”Marele elefant” din încăpere la summitul NATO din SUA: ”Vrea să câştige Premiul Nobel pentru Pace”

Sambata, 06 Iulie 2024, ora 23:59
7792 citiri
”Marele elefant” din încăpere la summitul NATO din SUA: ”Vrea să câştige Premiul Nobel pentru Pace”
Donald Trump FOTO Facebook/Donald Trump

Războiul din Ucraina a revitalizat mai mult ca oricând NATO, după ani de zile în care alianţa nu s-a făcut remarcată, dar acum NATO ar putea suferi un cutremur intern grav în cazul în care alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA vor fi câştigate de fostul preşedinte republican Donald Trump, critic al Alianţei şi al cărui plan privind viitorul Ucrainei este incert, comentează EFE.

Summitul NATO, care îi va reuni pe liderii aliaţi la Washington în perioada 9-11 iulie, se va desfăşura într-o atmosferă stranie, în condiţiile în care o victorie a lui Trump la alegerile din 5 noiembrie pare acum mai aproape ca oricând după prestaţia dezastruoasă a actualului preşedinte american, Joe Biden, la dezbaterea electorală din 27 iunie cu contracandidatul său republican.

Se aşteaptă că şefii de stat şi de guvern să dezbată un mecanism de sprijin financiar pe termen lung pentru Ucraina, dar Trump va fi ”marele elefant” din încăpere, comentează EFE.

”Nu există nicio îndoială că liderii NATO sunt îngrijoraţi„, spune Thomas Schwartz, profesor de Studii Europene la Universitatea Vanderbilt, pentru EFE.

Trump este o veche cunoştinţă a Alianţei. În primul său mandat, din 2017 până în 2021, a fost foarte critic la adresa aliaţilor europeni, pe care i-a acuzat că nu investesc suficienţi bani în apărare, ceea ce a dăunat unei relaţii istorice pe care Administraţia Biden s-a concentrat de atunci să o refacă.

Dar contextul este în prezent mult mai complex din cauza războiului din Ucraina, care a forţat Statele Unite şi ţările europene să se coordoneze pentru a înarma Kievul şi a opri planurile expansioniste ale Kremlinului, întrucât aceştia consideră că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu se va mulţumi doar cu anexarea Ucrainei.

Până acum, semnalele transmise de Trump nu au fost deloc încurajatoare pentru aliaţi. Republicanii din Congres au blocat aprobarea mai multor ajutoare militare pentru Ucraina timp de luni de zile, recurgând la sloganul trumpist ”America pe primul loc”.

Totodată, magnatul din New York a declarat în februarie că va încuraja Rusia să facă ”ce are ea chef” cu membrii NATO care nu îndeplinesc ţinta de cheltuieli a Alianţei pentru apărare.

Potrivit secretarului general în exerciţiu al NATO, Jens Stoltenberg, 23 din cei 31 de membri NATO (fără a număra SUA) respectă deja obiectivul de a investi 2% din PIB în apărare, mai mult de dublu decât în urmă cu patru ani.

Nu există un plan clar pentru Ucraina şi NATO

Adevărul este că Trump nu a prezentat în public niciun plan specific pentru viitorul războiului din Ucraina sau pentru relaţia transatlantică.

În dezbaterea cu Biden, republicanul a declarat că pretenţiile lui Putin pentru oprirea războiului, care includ anexarea estului Ucrainei, ”nu sunt acceptabile”, dar a susţinut imediat că războiul nu ar fi trebuit să izbucnească niciodată şi s-a plâns că SUA au cheltuit mult mai mulţi bani decât europenii.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Washingtonul a furnizat Kievului arme în valoare de peste 53 de miliarde de dolari, iar Cei 27 au livrat armament de aproximativ 40 de miliarde de dolari, aminteşte EFE.

Profesorul Schwartz subliniază că ”Trump este imprevizibil şi planurile sale vor depinde de consilierii de care se înconjoară”.

