Dacă Phenianul ar trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în numele Rusiei, conflictul ar escalada semnificativ, a avertizat luni, 21 octombrie, şeful NATO, Mark Rutte, într-o postare pe X, relatează Reuters.
Rutte, care a preluat funcţia la NATO la începutul lunii, a declarat că a avut o discuţie cu preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol despre parteneriatul strâns al alianţei cu Seulul, concentrându-se pe cooperarea industrială în domeniul apărării şi pe securitatea interconectată a regiunilor Euro-Atlantică şi Indo-Pacific.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat săptămâna trecută că Phenianul se pregăteşte să trimită 10.000 de soldaţi pentru a ajuta efortul de război al Moscovei şi că unii ofiţeri nord-coreeni au fost deja desfăşuraţi pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia.
Luni, Seulul l-a convocat pe ambasadorul rus în Coreea de Sud pentru a protesta faţă de o astfel de posibilitate.
Occidentul acuză de mult timp Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei.
Rutte şi Pentagonul au declarat însă săptămâna trecută că nu au găsit încă nicio dovadă a unei prezenţe militare nord-coreene pe teritoriul Ucrainei.
CE SE ŞTIE DESPRE IMPLICAREA COREEI DE NORD ÎN UCRAINA
Vineri, Serviciul Naţional de Informaţii al Coreei de Sud (NIS) a declarat că Nordul a trimis 1.500 de oameni ai forţelor sale speciale în Extremul Orient rus pentru antrenament şi acomodare la bazele militare de acolo, probabil pentru a fi desfăşuraţi pentru luptă pe frontul din Ucraina.
De asemenea, Sudul a declarat că a folosit tehnologia de recunoaştere facială AI pentru a identifica o delegaţie formată din zeci de ofiţeri nord-coreeni care vizitează zonele de pe linia frontului din Ucraina, pentru a oferi îndrumări cu privire la rachetele balistice KN-23 fabricate în Coreea de Nord şi trase asupra ţintelor de acolo. Delegaţia a inclus o figură-cheie în dezvoltarea rachetelor Nordului, identificată de analiştii de la NK PRO, cu sediul la Seul, ca fiind Ri Song Jin, zărit în fotografii anul trecut în timp ce îl însoţea pe liderul Kim Jong Un la fabricile care produc rachete.
Nave ale Flotei Rusiei din Pacific au fost detectate deplasând trupele forţelor speciale nord-coreene la Vladivostok între 8 şi 13 octombrie şi se aşteaptă să reia acest efort în curând, a declarat NIS.
Trupele au fost echipate cu uniforme militare ruseşti, arme şi documente de identificare false înainte de a fi desfăşurate pentru luptă, a declarat acesta.
DE CE AR AJUTA COREEA DE NORD RUSIA?
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că tratatul pe care l-a semnat cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un, în timpul vizitei sale la Phenian, în iunie, includea o clauză de asistenţă reciprocă prin care fiecare parte se obliga să o ajute pe cealaltă să respingă o agresiune externă.
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că Rusia ar putea fi atrasă să sprijine Phenianul într-un conflict în peninsula coreeană sau că Phenianul ar putea fi de partea Rusiei într-un conflict cu Occidentul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că pactul „implică o cooperare profundă cu adevărat strategică în toate domeniile, inclusiv în cel al securităţii”.
Analiştii spun că Phenianul ar putea beneficia de pe urma furnizării de arme şi trupe, dobândind experienţă şi înţelegere în urma operării pe un câmp de luptă.
Coreea de Nord, aflată sub sancţiuni stricte pentru programul său de arme nucleare, pare, de asemenea, să obţină importuri majore de petrol şi alte produse din Rusia, potrivit agenţiilor străine de informaţii şi imaginilor comerciale prin satelit examinate de analişti.
Un raport al unui grup de reflecţie afiliat NIS din Coreea de Sud a estimat că Nordul, care se confruntă cu dificultăţi financiare, a obţinut anul trecut aproximativ 540 de milioane de dolari din vânzarea de arme către Rusia.
CARE AU FOST REACŢIILE?
Luni, Coreea de Sud a declarat că a protestat faţă de desfăşurarea misiunii convocându-l pe ambasadorul Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că informaţiile despre trupele nord-coreene în Ucraina sunt „ştiri false”.
Sâmbătă, secretarul american al Apărării, Loyd Austin, a declarat că nu poate confirma informaţiile conform cărora Coreea de Nord a trimis trupe în Rusia înainte de ceea ce ar putea fi o desfăşurare în războiul din Ucraina, dar a adăugat că o astfel de mişcare ar fi îngrijorătoare, dacă s-ar adeveri.
Şeful NATO, Mark Rutte, a declarat, de asemenea, săptămâna trecută, că nu există dovezi ale prezenţei Phenianului în acest stadiu.
Dacă informaţiile se confirmă, aceasta „arată un nivel de disperare” în Rusia, a comentat vineri premierul britanic Keir Starmer.
CARE AR FI URMĂRILE PE FRONT?
Rusia a lansat zeci de rachete balistice fabricate în Coreea de Nord şi a primit un număr mare de obuze de artilerie şi rachete antitanc, spun Coreea de Sud, Ucraina, Statele Unite şi experţi independenţi.
Analiştii militari spun că există întrebări cu privire la modul în care Rusia ar încorpora trupele nord-coreene pe teren şi că, la fel ca armele, o infuzie de trupe ar fi puţin probabil să schimbe jocul, dar ar putea contribui la prelungirea conflictului.