„Dau foc la propriile tranșee pentru ca Putin să nu câștige acest război". Cum ajută soldații ruși armata ucraineană

Duminica, 13 Octombrie 2024, ora 16:04
10322 citiri
„Dau foc la propriile tranșee pentru ca Putin să nu câștige acest război". Cum ajută soldații ruși armata ucraineană
Atac ucrainean la Sevastopol FOTO X/Nexta

Serviciile secrete ucrainene au mii de agenți în interiorul armatei ruse. Mai mult de două mii dintre aceștia sunt reprezentanți ai mișcării de gherilă ATEȘ, creată în Crimeea ocupată de ruși în vara anului 2022.

Potrivit The Telegraph, aceștia desfășoară nu doar misiuni de spionaj, ci și de sabotaj.

„Suntem în continuă creștere. Aproape de la început, ni s-au alăturat soldați ruși care ne-au ajutat să obținem informații atât pe linia frontului, cât și în spate, în Crimeea și Rusia. Dar acum asistăm la o creștere semnificativă a numărului de soldați ruși care se alătură rândurilor noastre. Ei sunt principalul instrument de susținere a luptei noastre, îndeplinind sarcini importante de sabotaj și recunoaștere”, a declarat purtătorul de cuvânt al mișcării.

Potrivit purtătorului de cuvânt, pe câmpul de luptă, rușii furnizează ucrainenilor informații privind mișcările trupelor, aprovizionarea cu arme și muniții, precum și localizarea comandanților și a posturilor de comandă.

Pe aerodromuri, aceștia raportează cu privire la tipul, numărul și starea aeronavelor, precum și cu privire la sistemele de apărare antiaeriană, programele de zbor și depozitele de combustibil și muniție.

Cei implicați în operațiuni cu risc ridicat avariază echipamente și arme, sabotează vehicule militare și le incendiază pentru a-și deteriora și expune propriile poziții.

Unul dintre recruții ruși a povestit jurnaliștilor cum a incendiat tranșeele unității sale militare ruse de pe malul stâng al râului Dnipro în luna iulie.

Focul s-a extins la adăpostul unei unități învecinate, iar el și-a văzut camarazii arzând de vii în timp ce încercau în zadar să salveze muniție și arme.

„A fost panică, fum gros de la incendiu și bombardamente din partea ucraineană. În timp ce încercau să stingă focul și să salveze alimente și arme, incendiul s-a extins la o zonă mai mare. Mulți soldați au suferit arsuri”, a declarat recrutul, al cărui nume nu a fost dezvăluit de The Telegraph.

Rusul a fost recrutat recent de ATEȘ. Pe canalul său de Telegram, mișcarea a raportat că incendiul a afectat puternic tranșeele și adăposturile ambelor unități, a distrus mai multe depozite și majoritatea proviziilor. De asemenea, 20 de soldați au suferit arsuri grave.

Potrivit soldatului, el va face tot posibilul pentru a-și continua activitatea împotriva regimului Putin.

Rusia intensifică măsurile de contrasabotaj

La rândul său, Rusia intensifică măsurile de contrasabotaj pentru a vâna agenții ATEȘ și pentru a organiza procese demonstrative ale presupușilor sabotori. Mișcarea nu a comentat numărul gherilelor reținute.

Un alt militar rus recrutat de grup lucrează la o bază aeriană situată la câteva sute de kilometri de frontiera ucraineană, urmărind mișcările avioanelor și livrările de arme.

Aerodromul, pe care agentul îl descrie ca fiind „unul dintre cele mai mari aerodromuri pregătite de luptă din Rusia”, găzduiește unele dintre cele mai avansate avioane de luptă rusești, responsabile pentru lansarea regulată de rachete asupra orașelor ucrainene.

„Eu sunt ochii și urechile ATEȘ aici”, a declarat soldatul pentru The Telegraph.

El este conștient că aceasta este o activitate riscantă care poate duce la acuzații de trădare și zeci de ani de închisoare.

„Dar înțeleg ce este rău și ce este bine. Din păcate, țara mea a ales calea răului”, a spus el.

El spune că este urmărit în permanență în interiorul bazei - contrainformațiile militare operează în cadrul acesteia. În același timp, el crede că nu este singurul de acolo care ajută Ucraina.

Luna trecută, el a transmis informații despre redistribuirea bombardierelor de luptă Su-34 către alte aerodromuri din adâncul Rusiei, despre care a spus că au devenit ulterior ținte ale Ucrainei.

„Fiecare informație pe care o împărtășesc accelerează sfârșitul acestui război nedrept”, a spus militarul rus.

