Volumul total al sprijinului internațional acordat de partenerii Ucrainei de la invazia Rusiei se apropie de 100 de miliarde de dolari pe an. Cu toate acestea, nevoile de finanțare ale Ucrainei sunt mai mari — aproximativ 150 de miliarde de dolari, „dacă vrem ca ea să câștige”, a declarat Timothy Esha, strateg în obligațiunile suverane în departamentul de management al activelor al Băncii Regale a Canadei, pentru CEPA.
„În timp ce finanțarea occidentală a Ucrainei a fost în medie de aproximativ 8,5 miliarde de dolari pe lună în ultimii 2,5 ani, putem observa urcușuri și coborâșuri care reflectă operațiunile defensive și ofensive ale Ucrainei, cele din urmă fiind mai scumpe decât primele”, a menționat el.
Potrivit estimărilor sale, Ucraina are nevoie de 100-150 de miliarde de dolari pe an pentru a câștiga, nu de 35-40 de miliarde de dolari, așa cum sugerează FMI.
„Singura abordare realistă este de a desfășura toată suma de 330 de miliarde de dolari din activele imobilizate ale Băncii Centrale Ruse în jurisdicțiile occidentale“, mai spune acesta.
Ucraina are un deficit bugetar pentru nevoi militare, pentru că partenerii plănuiau ca războiul să se încheie până în vara lui 2024, a spus premierul ucrainean Denis Șmihal.
În timpul planificării bugetului Ucrainei pentru 2024, partenerii au prezis că războiul cu Rusia va dura până în vară. Prin urmare, bugetul nu includea cheltuieli pentru mobilizarea și ocuparea posturilor vacante în Forțele Armate ale Ucrainei, a declarat premierul Denis Șmihal în cadrul unei conferințe de presă.
"Știm că finanțarea fiecărui militar este în valoare de 1,2 milioane de grivne. În consecință, atunci când selectăm oameni, trebuie să creștem bugetul forțelor noastre armate", a spus el.
El a menționat că până la sfârșitul acestui an este necesară acoperirea deficitului de 500 de miliarde, de care are nevoie Forțele Armate. Totodată, Șmihal a subliniat că bugetul pentru anul viitor va ține cont de acest lucru.
După cum a amintit premierul, partenerii nu asigură fonduri pentru Forțele Armate, Ucraina trebuie să le finanțeze independent.
„Resurse găsim atât în împrumuturi pe piaţa internă, cât şi în alte instrumente financiare. Pentru acoperirea deficitului bugetar, guvernul de la Kiev intenționează să folosească aproximativ 50 de miliarde de euro din veniturile din activele înghețate ale Rusiei, care ar trebui să fie transferate Ucrainei“, a mai spus Șmihal.
Ministrul Finanțelor Serhi Marcenko le-a cerut aliaților occidentali să accelereze alocarea a 50 de miliarde de dolari Ucrainei, susținând că întârzierile în livrările de arme au dus la o creștere a deficitului bugetar, din cauza căreia Kievul este nevoit să caute bani să plătească salariile militarilor.
... Vezi tot