Forțele ruse par de neoprit și se apropie de granițele administrative ale regiunilor Donețk și Zaporojie. Calitatea comandanților, pusă în discuție

Luni, 05 August 2024, ora 23:48
3008 citiri
Forțele ruse par de neoprit și se apropie de granițele administrative ale regiunilor Donețk și Zaporojie. Calitatea comandanților, pusă în discuție
Soldații ucraineni, obosiți după mai bine de de doi ani de război FOTO Facebook / Volodimir Zelenski

În prezent, forțele armate ucrainene sunt incapabile să oprească ofensiva rusă în sectorul Pokrovsk, susține jurnalistul militar ucrainean Bohdan Miroșnikov care a evaluat situația în cea mai fierbinte parte a liniei frontului.

El spune că rușii aruncă în luptă o mulțime de unități noi și rezerve proaspete. Ca urmare, avansul inamicului este „consistent și zilnic“. Perspectiva de a lupta pentru Novohrodivka (un oraș la vest de Oceretine) se apropie: „Nu exclud că se poate întâmpla mult mai repede decât s-ar putea crede“.

Evaluarea lui Miroșnikov este pe deplin împărtășită de DeepState, un think tank ucrainean, format din experţi militari care urmăreşte îndeaproape evoluţiile de pe front, care și-a actualizat recent hărțile interactive.

Rușii se îndreaptă spre vest, spre Pokrovsk, un centru logistic crucial pentru forțele ucrainene din Donbas

Armata rusă se îndreaptă spre vest, spre Pokrovsk, un centru logistic crucial pentru forțele ucrainene din Donbas, și își continuă ofensiva la vest de orașul Donețk și lângă granița administrativă a regiunilor Donețk și Zaporojie. Contraatacurile ucrainene care au implicat tancuri nu au putut opri înaintarea Rusiei.

Forțele ruse atacă din trei axe în zona Pokrovsk, atacând din nord și ocolind dinspre est. Operațiunile de asalt se desfășoară și la vest de Serhiivka.

Totodată, situația din jurul Torețk s-a înrăutățit. Potrivit analizei situației din prima linie realizată de Meduza, trupele ruse au avansat câțiva kilometri la vest de Zalizne spre New York, încercând să se conecteze cu forțele care asaltează Zalizne.

Această mișcare amenință să încercuiască trupele ucrainene situate în poziții fortificate stabilite din 2015. Dacă avansul rusesc continuă în acest ritm, Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) ar putea fi necesar să se retragă curând din aceste poziții.

Orașul Torețk rămâne sub control ucrainean, dar se află sub bombardamente masive de peste o lună, cu atacuri atât din partea artileriei, cât și a avioanelor ce lansează bombe ghidate.

Apropierea de linia frontului a permis, de asemenea, forțelor ruse să desfășoare drone FPV care vizează vehicule blindate și civile ucrainene.

Canalul de Telegram al Deep State nota pe 4 august: „Inamicul pare să fi rupt lanțul. Operațiunile de asalt la nord de Zalizne continuă. În plus, inamicul are un succes tactic la est de sat și încearcă să-l ocolească.”

Analiștii anunță, de asemenea, progrese ale Rusiei în așezările Ivanivka și Lisicine, cu atacuri asupra lui Ivanivka și încercări de a ocoli Lisicine dinspre sud.

Criza defensivă a forțelor armate ucraienne se intensifică într-un arc de 100 de kilometri în jurul Avdiivka. După capturarea satului Prohres, între Avdiivka și Pokrovsk, la sfârșitul lunii iulie, forțele ruse au vizat flancurile și spatele unităților ucrainene, forțându-le să-și abandoneze pozițiile.

Criza defensivă care se desfășoară în apropiere de Pokrovsk, Torețk și Ceasiv Iar este agravată de provocările din alte zone, în special în sudul Donbasului. Comandanții ucraineni se confruntă cu provocări semnificative în ceea ce privește stabilizarea situației.

Calitatea comandanților, din ce în ce mai dezbătută

Deşi armata rămâne instituţia din Ucraina cu cel mai mare nivel de încredere din partea populaţiei - peste 90%, calitatea comandamentului militar este din ce în ce mai dezbătută, după ce au fost exprimate public tot mai multe critici chiar din cadrul forţelor de apărare, relatează agenția EFE, citând media ucrainene.

Ofiţeri din cadrul Regimentului 31 i-au cerut sâmbătă comandantului-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, să revoce decizia de demitere a comandantului lor, colonelul Andrei Usanov. Demiterea lui Usanov nu va ajuta la rezolvarea deficitului de oameni şi de muniţie, au argumentat ofiţerii într-o scrisoare transmisă oficial generalului Sîrski. Usanov „nu-şi trimite oamenii la moarte pentru a primi decoraţii. Viaţa fiecăruia dintre noi este o prioritate pentru el”, au subliniat ei, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Această scrisoare survine după un document similar publicat de reprezentanţii Regimentului 80, care au protestat împotriva deciziei de demitere a comandantului lor, Emil Işkulov, după ce acesta a refuzat să pună în aplicare un ordin din partea superiorilor săi, considerat „nerealist”. Pe front se fac auzite multe critici la adresa generalilor pentru controlul şi pedepsirea comandanţilor de brigadă şi soldaţilor fără a se ţine cont de situaţia tactică, starea trupelor şi supravieţuirea lor, a semnalat recent corespondentul militar Iuri Butusov.

Problemele din cadrul armatei, făcute publice într-un moment în care veştile bune de pe front sunt rare

Problemele din cadrul armatei au fost făcute publice într-un moment în care veştile bune de pe front sunt rare, iar oboseala soldaţilor se acumulează, a declarat Oleksii Melnik, expert în securitate de la centrul de studii Razumkov din Kiev, pentru EFE.

Apelurile publice la schimbare sunt un semn că mecanismele alternative de rezolvare a problemelor din cadrul armatei nu funcţionează, a menţionat el. Cu toate acestea, este pozitiv faptul că astfel de probleme pot fi abordate în media chiar pe timp de război, pot primi o reacţie de la cel mai înalt nivel şi pot fi rezolvate măcar parţial, a menţionat el. Luna trecută, generalul Iuri Sodol a fost demis după ce unul din principalii comandanţi ai brigăzii Azov, Bogdan Krotevici, l-a acuzat public de incompetenţă, imputându-i că ar fi ucis „mai mulţi soldaţi ucraineni decât Rusia”.

„Fiecare dintre aceste cazuri ne apropie de eliminarea rudimentelor epocii sovietice, ajută la realizarea unei schimbări reale şi la transformarea culturii armatei” a subliniat Melnik. Din cauza creşterii sale rapide, armata nu mai este una strict profesionistă, a spus el. Este o „armată a cetăţenilor ucraineni” care nu împărtăşesc vechea cultură de clan a cadrelor şi nu sunt dispuşi să tacă. Lucrurile se schimbă rapid O altă problemă ridicată de Krotevici într-un interviu acordat Ukrainska Pravda este aceea a structurii de comandă militară în sine. Diferite corpuri de comandă se întrepătrund la vârf, ceea ce face dificilă stabilirea unor linii clare de responsabilitate şi garantarea că aşteptările comandanţilor se bazează pe situaţia reală de pe teren, a argumentat Krotevici, aşa cum o făcuseră deja alţii, precum Butusov.

„Punctul de vedere al lui Krotevici este valoros şi merită să fie studiat îndeaproape datorită poziţiei şi experienţei sale în armată”, spune Melnik. Cu toate acestea, el a precizat că nu poate exista o structură ideală, mai ales în timpul războiului, când „totul e în continuă mişcare”. „Trebuie să existe o dezbatere în cadrul armatei, în parlament, în guvern. Ceea ce a fost eficient la un moment dat în război poate deveni învechit sau chiar un obstacol în altă etapă”, a spus expertul citat. Krotevici însuşi consideră, pe de altă parte, că, în general, armata ucraineană face mai puţine greşeli decât cea rusă.

„Armata ucraineană a parcurs un drum lung din 2014. Este ca diferenţa dintre noapte şi zi, dacă facem o comparaţie cu ceea ce era acum zece ani”, a declarat pentru EFE „Lucky”, un recrutor pentru Brigada a 3-a de asalt din Liov (vest). Întrucât armata nu s-a dezvoltat deloc în ultimele trei decenii, ea nu poate deveni perfectă într-o clipă. „Ne-am dori să se întâmple mai repede, dar principalul lucru este ca armata să se schimbe în bine”, mai spune „Lucky”.

Cum intenționează Ucraina să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei
Cum intenționează Ucraina să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei
Unul dintre cele mai mari avantaje ale armatei ruse în războiul din Ucraina este superioritatea sa aeriană, scrie BILD. Fie că este vorba de drone cu rază lungă de acțiune, avioane de luptă...
Sistemul energetic rusesc este în pericol de a se prăbuși la iarnă chiar și fără atacuri masive din partea ucrainenilor
Sistemul energetic rusesc este în pericol de a se prăbuși la iarnă chiar și fără atacuri masive din partea ucrainenilor
Ministrul rus al Energiei, Serghei Țiviliev, s-a plâns că Federația Rusă a epuizat rezervele de stabilitate ale sistemului energetic al țării, care au fost create în timpul URSS, și nu...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #lupte donbas, #pierderi , #Razboi Ucraina
  1. Disperat să scape de armată, un ucrainean s-a căsătorit cu propria soacră pentru a fugi din țară
  2. Infarct în Arestul Central al Poliției Române
  3. Olanda a testat un nou sistem de transport, care ar putea revoluționa domeniul, cu viteze de 700 km/h. Proiectul este promovat de Elon Musk
  4. Ucraina a atacat masiv Moscova cu drone. O femeie a fost ucisă, zeci de zboruri au fost anulate VIDEO
  5. Ce amendă primește tânărul care a dat falsa alertă cu bombă la Timișoara. Va fi supus și unui control psihiatric
  6. Țara care poluează cel mai mult planeta. Produce 9,3 milioane de tone de deșeuri din plastic în fiecare an
  7. Vremea se schimbă radical. Scad temperaturile și încep ploile de toamnă
  8. Un scandalagiu din Vaslui s-a simțit jignit pentru că a primit o pedeapsă prea mică: Ce fel de interlop sunt eu, dacă voi vă speriați de mine doar patru luni?! Vreau doi ani!”
  9. Demisii în lanț în Ucraina. De ce se tem politicienii la doi ani și jumătate de război
  10. Milionarul Sever Mureșan, transferat la un spital din străinătate: "Ne-au cerut 1.000 de euro pe zi și ne-au spus că dacă nu-și primesc imediat banii, îl aruncă în stradă”