Avertisment de ultimă oră. Europa trebuie să se pregătească imediat pentru întreruperea gazelor din Rusia

Miercuri, 22 Iunie 2022, ora 12:55
4805 citiri
Avertisment de ultimă oră. Europa trebuie să se pregătească imediat pentru întreruperea gazelor din Rusia
Rusia ar putea intrerupe complet aprovizionarea cu gaze catre tarile europene FOTO Pixabay

Europa trebuie să se pregătească imediat pentru cazul în care Rusia va opri toate exporturile de gaze către regiune în această iarnă, potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie, care a cerut guvernelor să lucreze la reducerea cererii și la menținerea funcționării centralelor nucleare.

Fatih Birol a spus că reducerile de aprovizionare din ultimele săptămâni pe care Kremlinul le-a atribuit lucrărilor de întreținere ar putea fi, de fapt, începutul unor reduceri mai largi menite să prevină umplerea depozitelor în pregătirea pentru iarnă, deoarece Rusia încearcă să câștige un avantaj asupra regiunii.

„Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este întrerupt complet”, a spus oficialul într-un interviu pentru Financial Times. „Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei.

„Cred că reducerile sunt orientate spre evitarea umplerii depozitelor din Europa și creșterea influenței Rusiei în lunile de iarnă”, a subliniat el.

Țările UE se luptă pentru a reumple site-urile de depozitare, Germania sperând să atingă 90% din capacitate până în noiembrie. Rezervele sale sunt doar pe jumătate pline.

Statele membre au lucrat, de asemenea, pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși, prin aprovizionarea cu gaze din alte țări, inclusiv din SUA, și prin accelerarea trecerii la energie regenerabilă, deși oficialii au recunoscut că efortul pentru eliminarea treptată a petrolului și gazelor rusești înseamnă a arde mai mult cărbune și a menține centralele nucleare în funcțiune.

Birol a spus că măsurile de urgență luate de guvernele europene pentru a reduce cererea de energie probabil nu au mers suficient de departe și a îndemnat țările să lucreze la conservarea aprovizionării cu energie.

„Cred că vor exista măsuri de cerere mai mari și mai profunde pe măsură ce se apropie iarna”, a spus Birol. El a adăugat că rezervele de gaze ar putea fi raționalizate, dacă Rusia ar reduce în continuare exporturile de gaze.

Moscova a redus sau chiar a întrerupt livrările de gaz către mai multe țări din UE în ultimele săptămâni, ca răspuns la decizia lor de a impune sancțiuni Kremlinului pentru invadarea Ucrainei.

Livrările de gaze rusești către Europa primite prin conducta Nord Stream 1 – care trece pe sub Marea Baltică până în Germania – au scăzut.

Săptămâna trecută, compania de energie din Rusia, Gazprom, controlată de stat, a anunțat a doua reducere a gazului transportat prin conductă,aducând livrările la doar 40% din capacitate.

Firma italiană de energie Eni a raportat o reducere la jumătate a livrărilor de gaz ale Gazprom către Italia, care primește aproximativ 40% din gazele importate din Rusia. Între timp, operatorul de rețea francez GRTgaz a declarat că Franța nu a mai primit gaz rusesc prin Germania de la jumătatea lunii mai.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a învinuit săptămâna trecută problemele de întreținere pentru reducerea aprovizionării, spunând că Rusia nu a putut să asigure returnarea echipamentelor trimise în Canada pentru reparații.

Eveniment Quarterly Report

Ofițeri ruși și un reprezentant FSB morți în timp ce făceau poze unei drone kamikaze trimisă de ucraineni
Ofițeri ruși și un reprezentant FSB morți în timp ce făceau poze unei drone kamikaze trimisă de ucraineni
Mai mulți membri ai regimentului de aviație rusesc și membri ai serviciilor de securitate ar fi fost uciși în timp ce inspectau o dronă kamikaze ucraineană pe care o deturnaseră și...
Pentru prima dată în istorie Ucraina nu va importa gaze pentru a trece iarna. ”Este realizarea noastră comună”
Pentru prima dată în istorie Ucraina nu va importa gaze pentru a trece iarna. ”Este realizarea noastră comună”
Ucraina va trece sezonul de iarnă 2023/2024 fără a importa gaz. Este pentru prima dată în istorie când Kievul nu va cumpăra „combustibil albastru” din străinătate, ci va folosi gaze...
#razboi Ucraina, #gaze naturale, #gaze naturale Europa , #Razboi Ucraina