Reacția Chinei după ce șeful NATO a acuzat Beijingul că a agravat conflictul din Ucraina prin susținerea Rusiei

Marti, 18 Iunie 2024, ora 14:04
2709 citiri
Reacția Chinei după ce șeful NATO a acuzat Beijingul că a agravat conflictul din Ucraina prin susținerea Rusiei
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO FOTO X/@onlydjole

China a transmis marţi, 18 iunie, NATO să "înceteze să mai transfere vina" în legătură cu războiul din Ucraina, după ce şeful alianţei militare occidentale a acuzat Beijingul că a agravat conflictul prin susţinerea Rusiei, relatează AFP.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni ca Beijingul să fie tras la răspundere pentru ceea ce oficialii americani au numit un impuls major al exporturilor destinate să reconstruiască industria de apărare a Rusiei.

China se prezintă ca o parte neutră în războiul din Ucraina şi spune că nu trimite asistenţă letală niciuneia dintre părţi, spre deosebire de Statele Unite şi alte naţiuni occidentale.

Marţi, Beijingul a declarat că NATO "ar trebui să se angajeze în auto-reflecţie, mai degrabă decât în defăimări şi atacuri arbitrare la adresa Chinei".

"Îi sfătuim (pe cei de la NATO) să înceteze să mai transfere vina şi să semene discordie, să nu mai pună gaz pe foc şi să instige la confruntare, ci mai degrabă să facă ceva practic pentru soluţionarea politică a crizei", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian.

Parteneriatul strategic dintre China şi Rusia a făcut să apropie cele două ţări din ce în ce mai mult de la invazia rusă din Ucraina, dar Beijingul a respins afirmaţiile occidentale potrivit cărora ar ajuta efortul de război al Moscovei. Cu toate acestea, China a oferit un colac de salvare esenţial pentru economia izolată a Rusiei, comerţul fiind în plină expansiune de la începutul conflictului.

Vineri, miniştrii de externe din G7 şi-au exprimat "îngrijorarea puternică" cu privire la transferurile de materiale cu dublă utilizare şi componente de armament de la întreprinderi chineze către Rusia, care sunt folosite de Moscova pentru expansiunea sa militară.

China nu a venit la summitul pentru pace din weekend găzduit de Elveţia şi promovat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a reafirmat cererile Kievului ca Rusia să părăsească teritoriul ucrainean pentru a se obţine pacea.

Preşedintele chinez Xi Jinping "a încercat să creeze impresia că se plasează pe un loc secundar în acest conflict, pentru a evita sancţiunile şi pentru a menţine fluxul comercial", a declarat luni Stoltenberg, aflat în vizită la Washington. "Dar realitatea este că China alimentează cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", a spus el, avertizând că "la un moment dat, ar trebui să existe consecinţe".

Luna viitoare, NATO îşi sărbătoreşte cea de-a 75-a aniversare cu un summit la Washington, care are ca scop să trimită un mesaj decisiv pe termen lung de susţinere a Ucrainei, înaintea luptei electorale din SUA dintre Joe Biden şi Donald Trump. "Cu cât sprijinul nostru pe termen lung este mai credibil, cu atât mai repede Moscova va realiza că nu ne poate aştepta", a declarat Stoltenberg. "Poate părea un paradox, dar calea spre pace înseamnă mai multe arme pentru Ucraina", a spus el.

”Dintr-o companie de 110 oameni, au rămas doar 25”. Mesajul către Putin al unor soldați ruși supraviețuitori dintr-un masacru VIDEO
”Dintr-o companie de 110 oameni, au rămas doar 25”. Mesajul către Putin al unor soldați ruși supraviețuitori dintr-un masacru VIDEO
Un grup de soldați ruși supraviețuitori ai unei lupte cu Forțele Armate ale Ucrainei au înregistrat un videoclip în care fac apel către Putin. Ei vorbesc despre anarhie completă în...
NATO se opune propunerii Poloniei de a doborî rachetele rusești de pe teritoriul Ucrainei. „Nu vom participa la acest conflict”
NATO se opune propunerii Poloniei de a doborî rachetele rusești de pe teritoriul Ucrainei. „Nu vom participa la acest conflict”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni, 15 iulie, că politica NATO rămâne neschimbată și că organizația nu va intra în conflictul din Ucraina, răspunzând astfel...
#razboi Ucraina, #China, #mesaj, #NATO, #transfer, #vina, #sef nato , #Razboi Ucraina
  1. Copil accidentat grav pe un traseu de mountain-bike din staţiunea Azuga. A fost dus de urgență cu elicopterul la spital
  2. Regele Charles a înnobilat o capră. Ce are atât de special animalul și cu ce a fost spălat înainte de întâlnirea cu Majestatea Sa
  3. Scandal în Țara Galilor. Premierul a demisionat. Ce acuzații i se aduc după patru luni de la alegeri
  4. Canicula face prăpăd și-n Grecia. Ce a interzis guvernul elen să se facă în aer liber
  5. Rusia nu iartă pe nimeni. Ce a pățit un avocat celebru după ce l-a criticat pe Putin
  6. Furtuna de "urgență gravă" a făcut ravagii în București. Vijelia a lăsat în urmă zeci de copaci și stâlpi de iluminat doborâți FOTO
  7. Carambol violent în Ialomița. Cinci persoane, printre care și un minor, au fost rănite în urma impactului
  8. Avioane ținute în aer la Otopeni de o furtună violentă. De unde veneau aeronavele
  9. "Imperialul" Ferdinand a ajuns la închisoare pentru niște ceapă. Cum a încercat bulibașa să înșele un comerciant
  10. Cele mai multe cereri de despăgubire pentru zborurile anulate de Tarom nu sunt complete. Banii nu se pot transfera