Despre securitatea mondială și regimurile democratice ca garanții de neagresiune pentru vecini

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Joi, 17 Martie 2022, ora 12:07
4392 citiri

Pe timpul operației aeriene care a marcat primul război din istoria NATO, din 1999, împotriva Serbiei și Montenegro (da, Montenegro care este astăzi stat aliat în NATO), fiecare țintă de lovit cu aviația sau cu rachetele a fost validată de aliați, prin consens. Adică, la nivel politic.

Era vorba despre responsabilitate acolo. Desigur, meniul de ținte validate era ținut secret, pentru maximizarea efectului loviturilor asupra lor. Și tot desigur, au fost încercări multiple de a pune mâna pe o asemenea listă. La un moment dat, un ofițer NATO a și fost acuzat că ar fi făcut o asemenea încercare.

Și nu era atât vorba despre o responsabilitate morală, o grijă ca să nu fie lovite ținte civile, să fie uciși civili necombatanți și nevinovați, pe cât era vorba despre o responsabilitate față de suveranii din statele membre NATO. Adică, față de popoarele suverane în acele state, pentru că orice aliat în NATO este obligatoriu și o democrație.

Ori, este dovedit istoric că democrațiile sunt sisteme politice reticente să folosească puterea lor militară în misiuni ofensive.

Știu, nu trebuie să îmi mai spuneți: Statele Unite, cea mai mare democrație a Lumii, tot pornește câte un război, pentru orice pretext (mai puțin pe timpul mandatului lui Donald J. Trump, care este excepția de la regulă). Doar că Statele Unite, care într-adevăr își promovează interesele și cu puterea lor militară, inegalabilă pe planetă, își aleg cu responsabilitate democratică țintele de lovit, cu oricare dintre mijloacele de lovire pe care le au la dispoziție. Iar când sunt lovite ținte civile, din eroare sau intenționat, cei care le lovesc sunt responsabili pentru asta și sunt sancționați, după caz. Deci, regula este aceeași și pentru SUA: democrațiile sunt reticente să meargă voluntar la război. Războiul de apărare fiind desigur cu totul altceva.

De aceea există și ideea asta de securitate mondială că regimurile democratice sunt în același timp garanții de neagresiune pentru vecini. Și tot de aceea, dacă vă uitați în jur, doar regimurile nedemocratice sunt predispuse să apeleze la puterea lor militară ca argument pentru a-și impune voința asupra altora.

Aceste regimuri nedemocratice au o responsabilitate foarte scăzută, spre inexistentă, pentru alegerile, deciziile și faptele lor de natură militară.

Autocrații și oligarhii care se află la vârful sistemelor de stat, unde se iau asemenea decizii și de unde pornesc ordinele de acțiuni criminale spre forțele lor armate s-au asigurat anterior că nu au de dat socoteală nimănui pentru acele decizii și ordine criminale.

Și nu doar prin aparatul represiv intern, specific acestor regimuri, ci și prin propagandă, dezinformare se asigură ei de lipsa vreunei proceduri de tragere la răspundere.

Mecanismul predilect este însă transformarea executanților ordinelor criminale dar și a populației naționale în complici. Astfel încât, din interiorul națiunii respective să nu se poată ridica nicio obiecție morală sau penală, la acțiunile criminale.

Cazul prezent al Federației Ruse nu este nici pe departe singular. Este doar cel mai vizibil.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Analist militar, despre eventualitatea unui război de amploare: "România nu este pregătită sub nicio formă"
Analist militar, despre eventualitatea unui război de amploare: "România nu este pregătită sub nicio formă"
România dispune de muniţia şi armamentele necesare pentru a duce la îndeplinire misiunile pentru care sunt pregătite, în prezent, forţele gata de luptă ale Armatei, dar, în scenariul unui...
Armata ucraineană acuză Rusia că lovește cu rachete nord-coreene ținte civile. Cel puţin 24 de oameni au murit
Armata ucraineană acuză Rusia că lovește cu rachete nord-coreene ținte civile. Cel puţin 24 de oameni au murit
SBU a acuzat joi, 22 februarie, Rusia de utilizarea de rachete de fabricaţie nord-coreeană pentru a efectua lovituri sângeroase în Ucraina împotriva unor ţinte civile, relatează AFP....
#razboi Ucraina, #regim mdemocratic, #NATO, #Trump, #Rusia , #Razboi Ucraina