Dezvăluiri șocante ale foștilor șefi ai Serviciilor Secrete afirmă că Trump este un agent inconștient al lui Putin, scrie presa din Marea Britanie. Legăturile controversate ale președintelui american cu Rusia sunt din nou examinate îndeaproape, în timp ce acesta încearcă să pună capăt războiului din Ucraina.
În timp ce Rusia și SUA încearcă să negocieze un tratat de pace privind Ucraina, toți ochii sunt ațintiți asupra relației dintre Donald Trump și Vladimir Putin. Se pare că cei doi bărbați au decis să rezolve lucrurile pe cale bilaterală, potrivit The Telegraph.
Miercuri, Trump a declarat că a avut o convorbire telefonică „lungă și foarte productivă” cu Putin, în timpul căreia au „convenit ca echipele noastre respective să înceapă imediat negocierile”. Mai târziu în aceeași zi, președintele a declarat că el și Putin se vor „întâlni în Arabia Saudită” și că, deși este puțin probabil ca Ucraina să revină la granițele sale de dinainte de 2014, „o parte din acel teren se va întoarce”.
Conversația surpriză a avut loc la doar câteva ore după un schimb de prizonieri. Marți, Rusia l-a eliberat pe Marc Fogel, un profesor american și fost diplomat, care ispășea o pedeapsă de 14 ani pentru posesie de marijuana, în schimbul unui cetățean rus anonim care fusese încarcerat în SUA pentru spălare de bani. Unii se tem că negocierile sunt o ocazie pentru Putin de a revendica o mare victorie. Sir Ben Wallace, fostul ministru al apărării, a scris că negocierile au „ecouri ale împăcării naziste”, în timp ce alții au vorbit despre o „trădare” a Ucrainei, care va ceda porțiuni de teritoriu lui Putin.
Ultimele evoluții au alimentat o teorie în rândul fostelor personalități de rang înalt din serviciile secrete americane, conform căreia Trump a fost cultivat fără să vrea de Putin. Încă din 2016, Michael J. Morell, un fost director adjunct al CIA, a susținut că Putin își pune experiența de spion la dispoziția viitorului președinte american.
„Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost un ofițer de informații de carieră, instruit să identifice vulnerabilitățile unui individ și să le exploateze”, a scris Morell în The New York Times. „Este exact ceea ce a făcut la începutul primarelor [republicane din 2016]. Putin s-a jucat cu vulnerabilitățile dlui Trump făcându-i complimente. El a răspuns exact așa cum a calculat Putin”.
Speculațiile cu privire la relația lui Trump cu Rusia s-au învârtit în jurul său de când a intrat în politică. La capătul îndepărtat al spectrului se află ideea că Trump este irevocabil compromis de kompromatul secret deținut în seifurile rusești. Departe de conspirațiile cele mai extravagante, adevărul ar putea fi că Putin și-a dat seama, prin experiență și viclenie, cum să apese pe butoanele lui Trump și, astfel, să-și atingă ambițiile de politică externă.
„Au existat o mulțime de acuzații că Trump este spion, inclusiv acel ridicol dosar Steele”, spune John Foreman, care a fost atașat britanic pentru apărare la Moscova în perioada 2019-2022. „Putin îl flatează pe Trump. L-a așteptat afară. A eliberat ostatici. Unele dintre comentariile sale despre bunul simț au fost alese pentru a rezona cu [Trump]”.
În plus, spune el, Putin flatează viziunea asupra lumii a lui Trump: „Trump a fost reales și are un anumit mod de a face afaceri. Este vorba despre realismul politicii externe, rezolvarea conflictelor prin redesenarea hărților deasupra capului altor oameni folosind puterea americană. Cam acesta este și modul în care Putin vede lumea. Trump a vorbit despre faptul că s-a înțeles bine cu Putin la Helsinki.”
Trump a fost expus la speculații cu privire la legăturile sale cu Rusia de când a anunțat prima dată că va candida pentru președinte, acum aproape un deceniu. În viața sa prepolitică de dezvoltator imobiliar, el și-a exprimat sporadic interes pentru tranzacțiile imobiliare din Moscova, înainte de infamul concurs Miss America din 2013.
