Covorașele de cauciuc reprezintă cea mai recentă soluție găsită de ruși pentru a-și proteja tancurile de atacurilor dronelor de pe câmpul de luptă din Ucraina.
Postul de televiziune al Ministerului rus al Apărării, TV Zvezda, a informat că un nou lot de tancuri T-90 au plecat cu trenul de la uzina Uralvagonzavod și se îndreaptă spre frontul din Ucraina. Din imagini se observă că vehiculele au fost echipate cu covorașe din cauciuc ranforsat care acoperă spațiul dintre turela tancului și carenă, precum și gurile de aerisire ale motorului din spate. Se spune că aceasta este cea mai recentă măsură antidronă instalată de producător.
Timp de mai bine de un secol, tancul a dominat câmpul de luptă, însă în timpul războiului declanșat de invazia la scară largă a Rusiei din 2022, această poziție dominantă a fost uzurpată de dronele ucigașe. Unele surse susțin că dronele cu vedere la prima persoană (FPV) sunt acum responsabile pentru două treimi din pierderile de tancuri ale Moscovei.
Acest lucru a determinat comandanții militari ruși și ucraineni să caute contramăsuri la amenințarea reprezentată de dronele FPV, care continuă să devină din ce în ce mai eficiente, prin îmbunătățiri tehnologice cu încărcături explozibile utile mai mari, în mâinile unor piloți din ce în ce mai pricepuți.
Contramăsurile inițiale urmăreau să împiedice încărcătura explozivă a dronelor să străpungă învelișul, determinându-le să se activeze mai devreme, la distanță de tanc.
Astfel, rușii au amplasat cuști pentru a proteja turelele tancurilor acolo unde blindajul era cel mai subțire, mărind și extinzând aceste „cuști de protecție” pentru a acoperi și înconjura întregul tanc. Este posibil ca acestea să fi redus efectul inițial al unui atac cu dronă, dar cu prețul limitării vizibilității și utilizării armamentului principal de către echipajele tancurilor. De asemenea, pe rețelele de socializare au apărut numeroase videoclipuri și imagini cu tancuri rusești în flăcări echipate cu astfel de cuști de protecție.
Un purtător de cuvânt al armatei ruse a dat o explicație pentru acest lucru: „În timpul operațiunilor, aceste structuri metalice se deformează, se rup și își pierd proprietățile de protecție”.
Următoarea etapă, de la începutul lunii aprilie, a fost înlocuirea sau consolidarea apărării oferite de cuști cu cutii metalice solide pentru a le proteja de atacurile dronelor - așa-numitele tancuri „țestoase” sau „hambare”. Încă o dată, nivelul de protecție îmbunătățit a venit cu efecte negative asupra tancului ca armă.
În același timp cu utilizarea acestui blindaj secundar improvizat, s-au făcut încercări de a monta echipamente de contramăsuri de război electronic (EW) pe tancurile rusești, cum ar fi sistemele de contra-drone Volnorez (Breakwater) și Arena-M.
Volnorez funcționează prin emiterea de interferențe de radiofrecvență (RF) care perturbă semnalele de control dintre dronă și operatorul său, forțând-o fie să aterizeze, fie să plutească în derivă până când este doborâtă sau bateria i se epuizează. Arena-M este un sistem de protecție activ care lansează unul dintre cele 26 de proiectile interceptoare de la bord dacă o amenințare care călătorește cuveze între 240 și 2.400 km/h se apropie la 50 de metri de tanc.
Se știe că cele mai recente drone ucrainene încorporează inteligența artificială (AI) și alte tehnologii care depășesc efectele bruiajului și permit tot mai mult FPV-urilor să funcționeze independent de operator dacă legătura este întreruptă.
Covorașele de cauciuc întâlnite pe noile T-90 reprezintă o încercare de a produce o soluție rentabilă, ușor de montat și, din perspectiva echipajului tancului, viabilă. Rămâne de văzut cât de eficiente vor fi acestea, dacă vor rezista la uzura operațiunilor și utilizării de zi cu zi. Pare mai probabil ca acestea să dea încredere și să ridice moralul echipajului tancului decât să le maximizeze șansele de a supraviețui unui atac cu dronă FPV sau atacurilor multiple, scrie Kyiv Post.
Partea frumosa sunt cutiile si... Vezi tot