Patriarhul Kiril, deranjat de ”tonul greșit” al Papei Francisc. Avertismentul transmis de Patriarhia Moscovei

Miercuri, 04 Mai 2022, ora 17:28
8593 citiri
Patriarhul Kiril, deranjat de ”tonul greșit” al Papei Francisc. Avertismentul transmis de Patriarhia Moscovei
Patriarhul Kiril este unul dintre susținătorii președintelui Vladimir Putin FOTO Hepta

Patriarhia Moscovei a reacționat miercuri, 4 mai, după ce Papa Francisc i-a transmis Patriarhului Kiril să nu devină ”băiatul de altar al lui Putin”.

Papa Francisc a ales un ton greşit pentru a transmite conţinutul acestei conversaţii”, a comunicat Patriarhia Moscovei, deşi nu a menţionat în mod explicit afirmaţia Suveranului Pontif.

Fii la curent cu cele mai noi informatii LIVE despre razboiul din Ucraina

”Este puţin probabil ca astfel de declaraţii să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”, se mai arată în comunicat.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, un aliat apropiat al lui Putin, percepe războiul ca pe un bastion împotriva Occidentului, pe care îl consideră decadent, în special în privinţa acceptării homosexualităţii.

Biserica Ortodoxă Rusă este de departe cea mai mare Biserică Ortodoxă Răsăriteană, care s-a separat de creştinismul occidental odată cu Marea Schismă din 1054. În prezent, aproximativ 100 de milioane ortodocşi sunt numai în Rusia.

Patriarhul Kiril i-ar fi spus Papei Francisc pe 16 martie că mass-media occidentală nu a reuşit să prezinte cu exactitate situaţia din Ucraina, potrivit Patriarhiei Moscovei.

El a mai menţionat că războiul din Ucraina a început în 2014, odată cu protestele pro-ruse. Liderul Bisericii Ortodoxe ruse a precizat că s-a referit la persecuţia vorbitorilor de rusă în oraşul-port Odesa, din Ucraina, însă Kievul neagă orice astfel de persecuţie.

”Desigur, această situaţie (n.r. războiul din Ucraina) este asociată cu o mare durere în ceea ce mă priveşte. Enoriaşii mei sunt de ambele părţi ale confruntării, ei sunt în mare parte ortodocşi. Cum putem promova pacificarea celor care luptă cu scopul unic de a realiza consolidarea păcii şi a justiţiei?”, a mai declarat el, potrivit Patriarhiei Moscovei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a invocat că extinderea NATO la graniţele Rusiei reprezintă unul dintre motivele pentru care a izbucnit conflictul din Ucraina, în pofida asigurărilor oferite, pe măsură ce Uniunea Sovietică s-a prăbuşit, că alianţa nu se va extinde. Patriarhul Kiril a făcut şi el referire la acest subiect.

”Patriarhul Kiril a reamintit că, la sfârşitul erei sovietice, Rusia a primit asigurarea că NATO nu se va mişca un centimetru în direcţia estică. Cu toate acestea, această promisiune a fost încălcată”, a mai comunicat Patriarhia.

Statele Unite şi NATO neagă că au dat astfel de asigurări, dar susţin că ţările sunt libere să solicite aderarea la o alianţă pur defensivă şi care nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Vladimir Putin a lansat recent o încercare ciudată de a se autointitula noul Iisus Hristos și de a se poziționa la nivel religios în legătură cu războiul din Ucraina. Dar, în realitate, un...
#razboi Ucraina, #Patriarhul Kiril, #patriarhia moscovei, #Papa Francisc , #Razboi Ucraina