Suma incredibilă pe care rușii o plătesc zilnic pentru a susține războiul lui Putin în Ucraina

Duminica, 15 Septembrie 2024, ora 15:12
6463 citiri
Suma incredibilă pe care rușii o plătesc zilnic pentru a susține războiul lui Putin în Ucraina
Tanc rusesc T 90 FOTO / Ministerul rus al Apărării

Site-ul BulgarianMilitary.com a atras atenția asupra costurilor în creștere ale războiului obsesiv al președintelui rus Vladimir Putin, în Ucraina, conflict aflat acum în al treilea an.

Raportul se bazează pe cifrele prezentate de Janis Kluge, un cercetător de la Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) din Germania - Institutul pentru afaceri internaționale și de securitate din Berlin.

Kluge a realizat o defalcare detaliată a cheltuielilor de apărare în cadrul bugetului Federației Ruse pentru primii doi ani și jumătate de război în Ucraina.

Potrivit raportului, în prima jumătate a anului 2024, Rusia a alocat o sumă extraordinară de 5,3 trilioane de ruble (59 de miliarde de dolari) pentru cheltuieli cu personalul și echipamentele militare. Aceasta reprezintă cu aproximativ 36% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut și echivalează cu o cheltuială zilnică de 29 de miliarde de ruble (319 milioane de dolari) sau 1,2 miliarde de ruble (13,2 milioane de dolari) pe oră.

Kluge a încercat să pună aceste cifre în context comparându-le cu principalele domenii de cheltuieli sociale ale Rusiei. Aceste cheltuieli reprezintă de aproape o dată și jumătate bugetul anual pentru programul național de sprijinire a economiei, de trei ori bugetul pentru întregul sistem național de învățământ superior, de 18 ori bugetul anual pentru proiectele naționale de sănătate și de 90 de ori bugetul regional total pentru Republica Tuva.

În ceea ce privește achiziționarea de arme și echipamente, s-a înregistrat o creștere de 54% față de 2023 și o creștere uluitoare de 126% față de 2022. Kluge subliniază, de asemenea, o creștere de la an la an a cheltuielilor secrete pentru sistemele de arme de primă linie, care în 2024 au ajuns la peste 1 trilion de ruble (11 miliarde de dolari) pe trimestru, scrie kyivpost.com

Costurile cu personalul pentru armată au crescut în mod similar, în primul rând din cauza necesității de a finanța stimulentele utilizate pentru a atrage „voluntari” și soldați contractuali pentru a evita recurgerea la mobilizarea forțată pentru a compensa pierderile din prima linie. Acestea au crescut cu peste 25 % față de anul trecut și cu 175 % din 2021.

Un alt domeniu care a înregistrat o creștere dramatică este cel al cheltuielilor pentru cooperarea tehnico-militară externă, mare parte din acestea provenind din achiziționarea de muniții și rachete din Iran, Coreea de Nord și din alte țări. Kluge estimează că Rusia a cheltuit aproximativ 270 de miliarde de ruble (29,7 miliarde de dolari) în prima jumătate a anului.

Dacă scade prețul petrolului, Putin are o problemă

În timp ce aceste cheltuieli militare substanțiale pot fi pe placul susținătorilor războiului și oferă o imagine falsă a creșterii PIB-ului Rusiei, oamenii obișnuiți încep să sufere greutăți economice și vor observa în cele din urmă deteriorarea finanțării sectorului social.

Rusia și-a stabilit bugetul de apărare pentru 2024 la 10,8 trilioane de ruble (119 miliarde de dolari), echivalentul a aproape 30% din cheltuielile naționale totale. Kluge estimează că cheltuielile militare reale în acest an ar putea ajunge la 13,3 trilioane de ruble (146 miliarde de dolari) sau mai mult, reprezentând aproape 8% din PIB.

Singura soluție salvatoare pentru Rusia în încercarea de a gestiona acest nivel halucinant de cheltuieli militare a fost venitul din gaz și petrol, care a menținut bugetul federal în excedent pentru patru din primele opt luni ale acestui an. Cu toate acestea, prețurile petrolului sunt în prezent în scădere, țițeiul rusesc Urals coborând sub 60 de dolari pe baril în septembrie, o scădere de 18% față de prețul din august.

Kluge a declarat că bugetul pentru 2025 al Moscovei, care depinde în mare măsură de veniturile din petrol, se bazează pe un preț estimat de 70 de dolari pe baril, banca comercială rusă Rosbank avertizând că scăderea probabilă a prețurilor petrolului „cu siguranță nu va fi confortabilă pentru bugetul federal”.

Pe măsură ce prețul petrolului scade, este foarte posibil ca Rusia să se lupte pentru a-și menține cerințele de finanțare militară anticipate pentru războiul din Ucraina fără reduceri și mai mari, mai profunde, ale cheltuielilor socio-economice.

S-ar putea ca problemele financiare, la fel de mult ca și politica sau acțiunea militară, să încurajeze o mișcare către pace, supun experții.

Forțele ruse sunt la mai puțin de 7 km de orașul Pokrovsk, important centru logistic pentru forțele ucrainene
Forțele ruse sunt la mai puțin de 7 km de orașul Pokrovsk, important centru logistic pentru forțele ucrainene
Forțele ruse se află la mai puțin de 7 kilometri de periferia orașului Pokrovsk din regiunea Donețk a declarat vineri, 4 octombrie, Serhii Dobriak, șeful administrației militare din...
Putin și familia tradițională. Creșterea demografică a intrat într-o fază represivă în Rusia: ”Corpul se transformă într-un bun public”
Putin și familia tradițională. Creșterea demografică a intrat într-o fază represivă în Rusia: ”Corpul se transformă într-un bun public”
Ceea ce vrea Kremlinul de la ruși se reduce acum la două lucruri: bărbații ar trebui să se înroleze în armată, iar femeile ar trebui să aibă mai mulți copii. În ultimele luni,...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #cheltuieli, #buget Aparare, #rusi , #Razboi Ucraina
  1. A început războiul contestațiilor. Geoană, Ciucă și Șoșoacă, pe lista Curții Constituționale
  2. Deșertul Sahara s-a înverzit. Oamenii de știință încearcă să înțeleagă dacă acest lucru va deveni o regulă VIDEO
  3. Autoritățile din Ucraina au confiscat 5 milioane de euro cash de la o funcționară care dădea scutiri medicale împotriva mobilizării
  4. Traficanți de droguri, reținuți după ce au adus zeci de kilograme de canabis din Spania. Metoda folosită
  5. Atacul masiv cu rachete al Iranului asupra Israelului ar fi nimic față de ce poate face China. Sistemele antirachetă de care dispun SUA și aliații săi din Pacificul de Vest
  6. Importanța alegerilor din Republica Moldova, de la finalul lunii octombrie. Cum vrea Rusia să schimbe cursul lumii ANALIZĂ
  7. Proiect pentru reducerea abandonului universitar: învățământ dual, centre pentru orientarea în carieră. Promisiunile ministrei Educației
  8. Decizie surprinzătoare a judecătorilor europeni. „Poliția poate accesa telefoanele oamenilor și când nu sunt suspectați de infracțiuni grave”
  9. ”Omenirea avansează către un teritoriu politico-militar neexplorat”. Avertismentul unui oficial de la Kremlin pentru Occident
  10. Şapte persoane au fost reţinute în București pentru trafic de droguri. Ilegalitățile aveau loc în casa liderului grupării