Ce înseamnă plecarea lui Boris Johnson pentru Ucraina. Marea Britanie, al doilea cel mai mare furnizor de arme al Kievului

Vineri, 08 Iulie 2022, ora 13:37
4649 citiri
Ce înseamnă plecarea lui Boris Johnson pentru Ucraina. Marea Britanie, al doilea cel mai mare furnizor de arme al Kievului
Boris Johnson, premierul demisionar al Regatului Unit FOTO Hepta

Demisia lui Boris Johnson a stârnit o neliniște considerabilă și speculații în Ucraina, unde este văzut pe scară largă drept unul dintre cei mai fermi susținători ai țării. Sub conducerea lui Johnson, Regatul Unit a condus efortul pentru înarmarea Ucrainei și în prezent este al doilea cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei, după Statele Unite.

Într-un moment în care alți lideri occidentali au subliniat nevoia de prudență și compromis, premierul britanic demisionar a fost, de asemenea, deschis în condamnarea lui Putin și în angajamentul pentru victoria ucrainei. Două vizite importante din timpul războiului i-au consolidat și mai mult statutul de cel mai popular politician străin din Ucraina.

Mulți din Kiev se întreabă cum ar putea afecta plecarea lui Johnson sprijinul britanic pentru Ucraina. Răspunsul scurt este că este puțin probabil să existe schimbări majore în politica Regatului Unit în Ucraina, indiferent de cine preia conducerea ca următorul prim-ministru al țării, scrie fostul ambasador britanic în SUA, Peter Westmacott, într-o analiză pentru Atlantic Council.

Cursa pentru înlocuirea lui Johnson este de așteptat să prezinte un teren aglomerat, dar necesitatea de a menține sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina pare să fie una dintre puținele probleme care vor uni toți candidații. Sondajele indică în mod constant sprijinul covârșitor al publicului britanic pentru poziția actuală a guvernului față de Ucraina, sprijinul venind peste liniile de partid. Opoziția puternică a lui Johnson față de invazia rusă a fost una dintre cele mai populare politici ale sale și este considerată pe scară largă ca fiind în conformitate atât cu valorile britanice, cât și cu interesele britanice.

Se pare că există puține șanse ca Ucraina să devină o problemă controversată în timpul viitorului concurs de conducere de la Westminster. În schimb, candidații rivali vor încerca probabil să se depășească unul pe altul în ceea ce privește disponibilitatea lor de a se confrunta cu Kremlinul. Prin urmare, Ucraina nu are de ce să se teamă de plecarea lui Johnson.

Ce se va schimba în politica externă a Marii Britanii

În discursul său de demisie din Downing Street, Johnson a spus totuși că va rămâne în funcție până când partidul își va alege succesorul. Acest lucru ar putea dura luni de zile, deoarece există mulți candidați pentru job și procesele sale urmează să fie finalizate. În mod bizar, în orele premergătoare anunțului privind demisia, Johnson a numit un număr de miniștri pentru a ocupa posturile vacante lăsate de cei care au demisionat. Implicația este că intenționează să continue să guverneze atât timp cât poate.

Rămâne de văzut dacă Partidul Conservator va fi de acord cu asta. A durat mai mult decât și-ar fi dorit mulți membri ca Johnson să ia decizia și mulți și-ar dori ca el să plece acum, lăsându-l pe adjunctul său, Dominic Raab, sau un alt conservator senior la conducere, în timp ce următorul prim-ministru este ales.

Este prea devreme să spunem ce va însemna plecarea lui Johnson pentru legăturile transatlantice. Relațiile cu administrația Biden au fost corecte, dar afectate de sentimentul în rândul democraților că Brexitul a fost o politică proastă pentru Statele Unite și pentru Europa, vândută greșit de Johnson și aliații săi; de senzația că Johnson ar fi preferat să-l vadă fostul președinte american Donald Trump câștigând un al doilea mandat; și de îngrijorarea irlandezilor-americani din toate părțile că abordarea guvernului Johnson față de aspectul nord-irlandez al Brexit-ului riscă să submineze Acordul din Vinerea Mare/Belfast din 1998, care a pus capăt celor 30 de ani de tulburări. Casa Albă și alții vor spera că succesorul lui Johnson este mai puțin dornic să adopte o legislație unilaterală la Westminster pentru a modifica Protocolul Irlandei de Nord - un acord internațional negociat de administrația Johnson ca mijloc de a rezolva o problemă pe care chiar britanicii au creat-o optând pentru o forma dură de Brexit.

Oricine este ales să-l înlocuiască pe Johnson, sprijinul puternic al Regatului Unit pentru lupta Ucrainei împotriva forțelor invadatoare ale lui Vladimir Putin va rămâne neschimbat. Mai puțin clar este dacă va exista o schimbare de ton față de fostii parteneri ai Regatului Unit în Uniunea Europeană (UE). La negocierea Acordului de retragere Brexit, administrația Johnson a respins oferta de cooperare structurată în materie de politică externă și de securitate cu UE. Dar consultarea strânsă care are loc acum între Londra și alte capitale europene cu privire la aspecte cheie de politică externă precum China, Iran și restul Orientului Mijlociu, precum și Ucraina, a determinat chiar și echipa Johnson să aprecieze valoarea muncii împreună cu democrații similare cu privire la probleme care sunt prea mari pentru ca orice țară – cel puțin una de dimensiunea Regatului Unit – să le poată aborda singură.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Un șir recent de accidente misterioase la fabricile de armament din SUA și Marea Britanie care au produs arme și echipamente pentru forțele ucrainene ce se apără în fața armatei lui Putin a...
#razboi Ucraina, #Boris Johnson, #Marea Britanie, #arme Ucraina , #Razboi Ucraina