Ce semnal transmite Vladimir Putin prin vizita surpriză de la Mariupol, considerat simbol al rezistenței ucrainene

Duminica, 19 Martie 2023, ora 17:14
4559 citiri
Ce semnal transmite Vladimir Putin prin vizita surpriză de la Mariupol, considerat simbol al rezistenței ucrainene
Președintele rus Vladimir Putin a făcut o vizită surpriză la Mariupol FOTO / captură video Twitter Nexta

Președintele Rusiei Vladimir Putin a făcut duminică, 19 martie, o vizită surpriză la Mariupol, oraș ucrainean ocupat de ruși, fiind prima sa vizită pe teritoriul capturat de forțele sale în conflictul care durează de un an, scrie CNN.

Vizita a fost un act aparent de sfidare, venind la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe lui Vladimir Putin.

De asemenea, a stârnit indignarea Ucrainei - Ministerul Apărării l-a comparat pe Putin cu un "hoț" care vizitează "la adăpostul nopții" -, orașul fiind redus la ruine în urma ofensivei rusești.

Putin a fost adus la Mariupol cu un elicopter și a vizitat cartierele din jurul orașului cu o mașină, după cum au arătat imaginile publicate de autoritățile ruse.

Președintele rus apare întâlnindu-se cu locuitori aparent surprinși. Putin îi spune unui bărbat "trebuie să începem să ne cunoaștem mai bine".

Kremlinul a insistat că vizita a fost "spontană". Nu este clar când a avut loc, deși sâmbătă Putin a vizitat Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării acesteia.

Toate imaginile difuzate cu vizita lui Putin sunt după lăsarea întunericului, o posibilă modalitate a autorităților de a ascunde pagubele.

Vestea vizitei vine după ce vineri CPI a emis mandate de arestare pentru Putin și pentru oficialul rus Maria Lvova-Belova pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Putin nu a comentat încă mandatul.

Vizita este deosebit de provocatoare pentru ucraineni, deoarece Mariupol a fost mult timp un simbol al rezistenței care a fost martor la unele dintre cele mai intense lupte de când Rusia și-a lansat invazia.

În timpul călătoriei, Kremlinul a declarat că Putin a examinat, de asemenea, linia de coastă din Mariupol, vizitând un club de iahturi și o clădire de teatru.

Vicepremierul rus Marat Khusnullin, care l-a însoțit, i-a vorbit în detaliu lui Putin despre "lucrările de construcție și restaurare în curs de desfășurare" din oraș.

În înregistrarea video, Khusnullin îi spune lui Putin: "Există un plan de reconstrucție până la sfârșitul celui de-al treilea an. Plănuim ca acesta să fie un aeroport complet funcțional, capabil să efectueze zboruri către toate orașele din Rusia și din străinătate".

Kremlinul a adăugat că Putin a avut o întâlnire la postul de comandă al operațiunii militare speciale - descrierea pe care Rusia o dă invaziei sale - din Rostov pe Don.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, Mykhailo Podolyak, a criticat "cinismul" și "lipsa de remușcări" cu privire la vizita lui Putin.

"Criminalul se întoarce întotdeauna la locul crimei", a declarat Podolyak pe Twitter.

Mariupol, un oraș-port la Marea Azov, este situat în regiunea ucraineană Donețk și se află sub controlul direct al Rusiei din mai 2022.

În Mariupol, forțele rusești au efectuat unele dintre cele mai notorii lovituri ale lor, inclusiv un atac asupra unei maternități în martie anul trecut și bombardarea unui teatru care a forțat sute de civili să se refugieze.

Mariupol a devenit un simbol al rezistenței ucrainene în timpul săptămânilor de atacuri rusești necruțătoare de anul trecut. Este celebru faptul că, chiar și atunci când cea mai mare parte a orașului a căzut, apărătorii săi au rezistat la uzina siderurgică Azovstal timp de săptămâni întregi, înainte ca fortăreața să cadă în cele din urmă.

Analiștii din domeniul apărării au declarat anterior pentru CNN că forțele rusești au încercat să aplatizeze Mariupol pentru a face orașul "mai ușor de controlat".

Din cei 450.000 de oameni care locuiau în oraș înainte de război, mai mult de o treime au plecat deja.

Citește și:
Vladimir Putin, vizită surpriză în Mariupol, orașul ucrainean devastat de bombardamente VIDEO
Vladimir Putin, vizită surpriză în Mariupol, orașul ucrainean devastat de bombardamente VIDEO
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol, oraş ucrainean devastat de bombardamente, a anunţat duminică serviciul de presă al Kremlinului, citat de agenţiile de presă ruse,...
Videoclipul care dă de gol vizita „disperată“ a lui Putin la Mariupol. „Totul este pentru spectacol!”, strigă o femeie
Videoclipul care dă de gol vizita „disperată“ a lui Putin la Mariupol. „Totul este pentru spectacol!”, strigă o femeie
Un clip în care Vladimir Putin este acuzat că folosește sosii atunci când apare în public a reapărut după ce Kremlinul a declarat că președintele rus a vizitat un oraș din Ucraina ocupat...
#razboi Ucraina, #Vladimir Putin, #mariupol , #Razboi Ucraina