Comisia Europeană suspendă plăți de sute de milioane de euro către Rusia și Belarus. Sancțiuni dure privind cooperarea transfrontalieră și transnațională

Luni, 07 Martie 2022, ora 19:34
3026 citiri
Comisia Europeană suspendă plăți de sute de milioane de euro către Rusia și Belarus. Sancțiuni dure privind cooperarea transfrontalieră și transnațională
Sancțiunile au fost decise ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina FOTO Pixabay

Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu Rusia şi cu aliatul acesteia, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră ale Instrumentului european de vecinătate (CTF IEV), precum şi în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice.

Anunțul a fost făcut luni, 7 martie, de reprezentanţa în România a C.E.

Aceasta înseamnă, printre altele, că nu se vor mai efectua plăţi către Rusia sau Belarus. Suspendarea are efect imediat pentru cele nouă programe de cooperare transfrontalieră din cadrul IEV la care participă Rusia şi Belarus şi pentru programul transnaţional Interreg pentru regiunea Mării Baltice în perioada de programare 2014-2020.

Finanţarea totală din partea UE pentru cele opt programe de cooperare cu Rusia este de 178 de milioane de euro, în timp ce finanţarea totală din partea UE pentru cele două programe de cooperare cu Belarus se ridică la 257 de milioane de euro. Normele privind CTF IEV prevăd suspendarea cooperării cu ţările terţe în cazul încălcării dreptului internaţional, a drepturilor omului, a principiilor democratice şi a statului de drept.

Se suspendă, de asemenea, cooperarea cu ambele ţări în cadrul programelor din noua perioadă de programare 2021-2027.

”Agresiunea militară din partea Rusiei este o încălcare flagrantă a Cartei ONU, a dreptului internaţional şi a ordinii bazate pe norme. Suspendarea tuturor programelor şi plăţilor transfrontaliere şi transnaţionale destinate Rusiei şi Belarusului şi, în paralel, consolidarea sprijinului acordat Ucrainei reprezintă o modalitate concretă de exprimare a solidarităţii europene cu poporul ucrainean prin intermediul politicii de coeziune”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Nou sprijin pentru Ucraina analizat de Comisia Europeană

Comisia analizează în regim de urgenţă posibilităţile juridice şi operaţionale de consolidare a programelor de cooperare transfrontalieră existente între ţările UE (Polonia, Ungaria, România, Slovacia) şi Ucraina, precum şi participarea Ucrainei la Programul CTF IEV privind bazinul Mării Negre sau la Programul transnaţional Interreg pentru regiunea Dunării.

Cu peste 1.000 de parteneriate existente între autorităţile regionale şi locale din UE şi regiunile frontaliere ucrainene, programele oferă oportunităţi de a direcţiona un sprijin rapid şi eficace către Ucraina, inclusiv pentru refugiaţi.

Instrumentul european de vecinătate IEV este principalul instrument financiar al politicii externe a UE în relaţia cu vecinii săi din est şi din sud.

Programul de cooperare transfrontalieră din cadrul IEV (CTF IEV) 2014-2020 - care se va numi "Interreg NEXT 2021-2027" în perioada de programare 2021-2027 - este finanţat prin politica europeană de vecinătate şi politica de coeziune a UE. El sprijină dezvoltarea durabilă la frontierele externe ale UE, contribuie la reducerea diferenţelor de nivel de trai prin abordarea provocărilor comune la nivel transfrontalier şi permite totodată cooperarea dintre UE şi părţile interesate de la nivel local şi regional din ţările partenere, pe baza principiului parteneriatului în condiţii de egalitate.

Programele CTF IEV la care participă Rusia sau Belarus sunt: ”Kolarctic”, ”Karelia”, ”Finlanda de Sud-Est/Rusia”, ”Estonia/Rusia”, ”Letonia/Rusia”, ”Lituania/Rusia”, ”Polonia/Rusia”, ”Letonia/Lituania/Belarus”, ”Polonia/Belarus/Ucraina”. De asemenea, Rusia participă la programul de cooperare transnaţională pentru regiunea Mării Baltice.

Programele CTF IEV şi Interreg care implică Ucraina sunt: ”Polonia/Belarus/Ucraina”, ”Ungaria/Slovacia/România/Ucraina”, ”România/Ucraina”, ”Bazinul Mării Negre”, ”Programul Interreg Regiunea Dunării”.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Avertismentul Rusiei dacă Ucraina primește rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune
Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai...
#razboi Ucraina, #sanctiuni UE, #Rusia, #Belarus , #Razboi Ucraina