Mai multe laboratoare de idei legate de trumpism proiectează deja propuneri care se află pe masa candidatului republican.

Un plan al acestor grupuri ultraconservatoare este de a condiţiona livrarea de arme către Ucraina de faptul ca preşedintele acestei ţări, Volodmir Zelenski, să accepte să se aşeze şi să negocieze pacea.

”Ştim doar că Trump vrea un acord. Vrea să câştige Premiul Nobel pentru Pace şi să facă o fotografie cu Putin şi Zelenski dându-şi mâna”, a declarat pentru EFE Liana Fix, analistă la Consiliul pentru Relaţii Externe.

Dar un astfel de acord, potrivit lui Fix, ar implica fără îndoială cedarea de teritorii ucrainene Rusiei, lucru de neconceput pentru moment.

În ceea ce priveşte viitorul Alianţei, deşi o ieşire a Statelor Unite este puţin probabilă, o idee emanată din anturajul lui Trump este crearea unei NATO cu două viteze, în care ţările care nu se conformează ţintei contribuţiilor la cheltuielile de apărare să nu se bucure de garanţiile de securitate oferite de Statele Unite, care are cea mai mare armată din alianţă.

Acest lucru ar intra în conflict cu articolul 5 al NATO, care prevede că aliaţii trebuie să apere oricare dintre membrii săi, indiferent cine este el, care este atacat de o ţară terţă.

Recomandarea lui Fix este ca UE să se pregătească pentru orice scenariu: ”Cel mai important lucru va fi ca ţările europene să rămână unite”.

Donald Trump și Volodimir Zelenski discută la telefon despre războiul din Ucraina. Fostul președinte promite pace în 24 de ore
Donald Trump și Volodimir Zelenski discută la telefon despre războiul din Ucraina. Fostul președinte promite pace în 24 de ore
Fostul preşedinte american Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să discute vineri, 19 iulie, la telefon, potrivit surselor CNN. Trump a declarat în mod repetat...
Trump, atacat de un fost consilier: Nu are nicio idee despre cum să pună capăt războiului din Ucraina
Trump, atacat de un fost consilier: Nu are nicio idee despre cum să pună capăt războiului din Ucraina
Fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, John Bolton, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că fostul președinte american nu are nicio idee despre cum să pună...
#razboi Ucraina, #Summit NATO, #Donald Trump, #pace Ucraina , #Razboi Ucraina
  1. Copiii de la care a început revolta de la Leeds s-au întors în familie. Ce a decis instanța din Marea Britanie VIDEO
  2. Ce va păți la închisoare așa-zisul „antrenor de genii", pedofilul capturat de Poliție: „Nu sunt speculații!"
  3. Biden se va adresa națiunii pentru prima dată de la anunțul retragerii din cursa pentru Casa Albă. Când este programat discursul
  4. ”Generalul de fier” al Ucrainei: Războiul ruso-ucrainean este un conflict de tranziție, care modelează noile reguli ale conflagrațiilor viitoare
  5. Calea Victoriei, o arteră pietonală?
  6. Ungaria amenință UE în războiul petrolului. Cât timp Kievul nu va permite tranzitul prin conducta Drujba, Budapesta blochează banii pentru statele Uniunii
  7. Kamala Harris, bătaia de joc a propagandei ruse. "Vor să aleagă o babă pentru președinte. Mai rău decât o maimuță cu o grenadă"
  8. Kievul cere dialog direct cu Beijingul pentru un plan de pace. Ce vrea șeful diplomației ucrainene să evite în discuțiile cu omologul său
  9. Șansele Kamalei Harris de a deveni prima femeie președinte din istoria SUA. Ce spun casele de pariuri
  10. Directoarea Secret Service a demisionat după ce agenția a fost dur criticată pentru eșecul împiedicării tentativei de asasinat asupra lui Trump