Adolf Hitler declanșa pe 22 iunie 1941 Operațiunea Barbarossa, când Germania nazistă invada Uniunea Sovietică, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acum, după 83 de ani, are loc coșmarul rușilor care fug în propria lor țară, de atacul fulgerător al Ucrainei. Putin nu mai este capabil să protejeze populația, care povestește că totuși ”mai există oameni care te ajută să nu înnebunești”.
Realitatea a 130.000 de ruși strămutați din regiunea Kursk și un răspuns oficial haotic al Moscovei ar putea începe să pună la punct linia oficială, conform căreia Rusia se îndreaptă constant spre o victorie imaginară, potrivit The New York Times.
Familiile de ruși din regiunea Kursk care fugeau de trupele ucrainene invadatoare au căutat adăpost de străini. Părinții ruși se temeau că copiii lor ar putea fi trimiși în luptă pentru prima dată.
Țara vestică în pericol, unde românii sunt a doua minoritate: ”Risc major” din cauza Rusiei
Iar într-o întâlnire televizată de criză de luni, președintele Vladimir Putin al Rusiei a răsfoit un carnet alb, citind cu voce tare din notele scrise de mână, sugerând că consilierii săi nu au avut timp să scrie un discurs pentru el, așa cum o fac de obicei.
Incursiunea surpriză a Ucrainei într-o fărâmă din regiunea Kursk a Rusiei de săptămâna trecută nu a schimbat cursul general al războiului, dar a dat deja o lovitură dincolo de cele câteva sute de mile pătrate de Rusia, pe care Ucraina le controlează acum: a împins un guvern și o societate rusă, care se adaptaseră în mare măsură războiului într-o nouă fază de improvizație și incertitudine.
Putin nu a spus nimic despre incursiune la întâlnirea cu oficialii de securitate și regionali, o întâlnire tensionată în care președintele l-a certat la un moment dat pe guvernatorul Kursk pentru că a dezvăluit adâncimea și amploarea înaintării Ucrainei în Rusia. În apropierea graniței, unde, spun autoritățile, peste 130.000 de persoane au fugit sau au fost evacuate, oficialii regionali au părut nepregătiți pentru criză, ceea ce a făcut ca inițiativele de ajutor la nivel local să intre în acțiune.
Experții avertizează, pericol major: O boală gravă face prăpăd, crește cu 94% în toată lumea
O figură a opoziției, Lev Shlosberg, din orașul vestic Pskov, a comparat starea societății ruse cu adunarea magmei sub un vulcan, în care nu era clar când și cum va izbucni la suprafață.
A vrut să-l înfrunte pe Putin
„Evenimentele actuale, desigur, intensifică criza”, a spus Shlosberg într-un interviu telefonic. „Dar nu știm unde și cum va ajunge această energie a nemulțumirii.” În orașul Kursk, la aproximativ 50 de mile de granița în care a invadat Ucraina, politicianul Ekaterina S. Duntsova a descris întâlnirea cu oameni la un adăpost, care erau atât de dezorientați de a trebui să fugă încât „speră că totul este un fel de vis”.
Duntsova, într-un interviu telefonic, a spus că o femeie i-a spus că a fost la adăpostul dintr-un cămin universitar din „prima zi de război”. S-a dovedit că ea se referea la începutul incursiunii Ucrainei săptămâna trecută. „Deci, ce s-a întâmplat înainte de atunci?” Duntsova a spus că a primit un răspuns clar. „Înainte de atunci, ne trăiam viața.”
Ekaterina Duntsova, jurnalist, a încercat să candideze împotriva lui Putin la alegerile prezidențiale din Rusia din acest an pe o platformă anti-război, dar a fost interzisă de la vot. Acum, ea conduce un efort de voluntariat pentru a ajuta rezidenții strămutați din Kursk, în timp ce avertizează că jena incursiunii Ucrainei nu poate duce la schimbări politice în Rusia, deoarece puțini oameni ar îndrăzni să vorbească.
Panica lui Putin ivită după invazia Ucrainei: Noua mutare care anunță retragerea trupelor Rusiei
„Tăcerea este mântuire”, a spus ea, la scurt timp după ce o sirenă de raid aerian s-a auzit în fundal. „Trăim conform lui Orwell.” Pentru rușii care se opun războiului, a ajuta oamenii care fug de luptă a devenit o modalitate de a simți că aceștia acționează fără a risca să fie arestați.
În orașul Oryol, la aproximativ 80 de mile nord de Kursk, o croitoreasă pe nume Anastasia, în vârstă de 36 de ani, a spus că a ajutat să găsească locuințe pentru două familii.
„Când trăiești într-un coșmar, este foarte important să vezi că în jurul tău există și oameni care te ajută”, a spus Anastasia, care a cerut ca numele ei să nu fie dezvăluit, pentru siguranța ei. „Te ajută să nu înnebunești.”
Dincolo de potențiala implicare a recruților, analiștii au prezis că efortul de a alunga trupele ucrainene din Kursk ar putea împiedica în cele din urmă ofensiva Rusiei în estul Ucrainei.