O comoară uriașă a Rusiei dezvăluită în inima Occidentului: Moscova deține 90% din rezervele lumii

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 01:37
29098 citiri
O comoară uriașă a Rusiei dezvăluită în inima Occidentului: Moscova deține 90% din rezervele lumii
Zăcăminte uriașe de chihlimbar se află la Kaliningrad, în Rusia FOTO: Anadolu

În contextul războiului lui Putin din Ucraina și al sancțiunilor occidentale impuse economiei Kremlinului pentru a-i slăbi capacitatea de luptă, orice venituri ale Moscovei ajută continuarea conflictului.

Acum este dezvăluită o mare comoară a Rusiei aflată în inima Occidentului: rezerve uriașe de chihlimbar în Kaliningrad, regiunea rusă învecinată cu Polonia și Lituania.

Rusia deține aproximativ 90% din rezervele mondiale de chihlimbar ce pot fi extrase, iar majoritatea sunt concentrate în zona Kaliningrad, potrivit Anadolu.

Combinatul rusesc de chihlimbar din Kaliningrad este „singura întreprindere din lume care extrage chihlimbar la scară industrială”, spune geologul șef Alexey Korkin. China este cel mai mare cumpărător de chihlimbar rusesc, în timp ce există și un mare interes din partea altor țări din Asia și Orientul Mijlociu.

Cea mai mare prăbușire a prețurilor locuințelor din Europa. 900.000 de români fericiți într-o țară. Surpriză la noi

Chihlimbarul, rășina fosilizată a copacului, a captivat omenirea de milenii prin nuanțele sale încântătoare și alura naturală.

Din cele mai vechi timpuri și până în prezent, bijuteria a fost transformată în obiecte decorative rafinate și bijuterii uimitoare, servind în același timp ca agent vindecător în medicina populară și ca potențator de arome în parfumuri. Multe culturi atribuie chihlimbarului puteri supranaturale, crezând că are proprietăți mistice.

Când vine vorba de zăcăminte de chihlimbar în lumea modernă, Rusia deține 90% din toate rezervele de chihlimbar extractibile, majoritatea fiind concentrate în apropierea satului Yantarny din regiunea Kaliningrad, cea mai vestică enclavă a țării, conform lui Alexey Korkin, geolog șef la Combinatul de chihlimbar din Kaliningrad.

Un american dezvăluie de ce Putin nu are nicio șansă să câștige: ”Barosul” decisiv al războiului se află la 7.800 de km VIDEO

Extracția chihlimbarului în Kaliningrad a început în secolul al XIX-lea, inițial prin minerit și mai târziu prin exploatare în carieră în secolul al XX-lea. Producția a trebuit să fie reconstruită după război și, din cauza unicității și rarității chihlimbarului, nu a existat nicio experiență pe care să se bazeze, așa că Rusia a trebuit să-și dezvolte propriile metode de extracție, a spus Korkin.

În prezent, chihlimbarul este extras într-o cariera deschisă, unde excavatoarele extrag mai întâi roca purtătoare de chihlimbar, care este apoi spălată sub presiune puternică a apei până la o anumită stare, a explicat el.

„Suntem singura întreprindere din lume care extrage chihlimbar la scară industrială”, a spus el, adăugând că tehnologia folosită în Rusia pentru extragerea chihlimbarului este „unică”.

Un înalt oficial de la Moscova sună alarma lui Putin: O putere prietenă ne blochează

În ceea ce privește valoarea chihlimbarului extras, totul depinde de culoarea, dimensiunea, integritatea acestuia și de prezența florei și faunei fosilizate, a declarat Anna Dugina, de la la Uzina de chihlimbar din Kaliningrad.

Chihlimbarul alb mat este deosebit de apreciat, mai ales în China, a spus ea pentru sursa citată. „Chihlimbarul, care are o vechime de aproximativ 50 de milioane de ani, este mai mult decât frumos și benefic. Este o mașină a timpului, o fereastră prin care putem vedea milioane de ani în trecut.”

Chihlimbarul de Kaliningrad are o concentrație foarte mare de acid succinic, un aditiv biologic activ care este un puternic regulator al apărării organismului, ajutând la îmbunătățirea metabolismului energetic, a eficienței și la eliminarea substanțelor toxice din organism, a spus el.

Chihlimbarul găsit în Kaliningrad are aproximativ 5-7% acid succinic, comparativ cu 1% la cel standard, a explicat Vadim Parkhomenko de la uzina din Kaliningrad, care în prezent se concentrează exclusiv pe producția de bijuterii. În lume mai există și alte zăcăminte de chihlimbar, în țările baltice, Suedia, Germania, Danemarca și Polonia.

Kremlinul califică drept pozitive recentele declarații ale președintelui Zelenski despre negocierile de pace
Kremlinul califică drept pozitive recentele declarații ale președintelui Zelenski despre negocierile de pace
Kremlinul a apreciat luni, 22 iulie, în mod pozitiv declaraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski despre posibilitatea unor negocieri între Ucraina şi Rusia pentru încheierea...
Rușii, atacați din nou de ucraineni. Dronele au avariat o importantă rafinărie VIDEO
Rușii, atacați din nou de ucraineni. Dronele au avariat o importantă rafinărie VIDEO
Rafinăria Tuapse din Rusia a fost avariată pe timpul nopții de drone ucrainene, au anunțat în dimineața zilei de luni, 22 iulie, autoritățile regionale. Este vorba despre o rafinărie...
#razboi Ucraina, #chihlimbar, #Rusia, #Kaliningrad, #kaliningrad marea baltica, #bijuterii Rusia, #bijuterii chihlimbar , #Razboi Ucraina
  1. NATO, îngrijorată de problemele majore ale apărării la granița războiului: ”Europa ar trebui să fie pregătită să arate dinții”
  2. Clipe de coșmar pentru o profesoară, după ce a fost atacată de o haită de câini, în plină stradă: „Am leșinat”. Reacția autorităților locale
  3. Admitere 2024: Care sunt liceele din România cu cele mai mari medii, după repartizare
  4. Trecători amenințați într-un parc cu pistolul de un ucrainean. Bărbatul a fost încătușat pe loc VIDEO
  5. Scenariu bombă la Kremlin: Serghei Șoigu ar pute reveni în fruntea ministerului rus al Apărării
  6. Panică la metrou, în stația Unirii. Trenul s-a oprit după ce un călător a apăsat butonul de urgență
  7. Ospătarii și vânzătorii de pe litoral, agresați verbal când cer buletinul minorilor care vor să cumpere alcool și tutun
  8. Opt percheziții într-un dosar cu produse contrafăcute. Prejudiciul se ridică la 4,8 milioane de lei FOTO/VIDEO
  9. Țara europeană care a luat măsuri urgente pentru salvarea hanurilor de țară. Cum funcționează metoda „Schnitzel Bonus”
  10. O mare televiziune anunță că vrea să dea afară 500 de angajați în următorii doi ani