Avertismentul celui mai mare producător de alimente din Ucraina: ”Războiul a fost într-adevăr picătura care a umplut paharul”

Sambata, 04 Iunie 2022, ora 18:41
7928 citiri
Avertismentul celui mai mare producător de alimente din Ucraina: ”Războiul a fost într-adevăr picătura care a umplut paharul”
Culturile pentru export sunt blocate in porturile ucrainene din cauza razboiului FOTO Pixabay

Catastrofă. Apocalipsă. Acestea sunt cuvintele care-i stau pe limbă lui John Rich, în timp ce supraveghează operațiunile pentru MHP, cel mai mare producător de alimente din Ucraina.

Programul Alimentar Mondial (PAM) – filiala de asistență alimentară a Națiunilor Unite – nu a mers atât de departe încât să spună că situația ar putea fi apocaliptică, dar crede că efectul războiului, în special din cauza reducerii exporturilor de cereale esențiale, ar putea crea o „catastrofă a foametei”. Potrivit unui raport al PAM din aprilie, până la 323 de milioane de oameni ar putea ajunge să aibă resurse alimentare nesigure în 2022 din cauza conflictului, față de o valoare de referință antebelică de 276 de milioane de oameni.

„Nu văd o cale clară către lumină în tunel”, a declarat Rich, președintele executiv al MHP, pentru Insider, adăugând că, fără o soluționare a crizei alimentare, el crede că „sute de milioane de oameni de pe planetă” vor fi afectați.

Soluția este evidentă, dar blocată de conflictele geopolitice. Porturile Ucrainei de-a lungul Mării Negre sunt blocate de Rusia, pline de mine și, altfel, nesigure pentru a fi folosite din cauza luptelor. Dar ele sunt esențiale pentru asigurarea fluxului de mărfuri ucrainene care hrănesc mari părți ale lumii, inclusiv prin furnizarea a 12% și 17% din oferta globală de grâu și porumb.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Rich se află la în centrul crizei și a repetat deseori strigătul de raliu al experților mondiali în securitatea alimentară încă de la începutul conflictului: deschideți porturile. El se teme că producția de cereale cheie a companiei sale ar putea dispărea altfel.

Compania listată la Londra produce păsări de curte și cultivă cereale. Lucrătorii săi s-au adaptat la „noua normalitate” de a face livrări de alimente esențiale într-o zonă de război, cu rachete zburând deasupra lor.

„Nu vom exporta prea multe din Ucraina anul acesta”, a spus președintele. „Dumnezeu știe cât va dura pentru că este extrem de greu”.

De fapt, 45 de milioane de tone din recolta MHP ar putea sta în depozit în acest an, o recoltă care în mod normal „hrănește Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Turcia, toată lumea”, potrivit lui Rich.

Anumite culturi, a subliniat Rich, se oxidează mai repede decât altele, cum ar fi semințele de floarea-soarelui, o cultură care se numără printre cele blocate în porturile maritime ale Ucrainei, inclusiv cel mai mare, portul Odesa.

Recoltele stricate sunt o îngrijorare, deoarece producția de recoltă a MHP nu a fost afectată de război, a spus Rich. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea operațiunilor companiei sunt în vestul și sud-vestul Ucrainei, unde nu au avut loc prea multe lupte. În plus, MHP a avut toate producțiile pentru sezonul 2022 achiziționate și stocate în 2021.

MHP este pe cale să producă un sfert de milion de tone de grâu în această vară. Dar ca urmare unei combinații de dificultăți în exportarea acestuia și a consumului mai scăzut în Ucraina din cauza rezidenților care fug, o mare parte din cereale ar putea ajunge în depozit.

Pe 26 mai, un înalt oficial al guvernului rus a declarat că Kremlinul va permite navelor care transportă alimente să părăsească porturile ucrainene în schimbul ridicării sancțiunilor, potrivit agenției de presă Interfax. Ucraina a numit sugestia „șantaj clar”, potrivit CNN.

Cu porturile blocate, exporturile din Ucraina pentru a atenua criza alimentară în creștere vor trebui să aibă loc pe calea ferată. Potrivit lui Rich, această soluție ridică o serie de provocări din cauza schimbării ecartamentului feroviar dintre Ucraina și UE. De asemenea, va fi lent din cauza proceselor vamale și a controalelor sanitare și veterinare între granițe, a adăugat el.

Pandemia și politica ulterioară de zero COVID a Chinei, precum și schimbările climatice care au devastat recoltele prin secete și furtuni în întreaga lume, amenințau deja securitatea alimentară pentru milioane înainte de război, potrivit lui Rich.

„Războiul a fost într-adevăr picătura care a umplut paharul”, a adăugat el.

Citește și:
Statele Unite dezvăluie un adevăr sumbru: Numărul real de morți și răniți al Rusiei este colosal în Ucraina
Statele Unite dezvăluie un adevăr sumbru: Numărul real de morți și răniți al Rusiei este colosal în Ucraina
Războiul sângeros declanșat de Vladimir Putin în Ucraina acum aproape un an este cel mai mare conflict din ultimii 80 de ani, au anunțat istoricii și experții. Acum, oficiali americani au...
SUA trimit Ucrainei rachete cu rază de 150 de kilometri. Pachetul de ajutor militar depășește 2 miliarde de dolari
SUA trimit Ucrainei rachete cu rază de 150 de kilometri. Pachetul de ajutor militar depășește 2 miliarde de dolari
Statele Unite au anunţat vineri un nou pachet de ajutor militar, de 2,2 miliarde de dolari, destinat Ucrainei şi care include rachete care vor putea, practic, dubla rază de acţiune a forţei de...