Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”

Sambata, 13 Aprilie 2024, ora 18:01
10370 citiri
Avertisment sumbru al unui cunoscut istoric: ”Putin va ataca un stat NATO. Vă dau în scris”
Vladimir Putin, președintele Rusiei Foto: X/Pressident of Rusia

Istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei, a declarat într-un interviu că nu are „nicio îndoială” că Putin va ataca un stat membru NATO, singurele necunoscute fiind când și cum o va face.

“(Putin) va ataca un stat NATO, absolut. Va ataca hibrid. Foarte simplu. Deci Putin va testa NATO nu prin drone, nu prin avioane, bombițe care pică... Nu, Putin va ataca un stat NATO. Hibrid sau cum îl va ataca, dar n-am nicio îndoială. Vă dau în scris. (…) Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla. Ne-a spus-o Putin că se întâmplă. Ne-a spus ce va face!”, a declarat Goșu într-un interviu pentru știrileprotv.ro.

Chiar și așa, istoricul nu crede că Kremlinul are care primă țintă România, deși țara noastră “se află în meniul” acestuia. El este de părere că acesta se va orienta mai degrabă spre statele baltice sau chiar Polonia.

“(Putin) ne-a spus în noaptea 'alegerilor' - iar cu ghilimele - că el vrea frontierele, nu ale URSS-ului, ci ale Imperiului Rus. Păi, în 1914, nu exista nicio Polonie, nu existau nici țările baltice, nu exista nici Kazahstanul. Atunci, proiecția de putere a lui Putin pe acest mandat de șase ani de președinte înseamnă înghițirea unor țări, înseamnă războaie cu câteva țări și dispariția unor vecini de pe hartă.”, a mai spus Armand Goșu.

Istoricul spune că Putin vrea de mult timp să testeze NATO și că o face chiar și acum, cu dronele care cad pe teritoriul Organizației.

Întrebat care va fi răspunsul Alianței în cazul unui atac direct, Armand Goșu s-a arătat rezervat, având în vedere comportamentul din ultimii doi ani al Occidentului. El a mai punctat și o eventuală opoziție a Ungariei sau a Turicie în cazul activării articolului 5 al NATO.

„Ia închipuiți-vă o ședință în care vine (Viktor) Orban, vine Erdogan, și vine președinte Estoniei, care spune 'uite, am fost atacați.. Articolul cinci, săriți în apărarea noastră!'. Și Viktor Orban o să zică: 'Dar parcă n-ați fost atacați, parcă voi ați atacat Rusia, dar nu e foarte clar ce s-a întâmplat acolo'. Și în cadrul NATO, vor funcționa coaliții de voință, cum funcționează și (formatul) Rammstein acum, cu Ucraina”, mai spune acesta.

Armand Goșu este de părere că faptul că Europa s-a bazat atâția ani pe SUA va constitui o problemă în cazul unui atac direct și că ar fi trebuit să se investească mai mult în armată.

Istoricul Armand Goșu este expert în istoria politică a Rusiei. Din 2004, el predă, la Universitatea din București, istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, precum și evoluţiile din fostul spaţiu sovietic.

A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 şi 1999-2000, iar între 2005 şi 2010 a fost redactor-şef adjunct.

Quarterly Report - Editia 4

NATO: Este Rusia o mare amenințare?
NATO: Este Rusia o mare amenințare?
Politicieni şi militari din Germania avertizează asupra primejdiei unui atac rusesc. Dar germanii par să vadă lucrurile diferit. Potrivit sondajelor, doar o minoritate ar fi gata să lupte....
Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO
Cea mai mare problemă a lui Volodimir Zelenski, pe frontul din Ucraina. Ce s-ar fi întâmplat fără sprijinul NATO
La mai bine de un an și jumătate de când Rusia a reușit să cucerească teritoriile considerate „pro-ruse” din estul Ucrainei, se pun mai multe probleme în discuție: cât va mai susține...
#razboi Ucraina, #Rusia, #razboi, #NATO, #Polonia, #Romania, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina