Rusia și-a echipat dronele de atac kamikaze cu componente de telefon mobil pentru a le îmbunătăți capacitățile de țintire, a dezvăluit un expert britanic, citat de Business Insider.
Jack Watling, cercetător principal și expert în războaie terestre în cadrul think tank-ului Royal United Services Institute din Marea Britanie, a subliniat într-un raport, săptămâna trecută, că Rusia a plasat cartele SIM în dronele sale kamikaze Shahed-136 și le-a montat antene pe aripi.
„Acestea au fost utilizate în două moduri”, a scris Watling într-o analiză din 6 septembrie despre riscurile și oportunitățile telefoanelor mobile pe câmpul de luptă.
„În primul rând, dronele au folosit rețeaua pentru a le ajuta la navigație prin triangularea pe baza coordonatelor antenelor de telefonie mobilă”, a spus el.
„În al doilea rând”, ”rușii trimiteau date telemetrice de la UAV-uri prin rețeaua de telefonie mobilă pentru a ajuta la planificarea atacurilor ulterioare”.
Shahed-136 este o dronă iraniană de atac unidirecțional pe care Rusia o folosește pentru a lovi infrastructura civilă și instalațiile energetice din Ucraina de doi ani. Are o autonomie de aproape 1000 de kilometri și poartă un focos de aproape 50 de kilograme.
Aceste drone notorii sunt relativ ieftine în comparație cu alte arme rusești, cum ar fi rachetele balistice sau de croazieră și pot fi lansate în roi, în încercarea de a copleși apărarea antiaeriană ucraineană. Moscova are, de asemenea, o versiune produsă local a Shahed, numită Geran-2.
Totuși, utilizarea de către Rusia a rețelei de telefonie mobilă în Ucraina nu are numai avantaje. Există și vulnerabilități.
„Desigur, un telefon mobil care se deplasează cu 350 km/h este ceva suspect, astfel că aceste comportamente ar putea fi urmărite și este posibil să se taie SIM-urile identificate ca fiind utilizate în astfel de scopuri răuvoitoare”, a scris Watling.
„Totuși, acest lucru este posibil numai dacă rețeaua de telefonie mobilă are relații eficiente cu organizațiile de securitate”, a spus el.
Se pare că Rusia utilizează cartele SIM pentru a direcționa și pilota dronele sale Shahed de la sfârșitul anului 2023, când ucrainenii au descoperit modemuri 4G care se conectează la rețeaua de telecomunicații Kyivstar a țării în dronele care au fost doborâte.
Telefoanele mobile și tehnologia aferentă au jucat un rol de ambele părți ale războiului, Rusia și Ucraina folosind semnale inamice pentru a ajuta la țintirea și loviturile lor. Datele celulare, de exemplu, pot fi folosite pentru a identifica locația adunărilor mari de trupe, ceea ce îi poate face pe soldați vulnerabili la atacuri.
Unele armate încearcă să țină în frâu acest comportament. Rusia, de exemplu, a încercat în mod repetat, deși fără succes, să rezolve această problemă. Recunoscând provocarea, ofițerii din armata SUA au avertizat, de asemenea, forțele americane că aducerea dispozitivelor personale pe câmpul de luptă ar putea avea consecințe grave.
Cu toate acestea, Watling a susținut că armatele nu ar trebui să privească telefoanele doar ca pe o amenințare.
„Soldații ar trebui să planifice valorificarea avantajelor acestor rețele și să fie informați corespunzător cu privire la riscurile asociate și la măsurile de atenuare aferente”, a spus el.