UE are planuri de urgență dacă Rusia va închide robinetul la gaz. Anunțul comisarului pentru Energie

Joi, 03 Martie 2022, ora 22:02
4420 citiri
UE are planuri de urgență dacă Rusia va închide robinetul la gaz. Anunțul comisarului pentru Energie
UE primeşte cea mai mare parte din aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia FOTO Facebook / Gazprom

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a dat asigurări joi, 3 martie, că Uniunea Europeană este pregătită pentru cazul în care Rusia ar decide să întrerupă livrările de gaze ca răspuns la sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.

UE primeşte cea mai mare parte din aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia. În 2020, ţara a livrat 43,4% din gaze naturale ale UE, urmată de Norvegia, cu 20%.

Cu toate acestea, după ce ţările occidentale au impus sancţiuni severe Moscovei pentru invazia sa neprovocată în Ucraina, săptămâna trecută, există îngrijorarea că Kremlinul ar putea riposta prin tăierea livrărilor de gaze naturale către Europa.

”Am văzut din situaţia anterioară când Rusia a ocupat Crimeea şi am introdus sancţiuni că ar putea exista represalii din partea Rusiei, aşa că, da, suntem pregătiţi ca represaliile Rusiei să acopere sectorul energetic”, a spus Kadri Simson.

”Avem planuri de urgenţă în caz de întrerupere parţială sau totală a gazelor naturale”, a adăugat oficialul european, potrivit CNBC.

Europa s-a confruntat cu preţuri mai mari la energie de câteva luni, iar decizia Rusiei de a invada Ucraina a pus şi mai multă presiune asupra sectorului.

Contractul olandez de referinţă pentru gaze pe termen de o lună a atins un nou maxim miercuri, de 205 dolari pe tonă.

UE a vorbit în mod repetat despre necesitatea diversificării furnizorilor, dar aceasta nu s-a concretizat.

Acum, pe fondul unui război în Ucraina, pe flancul său estic, Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a declarat că doreşte să pună capăt în sfârşit acestei dependenţe de Rusia.

”Pur şi simplu nu ne putem baza atât de mult pe un furnizor care ne ameninţă în mod explicit. Acesta este motivul pentru care am contactat alţi furnizori globali”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul acestei săptămâni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Britanicii dezvăluie din satelit mișcarea Rusiei: Schimbare majoră a lui Putin în Marea Neagră, lângă România
Șeful forțelor armate ale Marii Britanii, amiralul Sir Tony Radakin a estimat că 25% din navele Rusiei din Marea Neagră au fost scufundate sau avariate. Acum, britanicii au dezvăluit cu...
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioane de vânătoare NATO au fost mobilizate în timpul atacurilor masive cu rachete rusești din Ucraina
Avioanele de luptă ale NATO au fost mobilizate după ce Rusia a lansat atacuri masive cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Ucrainei în noaptea de joi spre vineri, 19 aprilie....
#razboi Ucraina, #gaz, #gaz rusesc, #sanctiuni economice, #comisarul european pentru energie, #Kadri Simson , #Razboi Ucraina