Strategia geopolitică a țărilor s-a schimbat după începerea invaziei Rusiei din Ucraina, din februarie 2022. Unele dintre ele au jucat la două capete, fără să adere la sancțiunile occidentale contra Moscovei. Acum Statele Unite avertizează dur un stat aliat, Turcia, să oprească exporturile de produse americane spre regimul lui Putin. Washingtonul a comunicat guvernului de la Ankara că țara lor va suporta ”consecințe” grele, dacă mai alimentează mașina de război a Kremlinului cu hardware american necesar industriei militare a Moscovei.
Matthew Axelrod, secretarul adjunct al comerțului care conduce eforturile SUA de a ține tehnologia sensibilă departe de mâna adversarilor Americii, s-a întâlnit recent cu oficiali și directori turci la Ankara și Istanbul, ca parte a eforturilor de a opri comerțul ilicit, potrivit Financial Times.
Mesajul său, potrivit unui oficial înalt al Departamentului de comerț din SUA, a fost că Turcia trebuie să facă mai mult pentru a reduce comerțul cu chip-uri de origine americană și alte produse care sunt esențiale pentru războiul Moscovei în Ucraina.
„Avem nevoie de Turcia să ne ajute să oprim fluxul ilicit de tehnologie americană către Rusia”, a spus Axelrod într-o declarație pentru sursa citată. „Trebuie să vedem progrese și rapid din partea autorităților și industriei turce, altfel nu vom avea de ales decât să impunem sancțiuni asupra celor care se sustrag de la controalele noastre la export”, a adăugat el.
Avertismentul Washingtonului este cel mai recent semn al modului în care decizia Turciei de a păstra legături comerciale puternice cu Rusia a pătat relațiile dintre cei doi aliați NATO. SUA, UE și alți parteneri occidentali au impus sancțiuni drastice Rusiei de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022, dar Turcia a evitat restricțiile și a crescut comerțul cu Moscova de la izbucnirea războiului.
SUA sunt în mod deosebit îngrijorate de faptul că Turcia a devenit un centru-cheie prin care electronicele occidentale, inclusiv procesoare, carduri de memorie și amplificatoare, își fac drum spre rachetele și dronele rusești, încălcând controalele exporturilor. Mașinile-unelte reprezintă un alt domeniu important de îngrijorare.
Subsecretarul american al Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson, și-a exprimat frustrarea față de comerțul Turciei cu bunuri militare în timpul unei vizite în țară la sfârșitul anului trecut.
SUA, UE, Marea Britanie și Japonia s-au unit pentru a viza comerțul cu aproximativ 50 de categorii de produse civile cu aplicații militare, pe care aliații le consideră o prioritate pentru războiul Rusiei din Ucraina. Turcia este a doua cea mai mare sursă din lume, după China, de mărfuri de înaltă prioritate, originare din SUA, trimise în Rusia, potrivit oficialului Departamentului de Comerț.
Axelrod a spus guvernului turc că acest comerț este o „problemă urgentă” și a cerut Ankara „să adopte și să aplice o interdicție privind transbordarea articolelor controlate de SUA către Rusia”, a spus oficialul. El a adăugat că Moscova „încearcă să exploateze politica comercială a Turciei” pentru a accesa produse fabricate în SUA.
Departamentul de comerț a adăugat deja 18 companii turcești pe „lista de entități” din acest comerț; acest lucru impune companiilor americane să achiziționeze licențe rare pentru a vinde părți sensibile acestor grupuri. Oficialul din comerț a spus că „vă puteți aștepta să vedeți mai multe din asta în viitor, dacă și până când nu vor fi progrese”. Departamentul de Trezorerie a sancționat separat numeroase companii turcești pentru că ar fi alimentat complexul militar-industrial al Rusiei.
Exporturile Turciei de mărfuri cu prioritate în domeniul militar, trimise în Rusia sau către intermediari suspectați pentru Moscova, cum ar fi Azerbaidjan și Kazahstan, au crescut de la începutul războiului. A înregistrat 85 de milioane de dolari în primele șase luni ale acestui an, cu mult peste cele 27 de milioane de dolari din aceeași perioadă din 2022, bazate pe datele vamale turcești.
O mare parte din aceste fluxuri pot face parte din „comerțul fantomă” cu bunuri care dispar și nu intră niciodată pe piețele pretinselor lor destinații. Creșterea semnificativă a exporturilor turcești de bunuri sensibile către Azerbaidjan, Kazahstan și Kârgâzstan nu a condus la o creștere a importurilor de astfel de bunuri raportate în aceste țări.
Totuși, exporturile Turciei de bunuri militare par să fi scăzut oarecum față de maximele stabilite în 2023. Trezoreria SUA a atribuit această scădere unui ordin executiv al administrației președintelui Joe Biden, care îi permite să trateze orice companie financiară străină care efectuează tranzacții cu o firmă sancționată.