Cum vrea UE să limiteze efectele economice negative ale războiului din Ucraina: ajutoare de stat și sprijin pentru plata facturilor la energie

Vineri, 11 Martie 2022, ora 18:57
2058 citiri
Cum vrea UE să limiteze efectele economice negative ale războiului din Ucraina: ajutoare de stat și sprijin pentru plata facturilor la energie
C.E. estimează că războiul din Ucraina va afecta economia UE câteva luni FOTO Pixabay

Comisa Europeană le-a propus statelor membre un proiect temporar de criză pentru a depăși situația generată de invazia Rusiei în Ucraina, a transmis într-un comunicat Executivul comunitar vineri, 11 martie.

Proiectul de propunere se bazează pe articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE, care permite acordarea de ajutoare pentru remedierea unor perturbări grave ale economiei UE.

"Ucrainenii au întregul nostru sprijin. Ei au nevoie de acest sprijin în vremuri de război. Războiul lui Putin împotriva Ucrainei va afecta şi economia UE, atât în prezent, cât şi în lunile următoare. Suntem, deci, pregătiţi să utilizăm întreaga flexibilitate oferită de instrumentele noastre de ajutor de stat pentru a permite statelor membre să sprijine întreprinderile şi sectoarele grav afectate. Împreună cu statele membre, studiem opţiunile pentru a oferi sprijinul necesar în mod proporţional, garantând, în acelaşi timp, condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa unică europeană", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Comisia consultă statele membre pentru a cunoaşte punctele lor de vedere asupra proiectului de cadru temporar de criză privind ajutoarele de stat în scopul de a determina ce măsuri sunt considerate necesare pentru a face faţă crizei actuale. Aceste măsuri ar putea completa posibilitatea oferită de articolul 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE ca statele membre să atenueze daunele cauzate direct de agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, inclusiv anumite efecte directe ale sancţiunilor economice sau ale altor măsuri restrictive luate ca răspuns la această agresiune.

În special, proiectul de propunere care face obiectul consultării ar putea permite statelor membre să acorde: sprijin temporar în materie de lichidităţi pentru toate întreprinderile afectate de criza actuală. Acest sprijin ar putea fi acordat sub forma unor garanţii şi a unor împrumuturi subvenţionate; ajutoare pentru acoperirea costurilor suplimentare generate de preţurile excepţional de ridicate ale gazelor şi energiei electrice. Acest sprijin ar putea fi acordat sub orice formă, inclusiv aceea a granturilor limitate, pentru a compensa parţial întreprinderile, în special utilizatorii mari consumatori de energie, pentru creşterea preţurilor la energie.

Ambele tipuri de măsuri ar fi disponibile şi pentru întreprinderile care pot fi considerate ca aflându-se în dificultate deoarece, în circumstanţele actuale, s-ar putea confrunta cu nevoi acute de lichidităţi. Entităţile care fac obiectul sancţiunilor şi entităţile controlate de Rusia ar urma să fie excluse din domeniul de aplicare al acestor măsuri.

Comisia adresează, de asemenea, statelor membre o serie de întrebări atât de natură generală, cât şi mai specifică, de exemplu, în ceea ce priveşte intensităţile şi plafoanele ajutoarelor şi definiţia utilizatorilor mari consumatori de energie, oportunitatea ca acordarea de ajutoare unor astfel de utilizatori să fie supusă unor condiţionalităţi ecologice, oportunitatea luării în considerare şi a altor costuri de producţie care cunosc creşteri de preţuri similare preţurilor la gaze şi energie electrică, precum şi necesitatea de a prevedea alte măsuri pentru anumite sectoare, cum ar fi agricultura.

Statele membre au acum posibilitatea de a formula observaţii asupra proiectului de propunere al Comisiei şi de a răspunde la aceste întrebări. Comisia va evalua rapid răspunsurile pentru a-şi finaliza poziţia cu privire la un nou cadru temporar şi va evalua cu prioritate măsurile de sprijin notificate de statele membre în contextul crizei actuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Miniștrii de Externe din UE se feresc să promită livrarea de sisteme Patriot către Ucraina. România deține și ea această armă dorită de Kiev
Miniștrii de Externe din UE se feresc să promită livrarea de sisteme Patriot către Ucraina. România deține și ea această armă dorită de Kiev
Miniştrii de Externe din UE, reuniţi la Luxemburg, au declarat luni, 22 aprilie, că analizează de urgenţă cum să ofere mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei, dar nu au făcut...
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Șeful GUR, despre situația dificilă cu care se va confrunta Ucraina din mai: ”Nu va fi un Armaghedon, așa cum spun mulți”
Ucraina se va confrunta cu o situație "dificilă", dar "nu catastrofală" pe front în viitorul apropiat, începând cu jumătatea lunii mai, a declarat șeful serviciilor de informații militare...
#razboi Ucraina, #economia ue, #ajutor de stat, #energie, #gaz , #Razboi Ucraina
Comentarii
Poza Karlos
Karlos
rank 1
Azi , Biden face un cadou Ukrainei de un miliard pentru armament