Un dosar întocmit de fostul ofițer MI6 Christopher Steele (și scurs în 2017) a raportat acuzații nefondate că, în timp ce Trump a stat la Moscova pentru concurs, a fost filmat cu ”lucrătoare sexuale”, creând un kompromat pe care Rusia l-a putut folosi împotriva lui de atunci.
În ianuarie 2017, când Trump a preluat mandatul pentru prima dată, o evaluare declasificată a CIA, FBI și NSA a susținut că Putin „a ordonat o campanie de influență... pentru a submina încrederea publicului în procesul democratic al SUA” și a prejudicia credibilitatea lui Hillary Clinton.
De atunci, foști agenți și oficiali de securitate de pe ambele maluri ale Atlanticului și-au exprimat în mod repetat temerile că Putin și-a folosit pregătirea KGB pentru a-l cultiva pe Trump. Putin s-a alăturat KGB în 1975 și a rămas până în 1991. Între 1985-1990 a lucrat sub acoperire la Dresda, prefăcându-se că este traducător. Cel mai recent, în octombrie anul trecut, Leon Panetta, un fost director al CIA care a ocupat funcția de secretar al Apărării sub Obama, a declarat că Trump „s-a transformat într-o sursă pentru Putin și într-o persoană care îl poate ajuta să manipuleze ceea ce vrea să facă”.
„Cred că, în multe privințe, Donald Trump este naiv în ceea ce privește cine este cu adevărat Putin”, a spus Panetta pentru podcastul One Decision. „[Putin] știe cum să lucreze cu o sursă și are o sursă care este foarte aproape de vârf în această țară. El însuși va implica această sursă.” Unii au susținut că influența asupra lui Trump este și mai de departe. Yuri Shvets, un maior KGB care a fost detașat la Washington, DC în anii 1980, a susținut că Uniunea Sovietică a început să-l cultive pe Trump în urmă cu mai bine de 40 de ani.
Cum KGB-ul l-a cultivat pe Donald Trump, este descris de jurnalistul Craig Unger. El susține că KGB l-a identificat pe Trump ca un tânăr om de afaceri în ascensiune încă din 1977, după ce s-a căsătorit cu prima sa soție, modelul ceh Ivana Zelníčková. Shvets, o sursă a cărții, a spus că un magazin de electronice din apropierea hotelului lui Trump, Grand Hyatt New York, a fost într-adevăr o fațadă KGB. Când soții Trump au vizitat Rusia pentru prima dată în 1987, agenții KGB l-au lingușit pe Trump și i-au spus că ar trebui să intre în politică.
„A fost o ofensivă de farmec”, a spus Shvets. „Colectaseră o mulțime de informații despre personalitatea lui [Trump], așa că știau cine este el personal. Sentimentul era că era extrem de vulnerabil din punct de vedere intelectual și psihologic și era predispus la lingușire.
„Asta au exploatat ei. Au făcut jocul de parcă ar fi fost imens impresionați de personalitatea lui și au crezut că acesta este tipul care ar trebui să fie președintele SUA într-o zi: oamenii ca el ar putea schimba lumea. I-au hrănit aceste așa-numite „măsuri active” și s-a întâmplat. Deci, a fost o mare realizare pentru măsurile active ale KGB la acea vreme”.
„Putin va fi încântat să-l aibă pe Trump ca partener de negociere”, adaugă Unger. „Este un semn ușor, un narcisist. Cheia este să-l măgulești. Îl respectă pe Putin.” „Putin a fost instruit și s-a descurcat bine în germană – și unde a fost trimis? În Germania de Est. O națiune prietenoasă. În mod clar, nu era considerat un agent de top. Asta nu anulează faptul că este un politician foarte inteligent. A reușit să iasă din securitate și să ajungă pe cea mai înaltă poziție într-una dintre cele mai puternice țări de pe planetă.”
Când Raportul Mueller privind legăturile lui Trump cu Rusia a fost publicat în sfârșit în 2019, nu a găsit nicio dovadă a unei mari conspirații. Sir Richard Dearlove, care a fost șeful Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii, este de acord că, deși Trump „probabil s-a compromis” împrumutând bani de la surse rusești în trecut, când se afla în dificultăți financiare, orice noțiune de coliziune lungă este probabil să fie doar „gunoaie”.