Consilierii lui Biden se îndoiesc că Ucraina va recâștiga teritoriul pierdut în fața Rusiei. Zelenski ar putea fi nevoit să-și schimbe definiția victoriei

Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 23:37
3846 citiri
Consilierii lui Biden se îndoiesc că Ucraina va recâștiga teritoriul pierdut în fața Rusiei. Zelenski ar putea fi nevoit să-și schimbe definiția victoriei
Rusia are superioritate de echipament și trupe în Donbas FOTO Twitter

Oficialii de la Casa Albă își pierd încrederea că Ucraina va putea vreodată să-și ia înapoi tot teritoriul pe care l-a pierdut în fața Rusiei, în ultimele patru luni de război, chiar și cu armele mai grele și mai sofisticate trimise de SUA și aliați.

Consilierii președintelui Joe Biden au început să dezbată pe plan intern cum și dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să-și schimbe definiția unei „victorii” ucrainene - ajustându-se pentru posibilitatea ca țara sa să se fi micșorat ireversibil.

Oficialii americani au subliniat pentru CNN că această evaluare mai pesimistă nu înseamnă că SUA intenționează să preseze Ucraina să facă orice concesii teritoriale oficiale Rusiei pentru a pune capăt războiului. Există, de asemenea, speranța că forțele ucrainene vor putea să recupereze bucăți semnificative de teritoriu într-o posibilă contraofensivă la sfârșitul acestui an.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Un consilier al Congresului familiarizat cu deliberările a declarat pentru CNN că un stat ucrainean mai mic nu este inevitabil. „Dacă Ucraina poate recupera aceste teritorii este în mare parte, dacă nu în totalitate, în funcție de cât de mult sprijin le oferim”, a spus consilierul. El a menționat că Ucraina a cerut în mod oficial SUA un minim de 48 de sisteme de lansare multiplă de rachete, dar până în prezent i s-au promis doar opt de la Pentagon.

Și nu toată lumea din administrație este la fel de îngrijorată - unii cred că forțele ucrainene ar putea sfida din nou așteptările, așa cum au făcut-o în primele zile ale războiului, când au respins un avans rusesc asupra capitalei ucrainene Kiev. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a rămas extrem de implicat cu omologii săi ucraineni și a petrecut ore întregi la telefon săptămâna trecută, discutând despre eforturile ucrainene de a recuceri teritoriul cu șeful apărării Ucrainei și președintele șefilor de stat major, generalul Mark Milley, au declarat oficiali familiarizați cu apelul.

Creșterea pesimismului vine în momentul în care Biden se întâlnește cu aliații SUA din Europa, unde va încerca să transmită putere și optimism cu privire la traiectoria războiului, în timp ce îi adună pe lideri să rămână angajați să înarmeze și să susțină Ucraina în mijlocul luptei brutale.

Administrația a anunțat încă 450 de milioane de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina săptămâna trecută, inclusiv sisteme suplimentare de lansare de rachete, muniție de artilerie și bărci de patrulare. De asemenea, este de așteptat ca SUA să anunțe de îndată săptămâna aceasta că au achiziționat un sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer, numit NASAMS, pentru forțele ucrainene. Biden a indicat într-un articol de opinie de la începutul acestei luni că se angajează să ajute Ucraina să câștige avantajul pe câmpul de luptă, astfel încât să aibă influență în negocierile cu Rusia.

Totuși, starea de spirit s-a schimbat în ultimele câteva săptămâni, deoarece Ucraina s-a luptat să respingă avansul Rusiei în Donbas și a suferit pierderi uluitoare de trupe, ajungând la 100 de soldați pe zi. De asemenea, forțele ucrainene consumă echipamentele și munițiile lor mai repede decât le poate furniza Occidentul și le poate antrena pentru noi sisteme de arme standard NATO.

Un oficial militar american și o sursă familiarizată cu informațiile occidentale au convenit că este puțin probabil ca Ucraina să poată acumula forța necesară pentru a revendica întreg teritoriul pierdut în fața Rusiei în timpul luptei, mai ales în acest an, așa cum Zelenski a spus. O contraofensivă substanțială ar putea fi posibilă cu mai multe arme și antrenament, au spus sursele, dar Rusia ar putea avea și oportunitatea de a-și reface forțele în acel timp, așa că nu există garanții.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Numărul ucrainenilor, civili și militari, dați dispăruți de la începutul invaziei ruse și până acum. ”Cifră ar putea fi mult mai mare”
Aproape 37.000 de civili şi militari sunt dați dispăruţi după declanşarea invaziei ruse au anunţat marţi, 16 aprilie, autoritățile ucrainene, care susțin că acest număr este incomplet,...
"Apărarea aeriană ucraineană protejează și vecinii din Moldova, România şi Polonia". Apelul imperativ transmis de la Kiev
"Apărarea aeriană ucraineană protejează și vecinii din Moldova, România şi Polonia". Apelul imperativ transmis de la Kiev
Ucraina continuă să ceară Occidentului și aliaților săi ajutor în ceea ce privește apărarea aeriană împotriva valurilor de atacuri ruseşti care au vizat sistemul energetic în ultimele...
#razboi Ucraina, #razboi Rusia Ucraina, #SUA Rusia, #arme Ucraina , #Razboi Ucraina