Lukașenko, surprins de durata ”operațiunii” Rusiei în Ucraina. Cum apără aliatul lui Putin exercițiile militare comune

Joi, 05 Mai 2022, ora 17:34
4356 citiri
Lukașenko, surprins de durata ”operațiunii” Rusiei în Ucraina. Cum apără aliatul lui Putin exercițiile militare comune
Liderul Belarusului susține că negocierile dintre Rusia și Ucraina i se datorează FOTO Hepta

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat joi, 5 mai, că nu se aştepta ca ”operaţiunea” Rusiei în Ucraina să se prelungească atât de mult. Dând vina pe Kiev că provoacă Moscova, aliatul președintelui Vladimir Putin a mai spus că face ”tot posibilul” pentru a opri conflictul.

”Dar nu sunt suficient de implicat în această chestiune încât să spun dacă se desfăşoară (n.r. războiul) conform planului, aşa cum spun ruşii, sau aşa cum simt eu. Vreau să subliniez încă o dată, simt că această operaţiune a fost prelungită”, a spus Lukaşenko într-un interviu acordat Associated Press, la Palatul Independenţei din Minsk.

Fii la curent cu cele mai noi informatii LIVE despre razboiul din Ucraina

El a mai susținut că Ucraina ”provocă Rusia” şi a insistat că Belarus este pro-pace.

”În mod categoric, nu acceptăm niciun război. Am făcut şi facem tot posibilul acum ca să nu existe un război. Sincer, datorită mie au început negocierile dintre Ucraina şi Rusia”, a mai spus liderul belarus.

”Dar de ce Ucraina, pe al cărei teritoriu se desfăşoară un război, unde au loc acţiuni militare, mor oameni – de ce nu este Ucraina interesată de aceste negocieri?”, a adăugat Lukaşenko.

Şeful statului belarus a mai afirmat că ar fi ”inacceptabil” să fie folosite arme nucleare, dar nu a putut spune dacă Rusia are astfel de planuri.

”Nu numai că folosirea armelor nucleare este inacceptabilă pentru că ar fi chiar lângă noi (n.r. Belarus), nu ne aflăm peste ocean ca Statele Unite. Este, de asemenea, inacceptabil, deoarece ar putea lovi globul terestru care ar zbura de pe orbită cine ştie unde. Dacă Rusia este sau nu capabilă de acest lucru – aceasta este o întrebare pe care trebuie să o adresaţi leadershipul rus”, a mai explicat el.

Lukaşenko a mai spus că Putin nu doreşte un conflict direct cu NATO şi a îndemnat Occidentul să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla.

”Cel mai probabil nu vrea (n.r. Putin) o confruntare globală cu NATO (...) Faceţi tot posibilul să împiedicaţi acest lucru. Altfel, chiar dacă Putin nu vrea, armata va reacţiona”, a subliniat liderul belarus.

La începutul acestei săptămâni, armata belarusă a anunţat pe neaşteptate că au loc exerciţii militare care au stârnit îngrijorări în Ucraina. Cu toate acestea, Lukaşenko a asigurat, joi, AP că exerciţiile nu au ameninţat pe nimeni.

”Nu ameninţăm pe nimeni şi nu vom ameninţa pe nimeni. Mai mult decât atât, nu putem ameninţa - ştim cine ni se opune, aşa că a declanşa un fel de conflict, un fel de război, aici, în Occident nu este absolut deloc în interesul statului belarus. Aşa că Occidentul poate sta liniştit”, a conchis Lukaşenko.

Rusia a desfăşurat forţe pe teritoriul belarus sub pretextul unor exerciţii militare şi apoi le-a trimis în Ucraina, ca parte a invaziei sale care a început pe 24 februarie.

Lukaşenko a susţinut public operaţiunea, afirmând în cadrul unei întâlniri cu omologul său rus, Vladimir Putin, la începutul lunii martie, că Ucraina plănuia să atace Belarus şi că ofensiva Moscovei a împiedicat acest lucru. El a mai menţionat că a adus o hartă să îi arate lui Putin de unde ar fi trebuit să aibă loc presupusul atac, dar nu a oferit alte dovezi care să susţină afirmaţia.

Un apropiat al lui Putin vede șanse de pace în Ucraina. ”Ar putea fi o catastrofă dacă Rusia ar utiliza arme nucleare ca retaliere”
Un apropiat al lui Putin vede șanse de pace în Ucraina. ”Ar putea fi o catastrofă dacă Rusia ar utiliza arme nucleare ca retaliere”
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi, 25 aprilie, că în prezent există condiţii propice pentru ca Ucraina şi Rusia să înceapă tratative de pace întrucât există un...
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Ministrul polonez de Externe cere poporului rus ”să alunge de la putere asasinii şi hoţii": Un atac al Kremlinului asupra NATO ”va eșua”
Polonia a oferit Ucrainei o asistenţă militară de circa 8,4 miliarde de euro în ultimii doi ani pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a declarat joi, 25 aprilie, ministrul polonez de externe...
#razboi Ucraina, #presedintele belarus, #Aleksandr Lukasenko, #atac nuclear, #conflict Rusia NATO , #Razboi Ucraina