Când începe contraofensiva Kievului. Ministrul ucrainean al Apărării: ”Noi suntem pregătiţi”

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 10:50
2663 citiri
Când începe contraofensiva Kievului. Ministrul ucrainean al Apărării: ”Noi suntem pregătiţi”
Oleksii Reznikov FOTO / Twitter Oleksii Reznikov

Kievul afirmă că etapa pregătitoare a ofensivei sale sale de primăvară se termină, relatează France Presse.

"Pregătirile se apropie de sfârşit. (...) Echipamentul a fost promis, pregătit şi parţial livrat. Într-un sens larg, noi suntem pregătiţi. (...) Când va vrea Dumnezeu, când condiţiile meteorologice vor fi favorabile şi la decizia comandanţilor, o vom face", a declarat ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov, referindu-se la contraofensiva pe care ţara sa vrea s-o lanseze pentru a recuceri teritoriile ocupate în estul şi sudul ţării de către Rusia.

Cu câteva ore înainte, mai multe lovituri cu rachete de croazieră ruseşti, primele de amploare de la începutul lunii martie au atins imobile de locuit, provocând moartea a cel puţin 23 de persoane la Uman (centru), a altor două la Dnipro (centru-est) şi a unui bărbat de 56 de ani găsit sub ruinele casei sale în regiunea Herson (sud).

"Fiecare atac, fiecare act pervers împotriva ţării noastre şi a poporului nostru apropie statul terorist de eşec şi de pedeapsă", a reacţionat pe Telegram preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut o "ripostă" internaţională împotriva "terorii" ruse.

Zelenski a cerut mai multe arme aliaţilor occidentali ai Kievului pentru a-şi apăra ţara. "Apărare antiaeriană, o forţă aeriană modernă, fără care o apărare antiaeriană eficientă este imposibilă - artilerie, vehicule blindate. Tot ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea oraşelor noastre, a satelor noastre atât în interiorul ţării, cât şi pe front', a enumerat Zelenski într-un mesaj video în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Rusia a afirmat la rândul său că ar fi bombardat "puncte de desfăşurare temporară a unor unităţi de rezervă ale forţelor armate ucrainene" cu "arme de înaltă precizie".

Țările membre NATO şi parteneri lor au furnizat Ucrainei 230 de tancuri de luptă şi 1.550 de alte vehicule blindate, a anunţat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Iar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, şi-a exprimat vineri satisfacţia pentru sosirea în ţara sa a tunurilor Caesar provenite din Danemarca, fără ca totuşi să le precizeze numărul. Copenhaga promisese în februarie să trimită 19 astfel de tunuri de fabricaţie franceză.

La rândul său, Rusia a mobilizat sute de mii de rezervişti.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Vladimir Putin a lansat recent o încercare ciudată de a se autointitula noul Iisus Hristos și de a se poziționa la nivel religios în legătură cu războiul din Ucraina. Dar, în realitate, un...
#razboi Ucraina, #contraofensiva, #contraofensiva ucraina, #ministrul apararii , #Razboi Ucraina
Comentarii