Traian Băsescu critică dur refuzul Occidentului de a scoate Rusia din SWIFT: ”Imaginile dramatice îi impresionează mult mai puţin decât banii multinaţionalelor”

Vineri, 25 Februarie 2022, ora 19:50
6391 citiri
Traian Băsescu critică dur refuzul Occidentului de a scoate Rusia din SWIFT: ”Imaginile dramatice îi impresionează mult mai puţin decât banii multinaţionalelor”
Fostul președinte avertizează asupra riscului ca următoarea ţintă a lui Putin să fie o ţară membră NATO sau UE FOTO Facebook / Traian Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat dur vineri, 25 februarie, reacția liderilor europeni la atacul Rusiei în Ucraina.

Băsescu s-a referit în special la refuzul de a elimina Rusia din sistemul SWIFT.

”Bătăuşul de la Kremlin trebuie oprit”.

O ruşine fără margini! În timp ce ucrainenii sunt zdrobiţi sub şenilele tancurilor ruseşti, Occidentul refuză să scoată Rusia din sistemul SWIFT care ar opri aproape instantaneu fluxurile de bani care curg spre Federaţia Rusă din vânzarea ţiţeiului şi a gazelor naturale, alimentând maşinăria de război a lui Putin”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Fostul preşedinte acuză că ”imaginile dramatice cu suferinţele îngozitoare ale femeilor şi copiilor ucraineni îi impresionează pe marii politicieni occidentali mult mai puţin decât banii multinaţionalelor”.

”Sigur că o astfel de măsură este majoră şi ne va afecta şi pe noi, dar este singura care nu ar însemna un nou compromis cu Rusia lui Putin. S-ar putea să ne fie ceva mai frig în case, dar acum ucrainenii mor”, a mai scris Băsescu.

Potrivt acestuia, ”dacă după compromisurile în favoarea Rusiei legat de R.Moldova (Transnistria), de Georgia (Aphazia şi Osetia de Sud), de Ucraina (Crimeea şi Dombas) va urma un nou compromis şi după invadarea Ucrainei, atunci să nu ne mire dacă următoare ţintă a lui Putin va fi o ţară membră NATO sau UE”.

”Şi atunci, marile cancelarii europene vor spune din nou “business as usual” pentru că va fi o ţară de la frontiera de Est a NATO şi UE. Ce păcat că nimeni nu-şi mai aminteşte Conferinţa de la Munchen din 1938, iar Germania şi Italia sunt primele care trebuie să-şi amintească”, a mai scris Băsescu.

SWIFT, sau ”Societatea pentru telecomunicaţii financiare interbancare mondiale”, este un sistem de mesagerie securizat care facilitează plăţile transfrontaliere rapide, asigurând fluiditatea comerţului internaţional.

Băncile care se conectează la sistemul SWIFT şi stabilesc relaţii cu alte bănci pot folosi mesajele SWIFT pentru a efectua plăţi. Mesajele sunt sigure, astfel încât instrucţiunile de plată sunt de obicei onorate fără îndoială. Acest lucru permite băncilor să proceseze cu rapiditate volume mari de tranzacţii.

Sistemul SWIFT a devenit principalul mecanism de finanţare a comerţului internaţional. În 2020, aproximativ 38 de milioane de ”mesaje FIN” SWIFT au fost trimise în fiecare zi prin platforma SWIFT, conform analizei sale anuale din 2020.

#razboi Ucraina, #Traian Basescu, #sistemul swift, #sanctiuni Rusia, #NATO , #stiri Traian Basescu