Președintele american ales Donald Trump a spus că poate aduce pacea în Ucraina foarte repede. Însă, în spatele propunerii noului lider de la Casa Albă există o capcană, legată de Kiev. Acceptarea de către Statele Unite a condițiilor Rusiei, în care Ucraina să rămână neutră și să nu adere la NATO, ar fi un câștig enorm pentru Putin.
Iar acest lucru ar pune Europa pe jar, deoarece Moscova ar putea profita în viitor de un acord fragil privind Ucraina, fără garanții de securitate solide și ar porni din nou războiul spre estul continentului, potrivit Business Insider.
În urma victoriei electorale a lui Donald Trump, se creează un impuls în spatele angajamentului președintelui ales de a pune capăt războiului de doi ani al Rusiei în Ucraina, odată ce acesta va prelua mandatul.
Președintele rus Vladimir Putin a indicat săptămâna aceasta că este dispus să ia parte la negocieri. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pare, de asemenea, mai receptiv la discuții. Săptămâna trecută, el a spus că Ucraina trebuie să facă tot ce poate pentru a pune capăt conflictului de anul viitor prin diplomație.
Cu toate acestea, experții avertizează că un acord ar putea fi fragil, dacă Trump nu îl susține cu garanții pentru securitatea Ucrainei. „Având în vedere propriul său istoric în Ucraina, Rusia are o istorie de a suferi „de o criză la un moment dat””, a declarat Paul Cormarie, analist de politici la RAND Corporation.
În 2014, Rusia a anexat zone din estul Ucrainei și peninsula Crimeea. În 2022, și-a lansat campania pentru a cuceri și mai mult țara. Acum ocupă aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei.
„Un acord de durată ar trebui să includă în mod necesar consolidarea și susținerea poziției Ucrainei pentru a descuraja în mod credibil Rusia să mai recurgă la un alt război”, a spus Cormarie.
Ucraina este în pericol fără NATO
Detaliile unui posibil acord de pace Trump în Ucraina sunt neclare, dar nu par probabil să includă sprijin pentru aderarea Ucrainei la alianța NATO, care ar putea garanta cel mai bine securitatea acesteia. Putin a spus că, ca o condiție a oricărui acord de pace, Ucraina trebuie să fie de acord să rămână neutră.
Iar comentariile dinainte de alegeri ale lui JD Vance, vicepreședintele lui Trump, sugerau că Trump ar putea fi de acord cu cererea, Vance remarcând că Rusia va primi o „garanție a neutralității” din partea Ucrainei, ca parte a unui acord probabil.
În Kyiv Independent din octombrie, Timothy Ash, un expert de la Chatham House din Londra, a declarat că Ucraina a fost efectiv neutră până la prima invazie a Rusiei în 2014. Slăbiciunea și neutralitatea sa militară au fost undă verde pentru președintele rus Vladimir Putin să anexeze și să invadeze teritoriul ucrainean”, a scris el.
„Este greu de imaginat că un astfel de statut l-ar descuraja pe Putin să atace din nou. Singura garanție împotriva agresiunii viitoare a Rusiei este o apărare puternică, în mod ideal în alianță cu partenerii occidentali”.
Dacă Trump renunță la aderarea Ucrainei la NATO, un alt tip de acord de securitate ar putea fi în continuare negociat, a spus Cormarie. Aliații europeni ai Ucrainei ar putea avea un rol principal în apărarea țării.
Un armistițiu care să conțină un acord de securitate diluat pentru Ucraina ar însemna probabil doar o pauză în război, în timp ce Rusia își va recăpăta puterea. „Cu cât aceste angajamente sunt mai puțin puternice, cu atât este mai probabil ca acest acord să fie doar un armistițiu înainte ca Moscova să mai cucerească alte teritorii”, a adăugat Cormarie.