Ucraina a găsit o metodă de a devia dronele rusești în spațiul aerian al vecinilor săi

Vineri, 29 Noiembrie 2024, ora 01:15
8855 citiri
Ucraina a găsit o metodă de a devia dronele rusești în spațiul aerian al vecinilor săi
Dronă kamikaze Shahed FOTO Arhivă euromaidanpress.com

Într-o nouă mișcare de apărare, Ucraina a început să redirecționeze dronele explozibile rusești înapoi către Rusia și Belarus, folosind tehnici de confuzare a sistemelor lor de navigație. Aceasta este o reacție în fața atacurilor masive cu drone kamikaze și rachete, prin care Moscova continuă să lovească Ucraina.

Potrivit unui raport al cotidianului francez Le Monde, surse anonime din cadrul serviciilor de informații ucrainene au dezvăluit că autoritățile de la Kiev deviază dronele Shahed prin interceptarea coordonatelor satelitare. Această metodă face ca dronele să fie direcționate în mod eronat, ducându-le în alte zone, cum ar fi Rusia sau Belarus.

În fața acestor atacuri, Ucraina folosește o combinație de tehnici de jamming (blocare a semnalului) și spoofing (înșelăciune), care sunt din ce în ce mai utilizate nu doar în Ucraina, dar și în Orientul Mijlociu sau în anumite regiuni din Europa. În timp ce SUA se bazează pe GPS pentru ghidarea armamentelor, Rusia folosește un sistem propriu de sateliți numit GLONASS.

Potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în dimineața zilei de marți, Rusia a lansat un număr record de drone asupra Ucrainei, nu mai puțin de 188 de UAV-uri explozive. Din acestea, mai mult de 90 au fost „pierduse” din cauza perturbațiilor în sistemele lor de localizare.

Forțele aeriene ucrainene au anunțat că 95 dintre aceste drone au fost deviate de sistemele de război electronic, iar alte cinci au fost direcționate spre Belarus, un aliat important al Rusiei.

Proiectul Hajun, o sursă deschisă de informații cu sediul în Belarus, a declarat marți că „cel puțin 17” drone rusești Shahed au trecut din Ucraina în Belarus peste noapte. Alte trei drone Shahed au fost raportate în spațiul aerian belarus de către proiectul de monitorizare în următoarele două nopți, scrie Newsweek.

Moscova a folosit Belarus, aflat la granița de nord a Ucrainei, ca punct de plecare pentru invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, iar acest lucru se reflectă și în strategia militară din prezent.

Generalul Valerii Zalujnîi, fostul comandant-șef al Ucrainei și actual ambasador al Ucrainei la Londra, a declarat anul trecut că țara sa utilizează un sistem național de război electronic numit „Pokrova”, capabil să inducă în eroare sistemele de navigație ale Rusiei, chiar și de-a lungul liniei frontului.

De asemenea, Ucraina deține o gamă largă de sisteme de război electronic capabile să intervină în comunicațiile și navigația dronei, explică expertul David Hambling, specializat în tehnologia militară.

Dronele Shahed sunt relativ ușor de distrus cu ajutorul apărării aeriene ucrainene, dar problema principală este că sunt greu de detectat la timp. Ele zboară foarte aproape de sol, ceea ce le face aproape imposibil de observat de radarele ucrainene, iar acest lucru le conferă un avantaj considerabil în fața apărătorilor ucraineni.

Ucrainenii lovesc cu drone orașul Kerci, traficul pe Podul Crimeea este blocat
Ucrainenii lovesc cu drone orașul Kerci, traficul pe Podul Crimeea este blocat
La primele ore ale dimineții de vineri, 6 decembrie, locuitorii din orașul Kerci din Crimeea ocupată de ruși s-a trezit sub sunetul exploziilor. Potrivit canalului de Telegram Crimean Wind,...
A început deja al Treilea Război Mondial? Ce spun experții internaționali
A început deja al Treilea Război Mondial? Ce spun experții internaționali
Conflictele izbucnesc sau se intensifică pe tot globul, de la Europa la Orientul Mijlociu și până în Asia, multe dintre ele având legături directe cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei....
#razboi Ucraina, #rusia invazie, #drone, #deviere, #Belarus , #Razboi Ucraina
  1. Un șofer fără permis a căzut cu mașina în parcarea unui mall, de la etajul doi. Unde a avut loc incidentul
  2. ONU insistă ca Assad și acoliții săi să fie aduși în fața justiției
  3. Pregătirea UE pentru un atac rusesc. Noul comisar european cere 100 de miliarde de euro pentru apărare
  4. Meta, vizată de o nouă anchetă. Parchetul din Milano estimează că datorează TVA de peste 887 de milioane de euro
  5. România, tot mai aproape de intrarea deplină în Schengen. Anunțul oficial al Austriei
  6. Revoltă într-un oraș din România. Prețurile pentru artificiile de Revelion au ajuns să coste dublu
  7. O companie europeană vrea să concureze SpaceX. La ce tehnologie lucrează
  8. Şase milioane de sirieni care au fugit de regimul sângeros al lui Bashar al-Assad încep să se întoarcă în ţară după ce dictatorul a plecat în Rusia
  9. Țara vizitată de milioane de români în care șoferii vor plăti amenzi uriașe după schimbarea codului rutier. 1.000 de euro doar pentru folosirea telefonului
  10. Impact mortal, în judeţul Braşov. Un bărbat a murit după ce a intrat cu mașina într-un TIR. Alte 5 persoane au fost rănite