Cerința lui Zelenski pentru Elon Musk după ce acesta a făcut o propunere controversată de pace: „Vino în Ucraina și ai să vezi singur”

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 10:57
2920 citiri
Cerința lui Zelenski pentru Elon Musk după ce acesta a făcut o propunere controversată de pace: „Vino în Ucraina și ai să vezi singur”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat propunerea lui Elon Musk FOTO Guvernul Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat o propunere a unui plan de pace a miliardarului american Elon Musk după ce acesta a provocat o controversă pe Twitter, notează AFP.

Miliardarul american a sugerat ca Crimeea să rămână Rusiei, să se organizeze noi referendumuri - supervizate de ONU - în regiunile ”anexate” de Rusia şi ca Ucraina să aibă un statut neutru.

Zelenski a luat în derâdere - la un eveniment organizat de cotidianul american The New York Times (NYT) - propunerea miliardarului nonconformist.

El l-a invitat în Ucraina.

”Cred că fie cineva are o influenţă asupra lui, fie el trage concluzii singur”, a declarat Zelenski într-o videoconferinţă cu ocazia DealBook NYT, referindu-se la Musk.

”Dacă vrei să înţelegi ce a făcut Rusia aici, vino în Ucraina şi ai să vezi singur”, i-a transmis şeful statului ucrainean.

”Iar apoi ai să-mi spui cum să se pună capăt războiului, cine l-a declanşat şi când se va putea termina”, a subliniat el.

Fondatorul Tesla şi SpaceX a lansat un sondaj, în octombrie, prin care i-a lăsat pe cei 100 de milioane de abonaţi ai săi pe Twitter să voteze asupra planului respectiv de pace.

Zelenski i-a răspuns, prin propiul sondaj pe Twitter, prin care întreba ”Pe care @elonmusk îl placeţi mai mult?” - pe ”cel care care susţine Ucraina” sau pe ”cel care susţine Rusia”?

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, la 24 februarie, sub pretextul că scopul acestei ofensive este ”denazificarea” acestei foste republici sovietice prooccidentale.

Liderul de la Kremlin a cerut Ucrainei să înceteze ostilităţile şi să negocieze, după ce a ordinat o mobilizare parţială, în septembrie, cu scopul de a-şi consolida trupele pe front, în urma unor înfrângeri usturătoare.

Zelenski a anunţat că nu va negocia niciodată cu Rusia atât timp cât Putin se va afla la putere.

#razboi Ucraina, #Elon Musk, #Volodimir Zelenski, #propunere pace, #invazie Rusia Ucraina , #Razboi Ucraina