Rușii încearcă să captureze drone ucrainene și să le reconfigureze pentru a le folosi împotriva forțelor armate ucrainene, susțin analiștii Institutului american pentru studiul războiului (ISW) în ultimul lor raport.
Un fost reprezentant al miliției populare din Republica Populară Lugansk, locotenent-colonelul Andri Marociko, a declarat că trupele ruse de pe linia Svatove-Kreminna reconfigurează și folosesc dronele ucrainene pe care reușec să pună mâna. Potrivit lui Marociko, ponderea acestor drone recondiționate ajunge la 25 %.
Un militar rus a descris modul în care rușii pregătesc capcane pentru dronele ucrainene: aceștia ar arde lumânări mari de tranșee într-un loc închis și camuflat pentru a crea un semnal de căldură care forțează drona ucraineană Baba Yaga să o atace. Soldații ruși trag apoi în ea cu arme ușoare, în speranța de a lăsa drona într-o stare reparabilă.
În apropiere de Hliboke, regiunea Harkov, forțele de ocupație ruse au început să folosească masiv puști de vânătoare pentru a contracara dronele.
Dronele au făcut ca zona tampon dintre luptătorii ucraineni și cei ruși să se lărgească de la câțiva kilometri la 20 de kilometri, în unele cazuri. Oricine pătrunde în această „zonă gri” poate fi eliminat de drone. Kievul a anunțat în februarie că va produce peste 1 milion de drone până la finalul anului.
Venirea ajutoarelor militare din SUA îi va permite Ucrainei să își diversifice abordarea pe linia frontului. Provocarea cea mai mare pentru Ucraina este că Rusia a constatat eficiența acestei tehnologii și a investit mult în tehnicile de război electronic.
„Rusia are stații de bruiaj la fiecare 10 kilometri pe linia frontului, așa că abordarea Ucrainei care a dat roade în trecut nu mai funcționează acum la fel de bine”, a explicat Torsten Reil, co-director al companiei pan-europene Helsing din domeniul apărării AI, care lucrează cu guvernul de la Kiev.
Cu ajutorul inteligenței artificiale, dronele pot opera pe front fără a avea nevoie de GPS și alte sisteme de comunicații ale căror semnale pot fi bruiate. Dronele kamikaze, spre exemplu, pot fi instruite să își continue misiunea chiar dacă au pierdut contactul cu piloții de la sol.
"ingeniosi" , putin spus.
te pomenesti ca ar fi... Vezi tot