Cotitură pentru Ucraina după victoria lui Trump. Experții dezvăluie noul plan contra lui Putin

Vineri, 08 Noiembrie 2024, ora 00:36
8835 citiri
Cotitură pentru Ucraina după victoria lui Trump. Experții dezvăluie noul plan contra lui Putin
Zelenski nu are o relație foarte bună cu Trump FOTO: Facebook/FlorianPhilippot

Cu Donald Trump pregătit să intre la Casa Albă pentru al doilea mandat al său în ianuarie 2025, după o victorie emfatică în alegerile prezidențiale, Ucraina se află într-un punct de cotitură în războiul cu Rusia. Experții occidentali susțin că, dincolo de retorica lui Trump de a ”pune capăt războiului într-o zi”, el va dori cu abnegație să-l învingă pe Putin, pentru ca America să fie din nou mare în ochii lumii.

Analiștii cred că nuanțele vor însemna mult pentru SUA legat de Ucraina, iar acestea prevăd o cale a Kievului spre NATO, dar și cu posibile sacrificii. Însă câștigurile Rusiei nu pot fi inversate peste noapte, chiar dacă Trump ar vrea și de aceea el va veni cu elemente surpriză pentru Kremlin, potrivit Newsweek.

În timpul campaniei sale, Trump a susținut că ar putea pune capăt războiului într-o zi, forțând cele două părți să cadă de acord asupra unei înțelegeri de pace. Președintele ales republican consideră că SUA trimit prea mulți bani în Ucraina sub formă de ajutor militar.

Vești foarte proaste pentru SUA: Un gigant american primește o grea lovitură din China

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că nu numai că dorește să respingă definitiv invazia Rusiei, ci vrea și să recucerească teritoriile pierdute în fața președintelui rus, Vladimir Putin, din 2014, inclusiv Crimeea și Donbasul.

Victoria lui Trump face ca ambele scenarii să pară și mai puțin probabile decât înainte. Așadar, victoria lui Trump ar putea costa războiul Ucrainei? Publicația americană citată a întrebat mai mulți experți în geopolitică legat de această problemă.

Fabrice Pothier, CEO la Rasmussen Global, susține că ”un lucru pe care îl știm despre Donald Trump este că nu vrea să fie văzut că a făcut o afacere proastă. Dacă îi înmânează lui Putin o victorie, aceasta ar fi văzută ca o înfrângere umilitoare pentru Statele Unite – și nu ar vrea să facă asta”.

Descoperire surprinzătoare, o băutură e bună pentru inimă și creier: Conține o substanță miraculoasă pentru corp

El crede că ”dacă vrea să facă America din nou mare în ochii lumii, trebuie să fie mai îndrăzneț decât Biden: prin aducerea Ucrainei în NATO, ca fundament al unui acord de pace”.

Stephen M. Walt de la Harvard Kennedy School consideră că ”victoria lui Trump îi va slăbi considerabil Ucrainei poziția de negociere, totuși va trebui să accepte un rezultat și mai rău decât ar fi putut obține cu Harris în funcție”.

Charles Kupchan, expert la Council on Foreign Relations, susține că ”Ucraina ar trebui să colaboreze acum cu Statele Unite și aliații săi din NATO pentru a ajunge la un plan diplomatic pentru încheierea războiului. Dacă Rusia refuză să treacă de pe câmpul de luptă la masa negocierilor, cel puțin atunci ar fi clar că Rusia nu are niciun interes în pace. O astfel de intenție l-ar ajuta pe Trump să continue să ofere sprijin Ucrainei”.

Cea mai puternică țară lovită de o criză fără precedent. 800.000 de români suferă, declin în 3 domenii majore

În schimb, Barry R. Posen, profesor la MIT, afirmă că ”este clar de câteva luni că este puțin probabil ca Ucraina să-și recupereze teritoriile pierdute prin acțiuni militare. Rusia este prea puternică. Într-adevăr, Ucraina pierde mai mult teritoriu chiar și acum”.

Odată cu alegerea lui Trump, ideea de a inversa câștigurile Rusiei pare cu totul neplauzibilă. Ucraina poate continua să-și apere cea mai mare parte a teritoriului rămas, cu ajutorul celorlalți aliați ai săi, dar va primi doar un ajutor modest din partea SUA. De asemenea, este probabil ca Trump să fie într-adevăr dispus să negocieze cu Rusia „despre Ucraina, fără Ucraina”.

James Carafano, consilier la Fundația Heritage, crede că ”o Ucraina liberă și sigură este în interesul Americii. Președintele Trump vrea să înceteze luptele, la fel și ucrainenii. Vrea să fie reconstruită țara. La fel și ucrainenii. Cred că interesele vor converge. Cea mai mare parte a preocupărilor conservatoare din SUA a fost că nu există un plan și un președinte care să-și asume riscul. Asta se schimbă acum”.

NASA dezvăluie evenimente misterioase din satelit: ”Se întâmplă ceva grav” în Marea Neagră, lângă România FOTO

Profesorul Mark Webber, de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, afirmă că ”pur și simplu este prea devreme pentru a spune ceva concret. Trump este un sceptic față de război și are o relație proastă cu Zelenski. Dar relația cu Putin este exagerată.

De asemenea, nu va dori să fie învins de Putin. Prin urmare, punctul meu de vedere este împotriva narațiunii comune a lui Trump ca un pacificator”.

Patru scenarii sunt pe masă în SUA pentru Ucraina: Cum poate Trump să-l înfunde pe Putin
Patru scenarii sunt pe masă în SUA pentru Ucraina: Cum poate Trump să-l înfunde pe Putin
Președintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit pe fostul general-locotenent al armatei americane Keith Kellogg ca reprezentantul său special pentru Ucraina și Rusia. Experții susțin că...
Un magnat rus din preajma lui Putin dezvăluie: ”Va exista o zonă în care nimeni nu va mai intra vreodată”
Un magnat rus din preajma lui Putin dezvăluie: ”Va exista o zonă în care nimeni nu va mai intra vreodată”
Magnatul rus Konstantin Malofeyev, care este devotat cauzei lui Vladimir Putin, dezvăluie într-un interviu care sunt discuțiile de culise legate de Trump, generalul Keith Kellongg și despre...
#razboi Ucraina, #Trump Putin, #Trump Ucraina opozitie, #ucraina rusia, #SUA Rusia, #trump zelenski , #Razboi Ucraina
  1. Elon Musk agită apele în Marea Britanie. Cel mai bogat om din lume respinge zvonurile că va face o donație uriașă pentru populistul Nigel Farage
  2. Putin dă Belarusului mult lăudatele rachete hipersonice Oreșnik, iar Lukașenko va stabili „țintele”
  3. Bătălia pentru insulele Niprului. Moscova pregătește o ofensivă majoră în sudul Ucrainei
  4. Poliția italiană a arestat o călugăriță pentru legăturile acesteia cu mafia. Era legătura 'Ndrangheta cu membrii grupării aflați în închisoare
  5. Ce se ascunde în spatele crizei din Georgia?
  6. NATO pregătește o flotă de drone maritime pentru a apăra infrastructura subacvatică critică
  7. Cum au neutralizat avioanele F-35 israeliene apărarea antiaeriană a Iranului
  8. Fake news: Este fals că angajaţii MAI nu ar fi plătiţi pentru ziua lucrată la alegerile prezidenţiale
  9. Elon Musk a cheltuit peste un sfert de miliard de dolari pentru a susţine campania electorală a lui Trump
  10. Ministrul Apărării dezminte categoric zvonurile. Nu facem armata obligatorie, nu trimitem militari români în Ucraina