Președintele SUA, Joe Biden, nu a urmărit un curs clar și decisiv față de Ucraina. În schimb, el a condamnat Ucraina la un lung război de uzură prin furnizarea lentă de arme americane și prin autorizarea utilizării acestora, spune Joseph Bosco, care a fost director pentru afaceri cu China la Departamentul american al Apărării între 2005 și 2006.
Modelul decizional american a fost consecvent de la începutul invaziei ruse. În primul rând, a existat o negare sau o întârziere nedeterminată în livrarea sistemelor de arme defensive și de descurajare esențiale. Apoi, chiar și atunci când armele au fost în sfârșit livrate, Biden a impus restricții privind utilizarea lor de către Ucraina.
Oleksandra Ustinova, o deputată ucraineană care monitorizează transferurile de arme, a exprimat frustrarea Ucrainei săptămâna trecută. Ea a vorbit despre consecințele ezitării lui Biden.
„Se pare că alergăm după un tren. De fiecare dată când cerem ceva, îl primim luni sau un an mai târziu, când nu va mai conta la fel de mult ca înainte”, a declarat Ustinova.
Potrivit lui Bosco, indiferent de cât de goale s-au dovedit amenințările rusești cu escaladarea, inclusiv cu utilizarea armelor nucleare, panica lui Biden rămâne.
„În ultimele luni ale mandatului său, președintele Joe Biden trebuie să inverseze tendința de a urma politica lui Barack Obama de a conduce din spatele scenei”, adaugă Bosco.
Anterior, oficiali americani au declarat că Statele Unite ar putea anunța livrarea de rachete de croazieră JASSM, care sunt capabile să atingă ținte din Rusia, către Ucraina încă din această toamnă. Dar livrarea ar putea dura mai multe luni.
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni, 2 septembrie, că aliaţii occidentali ai Ucrainei ar trebui nu doar să-i permită ţării sale să le utilizeze armele trimise pentru lovituri în profunzimea teritoriului rus, ci şi să-i furnizeze mai multe arme de acest tip, relatează Reuters.
Ucraina le cere de multă vreme partenerilor săi să-i permită să tragă cu armele occidentale în profunzimea teritoriului duşman, iar aceste apeluri au crescut în intensitate după atacurile ruse masive asupra instalaţiilor energetice, a altor infrastructuri şi a clădirilor rezidenţiale.
După o întâlnire cu premierul olandez Dick Schoof în oraşul ucrainean Zaporojie de luni, Zelenski a spus că Kievul este "mai pozitiv" în privinţa perspectivelor de a primi permisiunea pentru astfel de tiruri în profunzime.
"Astăzi, numai a acorda permisiune nu este suficient", a spus el, adăugând că aliaţii ar trebui să asigure livrări de arme care să fie utilizate în astfel de atacuri.
El a spus că a discutat cu Dick Schoof despre întărirea apărării aeriene. Zelenski a menţionat că există "unele idei" privind modul de a mări flota de avioane F-16 donate de aliaţi, dintre care unul a fost pierdut într-un accident săptămâna trecută.
"Vom continua să furnizăm echipament de apărare aeriană, şi F-16, şi finanţare pentru muniţii", a spus Schoof.
Premierul olandez a adăugat că Olanda va furniza Ucrainei circa 200 de milioane de euro drept sprijin pentru a-şi repara infrastructura energetică şi ca asistenţă umanitară.
Olanda va livra turbine de gaz recondiţionate în valoare totală de 29,5 milioane de euro şi a alocat 45 de milioane de euro pentru repararea infrastructurii energetice, a precizat Ministerul de Externe olandez într-un comunicat.
Banii provin dintr-un fond de ajutor de 400 de milioane de euro pe care guvernul olandez l-a promis Ucrainei anterior în acest an.
Daca ar veni peste tine un vecin, ti-ar viola sotia si... Vezi tot
in 2022 era dispus sa semneze un compromis cu rusii, doar ca a fost... Vezi tot