Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a anunțat că „în următoarele săptămâni Polonia va deschide o bază NATO a scutului antirachetă în Redzikowo, lângă Puck. Aceasta este baza pentru care am convenit cu Statele Unite” - a declarat Sikorskim citat de agenția poloneză PAP.pl.
El a mai relatat că a negociat „astfel încât sistemul să poată doborî și rachetele rusești care zboară spre Polonia, nu doar rachetele iraniene care zboară spre Statele Unite”.
Baza Redzikowo devine nu doar bază americană ci și NATO. Ministerul polonez de Externe a negociat tipurile de rachete care vor putea fi doborâte de militarii de la această bază.
Radoslaw Sikorski a precizat că Washingtonul a fost de acord să „schimbe conceptul” ca parte a creării acestei baze.
Instalaţiile, situate în Redzikowo, la aproximativ 30 de kilometri de Varşovia, sunt singurele de acest tip din Europa alături de cele de la Deveselu, la aproximativ 150 de kilometri de Bucureşti, şi vor fi integrate în sistemul de apărare antirachetă al Alianţei Atlantice (NATO) cu misiunea de a intercepta rachete balistice lansate din Iran sau Rusia.
Sistemul, intitulat Aegis Ashore, este localizat în oraşul polonez Redzikowo din nordul ţării şi este capabil să intercepteze rachete balistice cu rază scurtă şi intermediară de acţiune.
Sistemul de apărare aeriană de la sol Aegis (AAMDS) este capabil să detecteze, să identifice, să urmărească şi să distrugă rachete balistice cu rază medie şi lungă de acţiune, în coordonare cu o reţea de sateliţi şi radare fixe sau montate pe nave de război, şi este considerat unul dintre cele mai bune echipamente de avertizare timpurie şi protecţie antiaeriană.
Ewelina Kaczmarek, expertă în probleme militare la grupul de reflecţie din Cracovia Război şi politică (WiP), spune că AAMDS nu este capabil să intercepteze rachete de croazieră.
Alte elemente cheie ale scutului includ un al doilea sit Aegis Ashore în România, distrugătoare ale marinei americane aflate în portul spaniol Rota şi un sistem radar de avertizare timpurie situat în oraşul turc Kurecik. NATO subliniază că sistemul Aegis Ashore este unul pur defensiv. Circa 200 de militari sunt staţionaţi la siturile de interceptare din Polonia şi România, baza de la Deveselu din România fiind operaţională din 2016.