Colacul de salvare pentru Putin: Creștere colosală de 500% a legăturilor Rusiei cu o putere nucleară

Joi, 05 Septembrie 2024, ora 01:44
4751 citiri
Colacul de salvare pentru Putin: Creștere colosală de 500% a legăturilor Rusiei cu o putere nucleară
Putin și Modi FOTO / Hepta

După începerea invaziei Moscovei din Ucraina din 24 februarie 2022, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Kremlinului pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Însă acum, scurgeri de documente secrete dezvăluie faptul că Rusia a creat un canal comercial ascuns cu India, o putere nucleară. Acesta a fost colacul de salvare pentru Putin, care astfel a reușit să-și redirecționeze comerțul după pierderea pieței europene. A existat o creștere colosală de 500% a schimburilor dintre Rusia și India în anul financiar 2023-2024, față de perioada precedentă.

Rusia a achiziționat în secret bunuri sensibile din India și a explorat construirea de facilități în țară pentru a asigura componente pentru efortul său de război, potrivit unei analize din Financial Times.

Ministerul industriei și comerțului din Moscova, care supraveghează producția de apărare pentru a sprijini invazia pe scară largă a Ucrainei de către Vladimir Putin, a elaborat planuri confidențiale în octombrie 2022 pentru a cheltui aproximativ 82 de miliarde de ruble (1 miliard de dolari la acea vreme) pentru securizarea electronicelor critice prin canale ascunse guvernelor occidentale.

Frica de Putin răstoarnă istoria: O țară vestică neutră de 500 de ani gata să renunțe și se gândește la NATO

Planul, dezvăluit de către un organism de promovare a comerțului cu legături strânse cu serviciile de securitate rusești, urmărea să folosească „rezervele semnificative” de rupii acumulate de băncile rusești din vânzările de petrol în expansiune către India. A văzut India ca o piață alternativă pentru a-și procura bunuri esențiale „furnizate anterior din țări neprietenoase”.

Rusia și partenerii săi indieni au vizat tehnologii cu dublă utilizare - mărfuri cu aplicații atât civile, cât și militare - care fac obiectul controalelor exporturilor occidentale, potrivit documentelor, precum și a oficialilor occidentali și oamenilor de afaceri implicați în comerț. Moscova a avut în vedere chiar pomparea de investiții în facilitățile de dezvoltare și producție de electronice ruso-indiene.

Rusia a apelat la New Delhi, chiar dacă Narendra Modi, premierul, a adus cea mai populată țară din lume mai aproape ca niciodată de orbita SUA. În timpul unei vizite de stat la Washington anul trecut, Modi a semnat o serie de acorduri de cooperare indo-americane în multe domenii, de la motoarele cu reacție avansate la inteligența artificială.

Celebrul Nouriel Roubini surprinde din nou lumea: Anunț neașteptat privind criza de la sfârșitul lui 2024

Legăturile Indiei cu Moscova au fost o sursă tot mai mare de fricțiuni cu Washingtonul. Wally Adeyemo, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, a scris în iulie la trei dintre cele mai importante organizații de afaceri din India, avertizându-le că „orice instituție financiară străină care face afaceri cu baza industrială militară a Rusiei riscă să fie sancționată”.

În timp ce Modi a deplâns impactul asupra economiilor în curs de dezvoltare al invaziei Ucrainei și a îndemnat cele două părți să încheie pace, Delhi a extins un colac de salvare economic Rusiei după ce a fost lovită de sancțiunile occidentale.

India a fost un cumpărător important de țiței rusesc, iar comerțul total al celor două țări a atins un maxim istoric de 66 de miliarde de dolari în anul financiar 2023-24, o creștere de 500% față de anul trecut înainte de invazie. O parte din tranzacții au fost efectuate în rupii, lăsând Rusia cu un surplus de monedă.

Kremlinul a recunoscut dificultăți în repatrierea profiturilor petroliere ale Rusiei din cauza sancțiunilor SUA și a restricțiilor valutare. Grupurile ruse au folosit rupii pentru a tranzacționa cu aur și pentru a cumpăra bunuri pentru a se sustrage de la sancțiuni, potrivit persoanelor implicate în comerț.

România este ”leopardul” Europei: Creștere de 40% într-un domeniu cheie, în Top 5 mondial

Alexander Gaponov, un oficial de la Moscova, a cerut în octombrie 2022 unei organizații opace cu sediul la Moscova, cu legături cu serviciile de securitate rusești — Consorțiul pentru Activitate Economică Externă și Cooperare Internațională Interstatală — să prezinte planuri pentru achiziționarea de componente critice din India.

Vadim Poida, președintele consorțiului, a răspuns că a elaborat „planuri specifice” cu industria electronică rusă și „reprezentanți ai întreprinderilor private și de stat indiene relevante” care au „potențial ridicat” de a folosi rupiile Kremlinului.

Consorțiul lui Poida a estimat că Rusia ar putea achiziționa componente de până la 100 de miliarde de ruble, inclusiv piese pentru „telecomunicații, servere și alte echipamente electronice complexe” cumpărate anterior prin țările occidentale.

Imaginea spectaculoasă surprinsă de NASA în România, distribuită de Ambasada SUA
Imaginea spectaculoasă surprinsă de NASA în România, distribuită de Ambasada SUA
O imagine cu Munții Carpați înzăpeziți, surprinsă de Stația Spațială Internațională deasupra României a fost distribuită pe Facebook de către Ambasada SUA la București....
Noua strategie Google pentru YouTube nu-i va face fericiți pe cei mai mulți dintre utilizatori. Ce se întâmplă când pui pe „pauză” un videoclip
Noua strategie Google pentru YouTube nu-i va face fericiți pe cei mai mulți dintre utilizatori. Ce se întâmplă când pui pe „pauză” un videoclip
YouTube, cea mai populară platformă de streaming video din lume, introduce un nou format de reclame pe televizoare, care apare atunci când utilizatorii pun pauză la un videoclip. Această...
#razboi Ucraina, #Rusia India, #schimburi comerciale rusia, #India Rusia, #India petrol, #Putin razboi , #stiri economice
  1. Imaginea spectaculoasă surprinsă de NASA în România, distribuită de Ambasada SUA
  2. Noua strategie Google pentru YouTube nu-i va face fericiți pe cei mai mulți dintre utilizatori. Ce se întâmplă când pui pe „pauză” un videoclip
  3. Tinerii nu-și permit să-și cumpere locuințe și ajung să locuiască cu părinții până la 30 de ani. Ce categorie de vârstă ocupă 45% din locuințele din România
  4. Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema
  5. Qualcomm se pregătește de lansarea unuia dintre cele mai puternice procesoare din lume: Preț mai mare și îmbunătățiri majore
  6. Erodium Copy, robotul inspirat din natură, ar putea fi o soluție excelentă în criza climatică
  7. Apple Intelligence nu va fi disponibil din prima zi pe iPhone 16. Cum puteți testa, însă, funcțiile AI în beta
  8. Microsoft implementează noi măsuri pentru a spori securitatea Windows
  9. Primele imagini neoficiale cu Galaxy S25 și S25 Ultra dezvăluie noi detalii despre design-ul telefonului
  10. Netflix va înceta suportul pentru mai multe dispozitive. Ce alternativă vor avea utilizatorii