Ce îi propune Boris Johnson lui Zelenski: O alianță politică și economică, o alternativă la UE

Vineri, 27 Mai 2022, ora 14:54
5018 citiri
Ce îi propune Boris Johnson lui Zelenski: O alianță politică și economică, o alternativă la UE
Boris Johnson i-a propus lui Zelensky crearea unui nou sistem de alianțe politice, economice și militare ca alternativă la UE FOTO Hepta

Prim-ministrul Regatului Unit, Boris Johnson, i-a propus președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, crearea unui nou sistem de alianțe politice, economice și militare ca alternativă la UE, potrivit publicației Corriere Della Sera.

Se observă că noua uniune formată ar uni țările care nu au încredere în Bruxelles și critică Germania pentru răspunsul său indecis la agresiunea Rusiei.

Boris Johnson lucrează la ideea sa de mai bine de o lună. I-a prezentat-o ​​pentru prima dată lui Volodimir Zelenski când a sosit la Kiev pe 9 aprilie.

Modelul de Comunitate Europeană propus de premierul britanic ar urma să fie condus de Regatul Unit, care a părăsit recent UE. Uniunea este planificată să includă și Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania, precum și eventual Turcia în etapele ulterioare, a spus ziarul.

Se observă că, după vizita lui Johnson la Kiev, negocierile continuă, iar Londra îndeamnă din ce în ce mai mult Ucraina să se alăture.

La rândul său, Kievul nu a luat încă o poziţie cu privire la iniţiativa britanică, dar nu a respins-o, notează ziarul. Potrivit publicației, Zelenski așteaptă summitul european din 23 iunie, când liderilor a douăzeci și șapte de țări li se va cere să decidă dacă acordă Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE.

Dacă statele membre se limitează la declarații vagi despre „perspectiva europeană” a Kievului, Zelenski ar putea lua mai în serios propunerea alternativă a lui Johnson, se arată în raport.

Prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson este unul dintre liderii mondiali care susține cel mai mult lupta Ucrainei împotriva agresorului. Pe 24 februarie, țara sa a furnizat Kievului rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte arme.

Marea Britanie se numără printre liderii în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, regimului său și afacerilor rusești.

#razboi Ucraina, #Boris Johnson, #alianta, #alianta politica , #Ucraina