Bogdan Aurescu a discutat cu Antony Blinken despre consecințele războiului din Ucraina. Solicitarea adresată de România SUA

Luni, 18 Aprilie 2022, ora 19:29
4840 citiri
Bogdan Aurescu a discutat cu Antony Blinken despre consecințele războiului din Ucraina. Solicitarea adresată de România SUA
Oficialul american a oferit asigurări că SUA sunt pe deplin angajate în protejarea teritoriilor României FOTO Twitter / Antony Blinken

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat la telefon luni, 18 aprilie, cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi oficiali au analizat consecinţele agresiunii militare ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei, eforturile aliate de a gestiona şi a răspunde adecvat acestora, modalităţile concrete de a oferi sprijin Ucrainei, precum o serie de aspecte de cooperare bilaterală din cadrul Parteneriatului Strategic România-Statele Unite.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

„Discuţia a avut loc în continuarea coordonării strânse dintre România şi Statele Unite pe teme strategice, la toate nivelurile, în actualul context de securitate. Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluările părţii române privind evoluţiile de securitate pe Flancul Estic al NATO şi la Marea Neagră, precum şi acţiunile complexe întreprinse de autorităţile din ţara noastră în sprijinul Ucrainei, la nivel politic, logistic şi umanitar, inclusiv prin intermediul hub-ului umanitar de la Suceava. Secretarul de stat Antony Blinken a adresat ministrului Aurescu mulţumirile deosebite ale SUA pentru rolul regional asumat de ţara noastră şi pentru toate măsurile luate de România pentru gestionarea actualei crize, pentru susţinerea multidimensională oferită Ucrainei şi altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv Republicii Moldova”, se arată în comunicatul MAE.

În plus, secretarul de stat Antony Blinken a apreciat angajamentul constant al României, ca partener strategic al SUA şi aliat NATO responsabil şi de încredere, pentru stabilitatea şi securitatea regiunii Mării Negre, dar şi la nivel european şi euroatlantic.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa implementării rapide a deciziilor Summitului extraordinar al NATO din 24 martie, în special crearea accelerată a Grupului de Luptă în România, ca prim pas în direcţia echilibrării şi consolidării prezenţei NATO pe Flancul Estic, pe termen lung.

Ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Blinken au agreat menţinerea unei coordonări apropiate în ceea ce priveşte pregătirea deciziilor pe care le va lua Alianţa la Summitul NATO de la Madrid, care vor fi esenţiale pentru transformarea şi adaptarea pe termen lung a posturii consolidate de descurajare şi apărare a Alianţei, mai ales pe Flancul Estic. A fost punctată, în acest sens, şi importanţa Summitului formatului Bucureşti 9 (B9), care va fi găzduit de Preşedintele României, Klaus Iohannis, în luna iunie, înainte de reuniunea la nivel înalt a NATO.

Şeful diplomaţiei române a adresat mulţumiri pentru decizia SUA de a-şi creşte prezenţa militară pe teritoriul ţării noastre şi a evidenţiat necesitatea consolidării, în continuare, a unei prezenţe americane şi aliate cât mai robuste în România şi pe întreg Flancul Estic, în special la Marea Neagră, mai indică sursa citată.

Oficialul american a oferit asigurări că SUA sunt pe deplin angajate în protejarea teritoriilor României şi ale tuturor aliaţilor, în special a acelor ţări care se află în prima linie, aşa cum este România.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, totodată, susţinerea puternică a României pentru o relaţie transatlantică solidă, care să acţioneze unit, alături de parteneri like-minded, inclusiv în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei şi izolarea sa pe plan internaţional. În acest context, secretarul de stat Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru co-sponsorizarea de către România a rezoluţiei ONU care a condus la suspendarea Rusiei din Consiliul Drepturilor Omului.

De asemenea, „secretarul de stat al SUA l-a felicitat pe ministrul Bogdan Aurescu pentru rezultatele foarte bune şi substanţiale obţinute în sprijinul Chişinăului ca urmare a Conferinţei Internaţionale de lansare a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, pe care ministrul afacerilor externe român a co-prezidat-o împreună cu omologii german şi francez la Berlin, la 5 aprilie 2022. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat necesităţile Republicii Moldova pentru a face faţă efectelor crizei declanşate prin agresiunea rusă în Ucraina şi pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova. Secretarul de stat al SUA a fost de acord cu evaluarea părţii române privind importanţa consolidării rezilienţei în Vecinătatea Estică, cu accent pe necesitatea sprijinirii Republicii Moldova”, conform sursei menţionate.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, ministrul Bogdan Aurescu şi secretarul de stat Antony Blinken au evocat contextul aniversar din 2022, când se împlinesc 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite. Cei doi demnitari au agreat continuarea eforturilor comune pentru pregătirea unei agende de activităţi diplomatice adecvate şi menţinerea unei frecvenţe crescute a dialogului de nivel în perioada următoare.

Ministrul de Externe „a reiterat invitaţia adresată secretarului de stat Antony Blinken de a vizita România, invitaţie primită cu multă deschidere”, conchide sursa amintită.

Citește și:
Fost premier de la Chișinău, despre unirea cu România: ”Republica Moldova nu are perspectiva supraviețuirii”
Fost premier de la Chișinău, despre unirea cu România: ”Republica Moldova nu are perspectiva supraviețuirii”
Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, este de părere că unirea țării sale cu România va avea loc. El susține că Republica Moldova nu are perspective de supraviețuire, iar pe...
Ruşii au confiscat cărţi ucrainene din bibliotecile din Luhansk şi le-au ars. Mii de copii din teritoriile ocupate ar fi fost deportaţi forţat în Rusia
Ruşii au confiscat cărţi ucrainene din bibliotecile din Luhansk şi le-au ars. Mii de copii din teritoriile ocupate ar fi fost deportaţi forţat în Rusia
Forţele ruse au confiscat cărţi ucrainene din bibliotecile şi şcolile din estul ocupat al regiunii Luhansk şi le-au ars în centrale termice, potrivit Centrului Naţional de Rezistenţă, o...