Timp de zeci de ani, alianța transatlantică a fost piatra de temelie a securității europene. Dar astăzi, două evenimente cruciale au trezit bătrânul continent la realitate. Este tot mai clar că parteneriatul Europei cu Statele Unite se află într-un moment critic după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Acum există riscul să rămână fără cel mai prețios atu, sprijinul solid al SUA, sub amenințarea trupelor lui Putin.
Dacă Statele Unite își vor opri ajutorul militar pentru Kiev, consecințele vor fi profunde, atât pentru războiul din Ucraina, cât și pentru apărarea restului Europei împotriva amenințărilor externe ale lui Putin. Totul se poate prăbuși, după peste 75 de ani de pace, potrivit Foreign Affairs.
Deși cel de-al doilea mandat al lui Trump va marca, cel mai probabil, o ruptură radicală față de politica anterioară a SUA, realitatea este că nemulțumirea față de contribuția europeană la relația transatlantică a început să fiarbă în Statele Unite de ani de zile.
Europa, totuși, a irosit timpul pe care ar fi trebuit să-l petreacă investind mai mult în relație, inclusiv prin construirea propriilor apărări. Invazia Ucrainei de către Rusia, în 2022, ar fi trebuit să fie ultimul semnal de alarmă, creând un impuls real în spatele efortului Europei de a deveni un actor de securitate credibil în sine.
În schimb, s-a bazat din nou pe Statele Unite pentru a prelua conducerea unui război european. Acum, această opțiune de rezervă riscă să dispară, iar liderii europeni nu pot pur și simplu să transfere vina pentru situația lor dificilă asupra Washingtonului.
Liderii europeni trebuie să acționeze decisiv pentru a promova o strategie unificată pentru a asigura pacea și stabilitatea continentului. Ei trebuie să-și intensifice rapid sprijinul economic și militar pentru Ucraina, să înceapă un efort serios pentru a crea o industrie europeană de apărare integrată și să demonstreze Statelor Unite că Europa este pregătită să își mențină partea de parteneriat reciproc avantajos. De acum înainte, securitatea Europei va trebui să fie europeană – sau nu va exista deloc.
De când Statele Unite au intrat în Al Doilea Război Mondial, au considerat securitatea europeană un interes fundamental al SUA. Numai cu sprijinul unei Europe stabile, pașnice, Statele Unite ar putea proiecta putere la nivel global.
Dacă Europa nu se întărește, Putin nu se oprește
Odată cu sfârșitul Războiului Rece și începutul unei noi ere a puterii unipolare a Statelor Unite, un sentiment periculos de mulțumire s-a instalat de ambele maluri ale Atlanticului.
Majoritatea armatelor europene au fost restructurate pentru a se concentra pe intervenții în străinătate, iar în acest proces și-au neglijat capacitatea de a realiza apărarea patriei. Între timp, Statele Unite s-au implicat în conflicte costisitoare din Orientul Mijlociu, care și-au împrăștiat resursele.
Anticipând o retragere a sprijinului SUA, Europa trebuie, de asemenea, să-și sporească în mod semnificativ sprijinul financiar și militar pentru Ucraina. Potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială, Ukraine Support Tracker, ajutorul militar combinat pe care Germania, Franța și Regatul Unit l-au furnizat Ucrainei de la începutul războiului la scară largă reprezintă mai puțin de jumătate din ceea ce au contribuit Statele Unite.
Deși s-ar putea să nu fie fezabil să umplem imediat și complet golul lăsat de Statele Unite, scopul ar trebui să fie să ne apropiem cât mai mult posibil. Pentru început, țările UE vor trebui să apeleze la piețele internaționale, inclusiv SUA, pentru a achiziționa sisteme de arme și muniție pe care Europa nu le poate produce încă în cantități suficiente.
Acest lucru va necesita ca cele mai importante puteri militare ale continentului - Franța, Germania, Italia, Polonia și Regatul Unit - să conducă dezvoltarea unei strategii europene comune. Eșecul de a acorda prioritate eforturilor de apărare acum va lăsa Europa profund vulnerabilă la agresiunea continuă a Rusiei.
Fără apărări puternice în Europa, care îi stau în cale, Putin nu va avea niciun motiv să se oprească în Ucraina. După decenii de relativă pace, războiul ar putea deveni din nou un element fix al politicii europene.