Bogdan Aurescu, despre amenințarea nucleară a lui Putin: ”Nu se poate întâmpla apăsând un buton, chiar dacă avem această reprezentare în cultura populară”

Luni, 09 Mai 2022, ora 23:42
2929 citiri
Bogdan Aurescu, despre amenințarea nucleară a lui Putin: ”Nu se poate întâmpla apăsând un buton, chiar dacă avem această reprezentare în cultura populară”
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu FOTO Facebook /MAE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, 9 mai, că momentan nu există vreun semnal că Federaţia Rusă ar intenţiona să folosească arma nucleară.

Ministrul a explicat că utilizarea acesteia este un proces mai complex.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

”Sigur că ne-am obişnuit, dar nu am fi vrut să ne obişnuim cu această retorică pentru că, până la urmă, este vorba de o intensificare a propagandei ruse pe care o vedem pe toate posturile ruseşti care propagă acest tip de analiză şi informaţie, referiri la capacităţile nucleare ale Federaţiei Ruse. Găsim şi în discursul de astăzi al preşedintelui Putin o referire, desigur nu la capacităţile nucleare ale Federaţiei Ruse, ci la acea acuzaţie că Ucraina, înainte de declanşarea războiului, dorea să obţină arme nucleare, ceea ce e o informaţie falsă, este un element de fake news”, a declarat Bogdan Aurescu luni seară, la Digi24.

Ministrul de Externe a arătat că nu există informaţii că Rusia intenţionează să folosească arma nucleară.

”Toate informaţiile pe care le avem până la acest moment nu indică intenţia, cel puţin nu în perioada imediat următoare, a Federaţiei Ruse, de a folosi arma nucleară. Pentru că acest lucru nu se poate întâmpla pur şi simplu apăsând un buton, chiar dacă avem această reprezentare în cultura populară. Lucrurile sunt ceva mai complicate, procedura este un pic mai complexă. Nu există astfel de informaţii în acest moment. Pe de altă parte, în deciziile summitului din marte noi avertizăm, NATO ca întreg, Rusia cu privire la posibila folosire a armelor cu distrugere în masă, spunem că acest lucru este inacceptabil şi poate să atragă consecinţe extrem de dure. Aceasta este menţiunea din declaraţia finală a summitului din 24 martie, de la Bruxelles”, a declarat Aurescu.

Bogdan Aurescu a adăugat că folosirea armelor de distrugere în masă duce la consecinţe ”extrem de dure”.

”Prin urmare, Federaţia Rusă trebuie să fie conştientă că orice intenţie materializată de a folosi arme de distrugere în masă, poate să provoace consecinţe extrem de dure din partea comunităţii internaţionale”, a mai spus ministrul.

#razboi Ucraina, #Bogdan Aurescu, #arme nucleare, #Vladimir Putin, #Rusia , #stiri Bogdan Aurescu