Principala țintă a ATEȘ rămâne Crimeea ocupată

Cu toate acestea, principala țintă a ATEȘ rămâne Crimeea ocupată, unde Ucraina și-a intensificat eforturile în ultimele 12 luni pentru a face peninsula inutilizabilă pentru trupele ruse.

Potrivit purtătorului de cuvânt al mișcării, cea mai mare realizare a acestora în care a fost implicat un soldat rus a fost distrugerea cartierului general al Flotei Mării Negre din Sevastopol.

În septembrie anul trecut, o lovitură cu rachetă Storm Shadow a ucis 32 de ofițeri ruși. „ATES susține că unul dintre agenții săi interni a furnizat detalii cu privire la o întâlnire planificată a conducerii flotei și că Ucraina a folosit informațiile pentru a-și programa lovitura.

Al treilea agent intervievat este un etnic rus care locuiește în Crimeea ocupată și monitorizează sosirile și plecările din portul Kavkaz, situat într-un loc strategic din strâmtoarea Kerci, care separă peninsula de Rusia.

Este unul dintre cele mai mari puncte de ieșire ale Rusiei la Marea Neagră, deservind nave pentru export și furnizarea de combustibil către Crimeea.

După ce s-a alăturat ATEȘ în primăvara anului 2023, el a început să transmită informații despre oră, locație, numărul de vehicule, cantitatea de combustibil, precum și numărul de camioane care transportă combustibil și alte informații importante.

După cum a recunoscut bărbatul, se întreabă adesea cât de rău ar putea fi torturat dacă ar fi prins, în ce subsol ar fi aruncat sau ce s-ar întâmpla cu familia sa. Cu toate acestea, angajamentul său față de cauză, a spus el, este mai puternic.

La 31 mai anul acesta, el a fost martor al roadelor muncii sale - o explozie masivă cauzată de rachete ucrainene care au lovit un feribot și un depozit de petrol din port.

O altă lovitură, mai puternică, a fost dată la 22 august, când un feribot care transporta combustibil și arme către Crimeea s-a scufundat. Acest atac a contribuit la crearea unei penurii de combustibil în peninsulă.

Agentul știe că și alte persoane, necunoscute lui, au ajutat la transmiterea informațiilor, dar este totuși mândru de munca sa. „Văd cu proprii mei ochi eficiența cooperării mele cu mișcarea. Voi continua să ofer toată asistența posibilă pentru a obține victoria asupra armatei ruse”, a conchis el, citat de The Telegraph.

Rusia pregătește un nou atac cu racheta Oreșnik. Avertismentul americanilor
Rusia pregătește un nou atac cu racheta Oreșnik. Avertismentul americanilor
Rusia ar putea lansa în următoarele zile o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, Oreșnik, către Ucraina, potrivit Bloomberg. Un oficial american a adăugat că liderul de la...
Artileria ucraineană a stabilit un nou record. A lovit o țintă aflată la 70 de kilometri, folosind un sistem primit de la o țară vecină
Artileria ucraineană a stabilit un nou record. A lovit o țintă aflată la 70 de kilometri, folosind un sistem primit de la o țară vecină
Artileria ucraineană a stabilit un adevărat record cu sistemul de artilerie Krab, reușind să lovească o țintă la o distanță de 70 km. Această performanță a fost posibilă grație...
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #miscarea ates, #Crimeea, #sabotaj , #Razboi Ucraina
  1. Percheziții la două primării într-un dosar de ucidere din culpă. Vor fi audiate 5 persoane
  2. Elev cu degetele zdrobite, după ce o petardă i-a explodat în mână
  3. Grindeanu, după aderarea completă la Spațiul Schengen: "Timpii de staționare în frontiere se reduc cu 30 de minute pentru fiecare tren"
  4. Soldații ucraineni au luat cu asalt un grup de militari ruși ascunși în tranșee. „Ieși afară, prostule!” VIDEO
  5. Preşedinta Comisiei Europene, după intrarea României și Bulgariei în Schengen: „Pe deplin acolo unde vă este locul”
  6. Elena Lasconi, prima declarație privind aderarea completă a României la Schengen: ”Votul de azi e un gest de dreptate pentru români”
  7. Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: "O decizie așteptată prea mult timp de către noi toți"
  8. România aderă oficial la spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025. Aplauze la Bruxelles în momentul semnării VIDEO
  9. Cum a renăscut un sat săsesc distrus de Ceaușescu: „Păstrarea acestei moșteniri este o victorie asupra regimului comunist”
  10. Cine este românul care a luat marele premiu la Loto. Instalatorul din Iași a dezvăluit că a mai câștigat anterior