În urma atacului asupra orașului Dnipro a urmat o controversă privind natura armei care a fost folosită de Rusia. Ucrainenii au spus că a fost o rachetă intercontinentală, americanii și NATO că a fost una cu rază intermediară de acțiune. Dar care sunt diferențele fundamentale dintre aceste două tipuri de rachete și cum sunt ele clasificate?
Un punct de referință pentru clasificarea rachetelor balistice este Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară de acțiune (INF), semnat în 1987 între Statele Unite și Uniunea Sovietică, tratat care, deși suspendat acum, a reglementat strict razele de acțiune ale rachetelor. Acest tratat stabilea următoarele categorii: rachetele cu rază intermediară de acțiune aveau o distanță de zbor între 1.000 și 5.500 km, iar cele cu rază scurtă și medie, între 500 și 1.000 km. Toate aceste tipuri de rachete, fie balistice, fie de croazieră lansate de la sol, au fost eliminate, iar părțile semnatare s-au angajat să nu dezvolte altele noi, scrie defence.ua.
A updated helpful guide.
Yars = modified Topol
Rubezh = modified Yars
Oreshnik= modified Rubezh
Oreshnik=Rubezh=Yars=Topol
How to tell what you have.
Do you have a Topol?
If yes does it have MIRV's?
If yes it's a Yars.
If you remove the 3rd stage of the Yars ICBM, it… pic.twitter.com/5nG2Pzpoki
— Intelschizo (@Schizointel) November 21, 2024
Astfel, diferența principală între o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) și una cu rază intermediară de acțiune (IRBM) este dată de distanța pe care o pot parcurge. O ICBM are capacitatea de a călători pe distanțe de peste 5.500 km, în timp ce o IRBM nu poate depăși această limită. Așadar, dacă anunțul Kremlinului cu privire la racheta „Oreșnik” este corect, aceasta ar fi o rachetă cu rază intermediară de acțiune, având o distanță de operare de până la 5.500 km. Totuși, există dovezi că „Oreșnik” ar putea fi, de fapt, o variantă a rachetei RS-26 Rubej, care, în ciuda caracteristicilor sale de rază medie, a stârnit controverse legate de clasificare.
RS-26 Rubej a fost testată cu o rază de aproximativ 5.800 km, iar aceste lansări, realizate de la cosmodromul Plesețk, au fost folosite de Federația Rusă pentru a argumenta că nu încalcă Tratatul INF, fiind, de fapt, o rachetă intercontinentală. Cu toate acestea, lansările ulterioare, de la o distanță mult mai mică, de 2.000 km, ridică întrebări cu privire la adevărata clasificare a acestei rachete, care, în mod oficial, este încă considerată o ICBM conform standardelor rusești.
Chiar și așa, în Statele Unite, RS-26 Rubej este clasificată drept o rachetă cu rază intermediară de acțiune sub indicele SS-H-31, ceea ce sugerează o abordare diferită a caracterizării acestui sistem de armament. De asemenea, este important de menționat că RS-26 Rubej sau „Oreșnik” a fost proiectată pentru a fi o rachetă cu rază intermediară de acțiune, având ca scop înlocuirea vechilor rachete RSD-10 Pioneer (SS-20, în terminologia NATO).
Pentru Rusia, o rachetă cu rază medie de acțiune este suficientă pentru a lovi orice țintă din Europa, iar o rază de 3.500 km ar asigura o lovitură nucleară asupra oricărei locații de pe bătrânul continent. În plus, rachetele IRBM sunt mult mai ieftine decât cele intercontinentale și au dimensiuni mai mici, ceea ce le face și mai accesibile, având în vedere costurile de producție și lansare.
În concluzie, distincția dintre rachetele intercontinentale și cele cu rază intermediară de acțiune nu este doar una tehnică, ci și strategică, influențând atât modul în care sunt utilizate pe câmpul de luptă, cât și percepția internațională despre capacitățile militare ale unui stat.
slava propaganda esuata Vezi tot