Cât costă războiul Rusiei lui Putin în Ucraina?

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Miercuri, 13 Aprilie 2022, ora 10:34
5607 citiri

Întrebarea nu este de curiozitate. Răspunsul ar putea să ne dea un indiciu despre când ar înceta Rusia acest război, dacă încetarea ar fi provocată de terminarea banilor pentru război.

În plus, îi auzim pe mulți politicieni, începând cu cei ucraineni, care atrag atenția că Europa îi plătește Rusiei vreun miliard de euro pe zi, pentru gaze și petrol, ceea ce ar fi o sursă constantă de bani pentru finanțarea acestei agresiuni rusești, neprovocate, nejustificate și ilegale, finanțare făcută tocmai de cei care condamnă agresiunea și care ajută Ucraina cu doar un miliard de euro pe lună.

Eu habar nu am cât costă războiul rușilor în Ucraina. Nici pe zi, nici pe toată campania, nici pe an.

Nu știu nici măcar care este bugetul alocat războiului, de la Kremlin, dar sunt convins că Putin și guvernul lui nu ar fi declanșat agresiunea dacă nu ar fi avut finanțarea completă, pentru toată durata anticipată și pentru toate cheltuielile prevăzute și neprevăzute. Adică, nu îmi vine să cred că Kremlinul stă astăzi și așteaptă să îi intre banii de la vânzarea de ieri de petrol și gaze, ca să finanțeze ziua de mâine de război.

Apoi, războiul are mai multe feluri de costuri. Unele costuri sunt directe, cum ar fi soldele militarilor ori hrana lor, care se cumpără pe măsură ce trece vremea.

Alte costuri sunt cele de înlocuire. Cum ar fi recompletarea stocurilor din care s-au alocat resursele materiale, cum sunt muniția (inclusiv rachetele), carburanții și alte echipamente. Ori cum ar fi înlocuirea tehnicii avariate, distruse sau abandonate pe teatrul de război.

Aceste costuri de înlocuire sunt calculate nu în cât au costat obiectele de inventar, pe vremea când au fost introduse în depozite, ci cât costă astăzi să cumperi altele noi, pentru a completa inventarele depopulate cu obiectele scoase de acolo și trimise pe teatrul de război.

Vă dați seama că Moscova trebuie să aibă bani doar pentru costurile directe și poate să amâne cumpărarea obiectelor care să le înlocuiască pe cele scoase din depozite, ori poate să amâne plata lor, așa că nu ar avea nevoie astăzi de bani și pentru ele.

Deci, este practic imposibil de spus acum cât îi costă războiul ăsta pe rușii lui Putin și cam câți bani mai au, ca să ne dăm seama cât îi mai ține buzunarul să ucidă și să distrugă prin Ucraina.

Dacă însă i-ați auzit pe unii care apreciază că acest război costă între 1 și 1,5 miliarde de dolari pe zi, să știți că aceste cifre nu provin din informații obținute prin mijloace specifice, ci sunt estimări calculate pe baza unui principiu de planificare financiară.

Dacă ar fi să fac eu calculul ăsta estimativ, aș porni de la care este costul de operare cu cheltuielile de personal. Nu știu exact cât este această cifră la ruși. Dar bănuiesc că nu e mult diferită de a altor armate expediționare.

Așa că putem crede că ar fi în jur de 100.000 dolari americani pe militar, pe an. Sau 275 de dolari americani pe om, pe zi. Cum într-un buget standard cheltuielile de personal în totalul cheltuielilor de operare ar fi de 40 la sută, înseamnă că totalul costurilor de operare ar fi de 685 dolari americani pe om, pe zi. Iar dacă forța este 150.000 oameni, atunci costul războiului pe zi ar fi pentru ruși de 103 milioane de dolari pe zi.

Acum, că ați aflat cum se fac asemenea estimări, de acasă, dar de către planificatorii profesioniști, puteți și singuri să calculați mai departe ce câștigă Putin și generalii lui, în Ucraina, de pe urma acestor cheltuieli.

Dacă vă iese cu plus, adică dacă ar avea vreun profit rușii lui Putin de pe urma acestei „investiții” distrugătoare, atunci veți putea deduce că acești ruși ai lui Putin nu au niciun motiv să oprească războiul și să plece acasă.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Mai ales că celelalte costuri, cele exprimate în vieți omenești de tineri ruși, ori în prestigiul transformat în rușine și în oprobriu nici nu contează pentru Putin și generalii săi.

__________

L.E. Mă întreabă cineva care este leneș să afle singur care este bugetul „normal” anual, cu cheltuielile de apărare, al Federației Ruse? Acest buget ar fi de 62 de miliarde dolari (cam cât a 13-a parte din bugetul de apărare al SUA), sau 0,170 miliarde dolari/zi.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Rusia susține că trimiterea de către SUA a rachetelor cu rază lungă în Ucraina este un ”act perfid”. Peskov: ”Nu va schimba rezultatul operațiunii militare speciale”
Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, spune că transferul de rachete balistice cu rază lungă de acțiune către Ucraina este „imposibil de justificat”. Trei oficiali americani au...
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
#razboi Ucraina, #Rusia, #putin, #buget Aparare , #Razboi Ucraina