După începutul invaziei liderului de la Kremlin din 24 februarie 2022, în Ucraina, Occidentul a trecut la impunerea unor pachete de sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, criza provocată Rusiei de aceste măsuri începe să-l lovească necruțător pe Putin.
Astfel, colosul energetic Gazprom UK, aflat în proprietatea guvernului rus, se prăbușește cu 91%, având o scădere dramatică a profitului său din Marea Nordului.
Filiala Gazprom din Marea Britanie a anunțat că profitul său înainte de impozitare a scăzut cu peste 91%, de la 45 de milioane de euro (50 de milioane de dolari) în 2022 la doar patru milioane (4,4 milioane de dolari) anul trecut, potrivit The Telegraph.
Firma a plătit dividende de 1,7 milioane de euro (1,9 milioane de dolari) către societatea-mamă din Rusia printr-o filială olandeză, o scădere bruscă față de 41 de milioane (45 de milioane de dolari) în anul precedent.
Lovitura secolului pe care o primește Ucraina: Mutarea lui Putin care schimbă istoria țării vecine
Din 2020, Gazprom UK extrage gaze din zăcământul Sillimanite - aflat în apele britanice și olandeze - într-un joint venture cu compania germană Wintershall. Cu toate acestea, în martie, a dezvăluit planuri de reducere a afacerilor, la doi ani după invazia Ucrainei de către Putin, care a declanșat o serie de sancțiuni occidentale ce au împiedicat grav exporturile țării.
Aceste cifre apar ca urmare a unui raport lansat în această vară de către cei mai mari economiști ai companiei, care avertizează că este puțin probabil ca veniturile să depășească nivelurile de dinainte de război pentru cel puțin un deceniu. Astfel, exporturile de gaze către Europa abia atingând valoarea de o treime din nivelurile de dinainte de război până în 2035.
Filiala companiei Gazprom din Marea Britanie a beneficiat de o creștere a prețurilor la energie declanșată de război, ceea ce i-a permis companiei, cel mai mare contribuabil al Rusiei, să canalizeze milioane la Kremlin în 2021 și 2022.
Filialele din Marea Britanie, care și-au depus actele cu o zi după termenul limită, și-au dezvăluit situația financiară la câteva luni după ce compania lor-mamă a înregistrat prima pierdere anuală în mai bine de două decenii din cauza unei reduceri a comerțului cu gaze naturale cu Europa.
„Scăderea profiturilor se datorează în primul rând unei scăderi a volumelor de producție”, a precizat filiala din Marea Britanie în raportul său.
De asemenea, situațiile financiare au indicat că o parte semnificativă a câștigurilor companiei a fost redusă de taxa pe profitul energetic, introdusă de Rishi Sunak în timpul mandatului său de premier, taxele plătite în valoare de 2,9 milioane de lire sterline de la începutul impozitului în mai 2022.
În Rusia, pe fondul tensiunii financiare a războiului, Putin a impus o taxă suplimentară pe producție pentru Gazprom, care va dura până în 2025. Gazprom, de la dizolvarea Uniunii Sovietice, s-a numărat printre titanii corporativi ai Rusiei; cu toate acestea, cele mai recente date indică o scădere semnificativă.
„Principalele consecințe ale sancțiunilor pentru Gazprom și industria energetică sunt scăderea volumelor de export, care vor reveni la nivelul din 2020 nu mai devreme de 2035”, se susține în document.