Criza mondială determinată de Putin: Cum este lovită masiv lumea, inclusiv România

Sambata, 11 Iunie 2022, ora 02:30
4122 citiri
Criza mondială determinată de Putin: Cum este lovită masiv lumea, inclusiv România
Putin a declanșat criza mondială, prin creșterea prețurilor din toată lumea FOTO: FT

În martie 2022, părea o prostie afirmația lui Joe Biden care a numit inflația persistentă drept ”creșterea prețurilor lui Putin”. Dar acum, după mai bine de 100 de zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia, ”furia” liderului de la Kremlin, de a cuceri țara vecină, a avut cel mai pronunțat efect asupra prețurilor globale din orice evoluție geopolitică de la șocurile petroliere din anii ’70.

Un nou raport al OECD compară previziunile actuale privind inflația, creșterea economică, veniturile și standardele de viață cu previziunile de la asfârșitul anului 2021. Totul s-a schimbat, iar criza lovește întreaga economie mondială, impactul este unul puternic, iar perspectiva este una tot mai negativă, potrivit Yahoo Finance.

Prognoza de inflație ante-război era pentru cele 38 de țări membre ale OECD a fost de 4,4%, iar acum ea s-a dublat la 8,8%. Statele Unite se luptă cu o inflație de 8,3%, dar se descurcă mai bine decât alte țări.

Țările din Europa de Est, precum Polonia, Letonia, Estonia, ajung să aibă o inflație cu două cifre. Să spunem că Banca Națională a României a prognozat și pentru țara noastră o inflație de 12,5% în 2022.

Lumea ar putea intra într-un haos global. De ce prelungește Putin războiul din Ucraina. Analiză Bloomberg

Marea Britanie are prognoza la 8,8%, iar Turcia a crescut de la 24%, înainte de război, la 72% în prezent. Astfel, războiul Rusiei din Ucraina provoacă dureri economice aproape peste tot în lume din câteva motive.

Sancțiunile SUA și UE împotriva Rusiei, provoacă daune colaterale. Piețele petrolului ar putea deveni mai strânse, iar prețurile s-ar putea mări. Europa vrea să elimine treptat 90% din achizițiile de petrol ale Rusiei până la sfârșitul anului 2022.

Creșterile prețurilor din energie măresc și costurile altor produse, inclusiv cele necesare, cum ar fi cele alimentare. OECD numește colapsul mondial alimentar o ”criză a costului vieții”.

Cum au înșelat Putin și Rusia Occidentul, decenii la rând: Un diplomat american dezvăluie adevărul

Rusia se confruntă și ea cu inflație, iar unele produse s-au scumpit cu 50-60% mai mult decât înainte de război.

Dar toate aceste creșteri de prețuri și criza mondială economică, nu îl deranjează pe Putin, iar unii analiști susțin că destabilizarea țărilor care încearcă să pedepsească Rusia cu sancțiuni, face parte din strategia sa de război.

Putin știe că ar putea deveni mai dificil din punct de vedere politic să fie menținute sancțiunile contra Rusiei, atunci când acestea provoacă costuri dureros de mari la energie și alimente, pentru consumatorii care nu sunt obișnuiți cu astfel de greutăți.

În acest sens, sancțiunile occidentale sunt o bătălie de uzură în care Rusia speră să arate că poate suporta mai multă durere și mai multă vreme, decât statele care încearcă să o pedepsească.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Cancelarul german afirmă că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german...
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace. „Discuţiile cu Zelenski sunt un nonsens”
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe a declarat vineri, 19 aprilie, că Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite...
#razboi Ucraina, #putin, #criza razboi, #criza mondiala, #criza economica, #cresterea preturilor, #criza economica mondiala , #Razboi Ucraina