #Rusia, #atac, #actiune militara, #putin , #Razboi Ucraina